用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BAND 3 生派得好差,有冇機會去叩門?
go

BAND 3 生派得好差,有冇機會去叩門? [複製鏈接]

BAND 3 生派得好差,有冇機會去叩門?
   0    0    0    1

有機會去叩門,但有冇機會收就到時先知,,,

其實就算肯定係band3生,咁band3學校之中都會有校風比較好Do既選擇,都係先有兩手準備好D !

預祝你派位順利啦
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

多謝妳的回覆, 如何七月十日叩門,只有今年年頭見學校interview時用的portfolio, 沒有太出位的成績及獎項; 都幾擔心!

carpenter 發表於 12-6-11 19:22
多謝妳的回覆, 如何七月十日叩門,只有今年年頭見學校interview時用的portfolio, 沒有太出位的成績及獎項;  ...
我女係上年派位,,,
其實我女都無咩特別野可以喺叩門呢part突圍而出,只係預早準備文件,當日有需要時就出發叩門!

擔心就一定咯,而家開始可以多上各校校網,開始有公佈7月10安排嘞~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

一樣可以扣門, 去扣一些比派到的高一些或校風好一些的中學.

成績不突出沒關係, 對手都是, band3中學扣門時成績反而其次, 態度最重要,

早點打探好各校情況, 選定幾間作目標, 準備好各樣文件就是

alice44  agree.  發表於 12-6-12 10:11

是不是今個月中多上SS Profiles 睇睇叩門要求? 而大抽獎心儀的中學只選最想去的才去叩門呢?因只有數天時間,賓在好緊迫 !!!

carpenter 的帖子

請問叩門是否需要加covering letter?

carpenter 發表於 12-6-11 18:37
BAND 3 生派得好差,有冇機會去叩門?
有。
至少可以叩B3A的學校,再博B2的學校。

Band 3 生只係成績唔夠好, 但唔一定係壞學生.

讀唔到書,唔代表品行差,而且只是小學,上到中學再發奮,希望在人間,不要放棄!

回覆:BAND 3 生派得好差,有冇機會去叩門?

可惜世俗眼光認定band 3 生一定不好

樓主唔好灰心, 我隔離屋個仔都係讀BRAND THREE中學, 而家入左理工工程系啦, 小朋友到左中學又會唔同架!

我個仔上年派位,派得唔好,叩門去到一間band 3,冇其他學校收,當時我不只很失望,成個人好似跌入谷底,我個仔沒有想到什麼,一D都沒有擔心過。
讀下去,又ok,全級由第一次57升至25,個人積極了,因想保住自己位置,當然都會上網打机,父子關係好咗,所以唔駛灰心。

不論band 1、2、3都要搵一間校風好的,讀唔讀到工程系都唔緊要,最緊要唔好學壞,我相信呢個都係一般家長的心願。

annafong  十萬個認同.  發表於 12-6-16 01:28
:verycold: :verycold: :verycold:

phoebepanpan 發表於 12-6-12 16:01
可惜世俗眼光認定band 3 生一定不好

band 3 學生畢業後, 出來社會做事係比別人難, 要行多許多怨(旺)路, 我本人就係一個好例子, 小時唔識野, 以為快d 出來社會做事就不用再靠屋企, 浪費屋企錢 ! 之後立即半工讀. 而家都算唔錯!

當年有幾個同學都係一樣, 自己半工讀, 而家生活都唔差 !

band 3 學生不一定係壞人,

回覆:like_travel 的帖子

我是band 5生,現在也不差

band3生,如可能運動上或突異能力成績很好,又代表香港比賽的話,叩全港最top中學都ok

回復 smallfoothk 的帖子

自己唔洗搵, 呀囡間學校有同學已經被band 1校"要"請左.
‹ 上一主題|下一主題