用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北京比賽鋼琴,升中有用嗎?
go

北京比賽鋼琴,升中有用嗎? [複製鏈接]

小兒升小五,剛在一鋼琴比賽中奪季軍,並取得資格(代表香港)負京北賽。
由於二人赴京的机票酒店不便宜
想問各位家長我兒也有BAND1尾成績 , 參加這個全國比賽(必有証書),
對面試黃忽南 / 銀禧 / 何官 / 陳瑞琪等級別的學校有幫助嗎?
星期一截止了, 我心還在十五十六?  煩請各位給予意見o
   0    0    0    0

回覆:北京比賽鋼琴,升中有用嗎?

那一機構主辦先?

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

中國青少年艺術節----全國總評選

pamelaywy  中國藝術家協會哪個?如是,肯定沒用,這間是出名的certificate issuing and money making company  發表於 12-6-14 20:22

yovin 發表於 12-6-14 13:20
小兒升小五,剛在一鋼琴比賽中奪季軍,並取得資格(代表香港)負京北賽。
由於二人赴京的机票酒店不便宜 。
想 ...
如經濟能力許可, 建議不要錯過這代表香港的機會. 鋼琴比賽相對較不吃香, 但作為香港代表, 奪獎的話明年自行或叩門機會相對倍增 !

回復 yovin 的帖子

如果係我, 會盡能力去, 亦都唔會諗對升中有無幫助, 畢竟小朋友大得好快, 呢類活動唔係時時有, 將來會係一個好美好嘅回憶.

引用:黃笏南好似都好注重音樂

原帖由 ha8mo 於 12-06-14 發表
黃笏南好似都好注重音樂

我同意黃笏南是非常注重音樂,不過是要wind band  string band  percussion band  orchestra有的樂器,piano從來都是沒有學校理會的樂器,因樂團是沒有piano位。

友人女兒小五8級piano dist加校際音樂節冠軍獎項成績中上都沒有一間名直資收,現在等10/7大抽獎。

我很鼓勵兒子參加比賽,不計得失,以訓練他的自信和肯定他過往所作出的努力。

like_travel  cannot agree more   發表於 12-6-15 13:40
like_travel  鼓勵兒子參加比賽,不計得失,以訓練他的自信和肯定他過往所作出的努力   發表於 12-6-15 13:39

視乎家庭經濟負擔吧. 我女上年(P1o者)代表學校參加「愛我中華」第三屆青少年朗誦音樂藝術節比賽, 學校又話要上北京參加總準賽.  小童加家長$12000/ 4日.  我無俾女去, 結果學校羅總冠軍.  祖父母&朋友紛紛話我應該俾女去, 但我無後悔到.  呢d比賽有好多, 要羅經驗仲有好多機會.

你個case.....學CPU話齋, piano再叻都未必有用.....升中呢度家長意見都係成績+interview, 其他綠葉有就順便, 唔好太勉強.

Obiepapa  完全認同  發表於 13-6-25 15:47
Mymaggie  我囡囡小三升小四時就去過類似的比賽(不過是國語朗誦),唔知是否同一機構,總知又係講到全國咁,阿女攞個金奬回來,但個人認為不及校際比賽果張  發表於 12-7-1 21:26
cameo  完全認同--->升中呢度家長意見都係成績+interview, 其他綠葉有就順便, 唔好太勉強.  發表於 12-6-15 16:02
五歲仔  $12000, 好貴呀!!!!!  發表於 12-6-14 22:59

回復 yovin 的帖子

如果錢唔係一個問題, 比小朋友去參加下海外比賽係好事.

bb86  agree  發表於 12-6-15 09:44

荃灣官立的校長曾表示鼓勵同學往外地參與比賽。

點都好,如果經濟許可的話,都係一個好好的學習的機會。
:verycold: :verycold: :verycold:

yovin 發表於 12-6-14 13:20
由於二人赴京的机票酒店不便宜
想問各位家長我兒也有BAND1尾成績 , 參加這個全國比賽(必有証書),
對面試黃忽南 / 銀禧 / 何官 / 陳瑞琪等級別的學校有幫助嗎?...

讓他去吧,這是他一個難得的經驗,不要理會升中有沒有用。
香港飛北京的機票不算貴,若負擔不到,可以由深圳機場飛。酒店可以住平一點的。

引用:Quote:yovin+發表於+12-6-14+13:20+小兒升

原帖由 like_travel 於 12-06-14 發表
如經濟能力許可, 建議不要錯過這代表香港的機會. 鋼琴比賽相對較不吃香, 但作為香港代表, 奪獎的話明年自行 ...
Agree

引用:+本帖最後由+CPU1995+於+12-6-14+22:08+編

原帖由 CPU1995 於 12-06-14 發表
更加 agree , 不計得失,訓練自信更大得著

如經濟許可,往外地比賽不失為一個見世面的機會,吸收多d海外比賽的經驗也是一個好體會,最重要是不要抱着一定要得獎或對升中有幫助才去。

heiB  同意,最緊要經濟許可  發表於 13-5-31 13:10

看到樓主那三個紅字讓我覺得這是一個負擔.  如果是去歐洲那些有代表性的鋼琴比賽, 就是要付雙倍我也覺得值.  樓主希望知道, 如果「忍痛」付這筆錢去北京比賽(別論會否有獎項)對升中有沒有幫助.  事關小朋友是邊緣人, 才希望有成績以外的「幫補」, 並不為讓孩子開眼界、羅經驗、增自信.....說到尾, 這比賽是否對升中有幫助呢?

或可向bebebe12345  和beetle等對音樂比賽有更多認識的家長請教吧.

mabelma  agree!  發表於 12-6-16 15:18

Yanamami 發表於 12-6-15 08:50
看到樓主那三個紅字讓我覺得這是一個負擔.  如果是去歐洲那些有代表性的鋼琴比賽, 就是要付雙倍我也覺得值. ...
我既心態系為左可以比較穩陣符合"選擇一間比較囝囝程度高些少的中學(band1中就選擇band1頭,band1尾就選擇band1中)就俾佢去,.....
至於如果是去歐洲那些有代表性的鋼琴比賽, 就是要付雙倍我也覺得值.<---我反而唔系甘諗, 除非小朋友真系有呢方面既天才及興趣就當另論, 否則得獎後就算入到d專收"特異功能"既名校,都只系成個中學階段做學校既"取學界分棋子".....

回復 samuel89 的帖子

唔係話值得用作升中手段, 而係值得俾$去見識d高水準比賽, 開眼界、羅經驗、增自信....勿誤會.

對面試黃忽南 / 銀禧 / 何官 / 陳瑞琪等級別的學校有幫助嗎?
如果直接答你無幫助,咁你重去唔去??
我只見到貼帖問到係咪對升中有幫助,未有提及其他因素,咁單為升中而付出只有讀書最直接,拎多兩分平均分喺全港排位已前左好多啦...right??

Yanamami  Exactly.  發表於 12-6-15 16:14
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

cameo 發表於 12-6-15 16:05
如果直接答你無幫助,咁你重去唔去??
我只見到 ...
今時今日"讀書最直接,拎多兩分平均分喺全港排位已前左好多啦" 系事實, 但完全冇其他課外活動, 真系很容易變成d人口中講既"高分低能"果類人呵.....

cameo  好多活動唔洗大花費,不過當然選擇較少咯,因為都要佢鍾意  發表於 12-6-15 16:57
‹ 上一主題|下一主題