用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小小分享
go

小小分享

這幾天看了不少派位的topic,見到好多派左5位以外的就會好唔開心,要去叩心儀的學校, 我相信每區都有好幾間人人都視為一線的小學, 但其實好多2,3線小學都係好學校的, 當年小女都係派左第6位的小學, 91網 出名的幾間真係競爭好激烈的,嗰時我只係同佢叩同名小學的上午校, 就無再搵學校了, 最後都係唔成功, 就由得佢讀下午校, 成個小學階段,佢都讀得好開心, 亦都入左心儀的中學, 到細佬入讀小學, 家姐小學已被殺校和上午校合併了, 咁細佬當然地入了當初家姐想叩門的學校, 但讀左兩年, 成績都係麻麻, 後來評估左有讀障, 而學校表明無資源幫小朋友, 所以就轉左私校, 又讀左幾年,因為成績問題,轉回沙田3線的小學,如果以3間學校的名氣, 我估無人會睇得起第3間的小學,但細佬就在呢間找回自信,成績都進步左唔少, 唔多人讀的3線小學, 佢地更重視每一位學生,更加唔會放棄佢地, 我相信有教無類的先係好學校.

其實學校收一個讀障學生只要上報教統局,就會有筆資源會給學校去支援學生,只係有某d 津小,佢地根本一早就放棄呢類學生,以無資源為籍口.

所以大家就算派左間名氣唔大的學校,唔洗失望的,只要適合自己小朋友讀就是好學校.

flopsybunnies    發表於 12-6-17 12:39
檸檬媽媽    發表於 12-6-12 16:29
manmanchubb  agree with you  發表於 12-6-10 15:03
ah_wa  [適合自己小朋友讀就是好學校]   發表於 12-6-10 12:55
evaken    發表於 12-6-8 11:47
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

Thanks for sharing...

態度正確, 讚!

fitceo, my daughter will go to k2 coming september. these few days,  i am very worried to look at what parents are going through.. why some parents cry,,
thank you for sharing, you keep me in the right perspective.

Janellemama  hahaha寫輪眼,笑c我  發表於 12-6-8 10:42
spmok1999  你有寫輪眼, 你阿女應該都有, yo 洗乜驚...

放鬆d啦香港人...  發表於 12-6-7 17:38

回復 reei 的帖子

iie.. hong kong jin de wa arimasen... watashiwa akatsuki.. ne..

the thing is, when everyone panics,, and you don't , you are either a very wise person,, or don't know what is going on..

發放正能量..讚.

都係果句:沒有最好的學校,只有找到適合便是最好.

fitceo 的帖子

多謝分享,最緊要小朋友讀得開心,學校好就得,唔理係名校與否!

發人心醒!好感動!

選擇適合既學校好重要,比起入讀2, 3線學校,如果入到名校但跟唔上,反而對小朋友有更大影響!

回覆:小小分享

十卜! 是真的,沒有讀過的學校,係唔會知道佢係一間好定唔好既學校,就算家長一心一意要搵合適既學校俾小朋友,但全港小學又點知邊間適合自己既小朋友呢?我仍在沉思中.......

都係最老土嗰句:不需要找最好的學校,但要找最合適的學校。

我好同意嫁, 雖然我唔知個女能力去到邊..
但從來冇為佢搵名校, 之但係我搵間2-3線既都入唔到囉..

引用:我好同意嫁,+雖然我唔知個女能力去到邊..但

原帖由 k_lego 於 12-06-07 發表
我好同意嫁, 雖然我唔知個女能力去到邊..
但從來冇為佢搵名校, 之但係我搵間2-3線既都入唔到囉.. ...
So sad!

fitceo 發表於 12-6-7 17:24
這幾天看了不少派位的topic,見到好多派左5位以外的就會好唔開心,要去叩心儀的學校, 我相信每區都有好幾間人 ...

係呀,梁校長真係好有愛心,好鍚小朋友,你囝囝上到中學都要加油!

最欣賞最後果句,合適自己小朋友就是最好的學校,有些學校、老師和校長真的好有心,好值得欣賞。

引用:這幾天看了不少派位的topic,見到好多派左5

原帖由 fitceo 於 12-06-07 發表
這幾天看了不少派位的topic,見到好多派左5位以外的就會好唔開心,要去叩心儀的學校, 我相信每區都有好幾間人 ...
請問囡囡那間是邊間?

感動

很好的分享