用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小小分享
go

小小分享 [複製鏈接]

這幾天看了不少派位的topic,見到好多派左5位以外的就會好唔開心,要去叩心儀的學校, 我相信每區都有好幾間人人都視為一線的小學, 但其實好多2,3線小學都係好學校的, 當年小女都係派左第6位的小學, 91網 出名的幾間真係競爭好激烈的,嗰時我只係同佢叩同名小學的上午校, 就無再搵學校了, 最後都係唔成功, 就由得佢讀下午校, 成個小學階段,佢都讀得好開心, 亦都入左心儀的中學, 到細佬入讀小學, 家姐小學已被殺校和上午校合併了, 咁細佬當然地入了當初家姐想叩門的學校, 但讀左兩年, 成績都係麻麻, 後來評估左有讀障, 而學校表明無資源幫小朋友, 所以就轉左私校, 又讀左幾年,因為成績問題,轉回沙田3線的小學,如果以3間學校的名氣, 我估無人會睇得起第3間的小學,但細佬就在呢間找回自信,成績都進步左唔少, 唔多人讀的3線小學, 佢地更重視每一位學生,更加唔會放棄佢地, 我相信有教無類的先係好學校.

其實學校收一個讀障學生只要上報教統局,就會有筆資源會給學校去支援學生,只係有某d 津小,佢地根本一早就放棄呢類學生,以無資源為籍口.

所以大家就算派左間名氣唔大的學校,唔洗失望的,只要適合自己小朋友讀就是好學校.

flopsybunnies    發表於 12-6-17 12:39
檸檬媽媽    發表於 12-6-12 16:29
manmanchubb  agree with you  發表於 12-6-10 15:03
ah_wa  [適合自己小朋友讀就是好學校]   發表於 12-6-10 12:55
evaken    發表於 12-6-8 11:47
   7    0    14    0
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

Thanks for sharing...

態度正確, 讚!

fitceo, my daughter will go to k2 coming september. these few days,  i am very worried to look at what parents are going through.. why some parents cry,,
thank you for sharing, you keep me in the right perspective.

Janellemama  hahaha寫輪眼,笑c我  發表於 12-6-8 10:42
spmok1999  你有寫輪眼, 你阿女應該都有, yo 洗乜驚...

放鬆d啦香港人...  發表於 12-6-7 17:38

回復 reei 的帖子

iie.. hong kong jin de wa arimasen... watashiwa akatsuki.. ne..

the thing is, when everyone panics,, and you don't , you are either a very wise person,, or don't know what is going on..

發放正能量..讚.

都係果句:沒有最好的學校,只有找到適合便是最好.

fitceo 的帖子

多謝分享,最緊要小朋友讀得開心,學校好就得,唔理係名校與否!

發人心醒!好感動!

選擇適合既學校好重要,比起入讀2, 3線學校,如果入到名校但跟唔上,反而對小朋友有更大影響!

回覆:小小分享

十卜! 是真的,沒有讀過的學校,係唔會知道佢係一間好定唔好既學校,就算家長一心一意要搵合適既學校俾小朋友,但全港小學又點知邊間適合自己既小朋友呢?我仍在沉思中.......

都係最老土嗰句:不需要找最好的學校,但要找最合適的學校。

我好同意嫁, 雖然我唔知個女能力去到邊..
但從來冇為佢搵名校, 之但係我搵間2-3線既都入唔到囉..

引用:我好同意嫁,+雖然我唔知個女能力去到邊..但

原帖由 k_lego 於 12-06-07 發表
我好同意嫁, 雖然我唔知個女能力去到邊..
但從來冇為佢搵名校, 之但係我搵間2-3線既都入唔到囉.. ...
So sad!

fitceo 發表於 12-6-7 17:24
這幾天看了不少派位的topic,見到好多派左5位以外的就會好唔開心,要去叩心儀的學校, 我相信每區都有好幾間人 ...

係呀,梁校長真係好有愛心,好鍚小朋友,你囝囝上到中學都要加油!

最欣賞最後果句,合適自己小朋友就是最好的學校,有些學校、老師和校長真的好有心,好值得欣賞。

引用:這幾天看了不少派位的topic,見到好多派左5

原帖由 fitceo 於 12-06-07 發表
這幾天看了不少派位的topic,見到好多派左5位以外的就會好唔開心,要去叩心儀的學校, 我相信每區都有好幾間人 ...
請問囡囡那間是邊間?

感動

很好的分享
‹ 上一主題|下一主題