用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北京比賽鋼琴,升中有用嗎?
樓主: yovin
go

北京比賽鋼琴,升中有用嗎? [複製鏈接]

Yanamami 發表於 12-6-15 16:01
回復 samuel89 的帖子

唔係話值得用作升中手段, 而係值得俾$去見識d高水準比賽, 開眼界、羅經驗、增自信.. ...

哦....sorry甘我誤會左.....不過講真未到"衝出香港"階段 ,已經大把機會見識d高水準比賽, 開眼界、羅經驗、增自信..

Yanamami  即係情願俾多d$去美國個Disneyland/ Disney World, 都唔去HK果個玩.  發表於 12-6-15 16:26
Yanamami  終極o丫嘛.  事關樓主講去北京果d比賽, 本身唔熟悉, 但感覺同去歐洲果d差好遠.....  發表於 12-6-15 16:24

samuel89 發表於 12-6-15 16:17
今時今日"讀書最直接,拎多兩分平均分喺全港排位已前左好多啦" 系事實, 但完全冇其他課外活動, 真系很容易變 ...
有活動,,,但當佢自己未有能力時,就要視乎父母能力去選

見識機會多的是,,當有限資源時,就要自己取捨咯~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

cameo 發表於 12-6-15 16:32
有活動,,,但當佢自己未有能力時,就要視乎父母能力去選

見識機會多的是,,當有限資源時,就要自己取捨咯~
小學階段我都贊成視乎父母能力去選, 所以運動方面我幫阿仔選擇游泳(全身運動又唔客易受傷)....
再有時間就俾d水墨畫班,小提琴班佢去學....總之參加左後有導師, 教練去push阿仔,阿仔頂唔順就自己放棄, 有興趣我就負責"俾學費"

我女都係偏向運動,佢無乜音樂天份,
不過我只當呢D係有益身心活動,吊頸真係要抖吓,我女又唔係為興趣而讀書,咁人總要有D野去平衡吓o既,玩得唔叻無所謂,佢享受過程=活動已發揮功效!!

Yanamami    發表於 12-6-15 17:55
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

cameo 發表於 12-6-15 16:55
我女都係偏向運動,佢無乜音樂天份,
不過我只當呢D係有益身心活動,吊頸真係要抖吓,我女又唔係為興 ...

正確心態......拿獎,考級呢d當它系bonus, 甘對大人同小朋友好過d.....

真搞笑, 你參唔參考, 只係考慮對個女升中有無幫助???

orangebb 發表於 12-6-14 14:18
回復 yovin 的帖子

如果係我, 會盡能力去, 亦都唔會諗對升中有無幫助, 畢竟小朋友大得好快, 呢類活動唔係 ...

Agree. A chance to widen your boy's horizon.  Worth it if it is during summer hoiday and money is not a big problem.

決定前,諗一諗係咪想小朋友開呢種眼界,見識有長進當然好,咁係咪向你原方向邁進先?又有無後着跟進呢?佢見識完,會有比較,要求多左,你有打算去滿足佢嗎?佢重有無其他需要比這個見識來得重要亦係要考慮,唔去會唔會有咩損失。如認為得多過失的話,去,不失為一着好棋。

samuel89 發表於 12-6-15 17:06
正確心態......拿獎,考級呢d當它系bonus, 甘對大人同小朋友好過d.....
拿獎/考級我當係俾自己心理平衡呀,,,雖則養育子女係我地責任,但都肉尺丫嘛

十分感激各位的意見

因為經濟問題(剛前年上車供樓) , 只顧自己 , 實在慚愧 , 好在俾你們提醒我o
今晚pillow talk 問他想去嗎? 他說想 , 咁我決定去啦。

我已清楚明白 , 彈琴對升中99%無幫助 , 剩下1%寫在profile上 , 有勝於無o

因我同仔仔一向視彈琴為興趣 , 唔會作職業 ,本來今年被德國大師選了暑期到德國做交流生 , 亞仔自己也推了 , 表示唔想日日彈到手指痛 ,  所以就更忽視了比賽。
我地成日以玩票性質去比實 , 所以唔太重視得失(我較重視品格與學業) , 加上兩年前(還末供樓)已去過北京及台灣比賽加旅遊了o這些地方也旅行和見識過了 -------題外話 , 仔仔覺得其他地區的參賽者 , 彈琴彈到游水一樣 , 超勁同誇張
他是有小小天份 , 但又未到朗朗 , 李雲廸那些大師級 o 如果要參加這類比賽 , 點都要每天花兩小時去練一首歌 , 唔想影衰香港。去到又只得我兩(爸爸不去), 我人生路不熟 , 不會四圉去 , 只會留在酒店。
仔仔成日話想做醫生(我媽媽也是醫生) , 故希望以讀到一間好小小的中學為大前提 , 所以原本我自己想每日用兩小時練琴 , 不如陪他睇多點課外書 , 或帶他香港遊好過 , 加上不想洗錢。
如今覺得自己一廂情願 , 超錯極了 , 幸好得各位提點!

你諗通就最好喇,祝有個開心愉快旅程!

謝謝你 , 到達後 , 香港人只得兩母子 , 搭的士安全嗎?
其實我都不想日日留酒店。

yovin 發表於 12-6-16 10:50
謝謝你 , 到達後 , 香港人只得兩母子 , 搭的士安全嗎?
其實我都不想日日留酒店。 ...

的士算安全,但不容易截。北京地鐵也很方便。

北京地鐵的確很方便, 如打的請勿忘寫下(大大隻中文地址), 因有些的士司機係北方民工/農民 轉行出城做司機, 一口濃濃的北方話, 跟本唔係普通話 ! 那些經驗真可怕~

ohnono  都係一種經驗!  發表於 12-6-16 16:59

To: Yovin, FYI only:

最近去完一次北京, 的士好難好難截, 好多地方都截唔到, 截到又話唔識路唔肯去, 所以最好帶住地鐡圖, 再加巴士, 唔難架, 口在路邊, 最好叫小朋友問, 當磨練下佢謄量, 我地好多次唔識路, 都係當地人教我地撘巴士再轉地鐡, 好易架咋!  

引用:回復+yovin+的帖子 你諗通就最好喇,祝有

原帖由 orangebb 於 12-06-16 發表

你諗通就最好喇,祝有個開心愉快旅程!
Yeah ..... 祝你有個愉快又 enjoy 既旅程

回覆:北京比賽鋼琴,升中有用嗎?

北京堵車(塞車)非常嚴重,坐地鐵,時間較易控制。

杰杰媽媽  不只北京,廣州都係,岩岩同個仔去完廣州交流返黎,上年用1hour既車程(上年都係去同一個地方交流),今年要3hours先到.攪到個個要死忍先有得去廁所。  發表於 12-6-17 15:47
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+orangebb+於+12-06-16+發表回

原帖由 chickenwing2006 於 12-06-17 發表
Yeah ..... 祝你有個愉快又 enjoy 既旅程
其實在北京搭地鐵好簡單又方便,只有地鐵圖就可以去到好多地方。如果你自己可以選擇酒店的話,你可以考慮7天連鎖酒店,大集團,100-200元一日又乾淨,可以上網book 。 比賽完畢後你可以考慮多留2天到故宮及長城走走,不用花費很多,當自己給小朋友開一開眼界及上多一課歷史課。

大會地點安排在北六環--中國北京九華山莊   地址: 北京 昌平區 小湯山九華山莊交通幾唔方便下,10公里內好似都無地鐵。

‹ 上一主題|下一主題