用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派中紅馬又喜又憂
樓主: jimling502
go

派中紅馬又喜又憂 [複製鏈接]

回復 Charlotte_mom 的帖子

我仔有9成同你仔一樣,本時去外面學野,間間都讚,但係學校就唔專注,攪到自己都有懷疑外面d老師呃我,咁你仔讀咩類型學校呢?

琴晚畀佢激C,叫佢寫幾個中文字,寫到龍飛鳳舞,拿貼畀佢練習,佢話中國人蠢,發明的字難寫,令佢寫到手指痛,西人叻的,發明的文字易寫易學。激到C6打佢,佢重頂寫的唔靚但冇寫錯,真係唔激C都激到血壓高。

HaYi  我都見好多哩D對答, 我覺得要俾佢了解現在的問題是他按不到要求去做, 不要找借口. 如不制止他, 他為以為自己好得, 咩都先說一餐, 但基本野都未得.  發表於 12-6-21 09:07

IQ高係難教啲,現時眼見好多Iq高的學生,自視太高又驕傲,多是問題學生,家長又教唔好,最後考公開試都一敗塗地,中學(band 1)見得多,所以家長都要好好教導,有時比教普通細路更難,教唔好仲麻煩,可以比普通細路仲差。

醒目開學勳章 王國長老

gigi812 發表於 12-6-20 23:29

我仔有9成同你仔一樣,本時去外面學野,間間都讚,但係學校就唔專注,攪到自己 ...

我仔係adhd(衝動, 唔停)+非典型自閉(有時唔多理人感受)+轉數快, 可想而知會變d咩出黎.......
可幸的是, 佢基本上都好sweet, 佢亦識利用自己個innocent可愛樣去討人歡心, 所以老師一致評價: 又愛又恨! 不過知佢唔係本質壞(反而有d正常既仔, 真係細細個已經知咩叫恨呀, 報復呀, 屈人呀, 針對呀, 老師睇得仲緊), 只係多手多腳同衝動, 所以老師都肯包容(我仔基本上日日都要去教員室由老師陪食飯, 有時我懷疑佢根本係專登食得慢, 等老師特別關顧下)
我女6年前已經入讀港大同學會, 所以我仔考小一時, 我一條心就係想入港同, 因為學術ok, 老師包容, 一條龍, 活動教學, 仲2個返埋同一間, 根本係不二之選, 不過驚唔收咋, 所以都考左播道同真道.......我自己住12網, 人地話雙眼發光, 嘩, 正呀名校網呀, 可惜我得物無所用, 我都唔係要名校......
講返學校, 雖然學校都係好多好叻既學生去考, 不過既然考入, 學校就唔會放棄任何一個學生, 呢樣係我衷心讚賞的, 學校有ed psy, 有駐校社工, 有需要亦會refer其他專家, 有開設好多小組推薦唔同學生入去, 包括親子寫字小組, 社交小組, 個人自理小組, "我做得到"小組, for讀寫障礙既"悅讀"小組, 所有小一生一入學第一單元已經有遊戲社交單元, 作為及早適別, p2又有中英數補底(雖然我仔分數低但老師知佢識, 所以我仔唔駛上), 一直到p6都有補底, 由p1開始已有co-teaching, 當學生個別單元或者長期跟唔上, 就由co-teacher捉去小組教, 希望佢地快d追上
而學校本身生命教育唔駛講tim啦, 做父母既, 無論仔女係咩材料, 都希望佢識愛人愛社會啦, 學校真係長期有做架
所以我咁鐘意間學校, 訓晒身落去, 都係因為學校先錫小朋友姐, 我信家校合作, 老師點對自己個仔, 自己有眼睇, 我都希望盡量配合

HaYi  很煩的case ! 好彩學校包容到, 唔係日日接投訴, 小朋友同大人都會好 down !  發表於 12-6-21 19:40
gigi812  我今年都有報港同 , 我都覺得岩我囝, 這學校口啤不錯, 不過唔知人收唔收呢 ??  發表於 12-6-21 12:04
點算好    發表於 12-6-21 10:37

我覺得我仔都有少少專注力不足問題, 手腳好多, 都係好色睇風頭個種, 又係老師又愛又恨呀 !! 不過罵佢會停一陣, 會做功課, 半個做2份寫字, 但上堂學既就唔多留心, 咁是不是專注力不足呢, 請問你係邊check智力/專注力呢 ?? 貴嗎 ?? 我要不要做好呢 ???

冬日勳章

回復 baby627 的帖子

我又唔可以好具體敢講,例如有同學比較活潑,老師會安排一個專屬的位子比佢坐(老師枱隔離)
有時課後有機會會有一些額外的課程或活動比佢地上.我而家雖然唔係太清楚,但係我相信老師一定可以幫到佢

醒目開學勳章 王國長老

gigi812 發表於 12-6-21 12:01

我覺得我仔都有少少專注力不足問題, 手腳好多, 都係好色睇風頭個種, 又係老師 ...

想check專注力, 真係幾"責洗", 要睇既係"兒童精神科"(因為係腦既issue), 政府而家新症排2,3年, 私家又貴到嘔(唔係講笑, 第一次checkup係6000-9000, 之後每次覆診係$800/30分鐘+藥費, 呢個係我之前quote過既領錢)
所以唯有去政府慢慢排, 你可以打去屋企就近既醫院, 問下兒童精神科點排新症

HaYi  通常政府會睇老師有冇投訴, 有投於的我覺得會優先些.. 所以趕時間又唔係太勁冇咩投訴, 可能私家貴D都要...  發表於 12-6-21 19:39

真係未到最後一刻,唔知結果係點?叩紅馬的家長有喜啦!本有11個位,仔的同學仔決定棄馬,可增加一個位啦!相信該會有其它家長放位的。我也接到私小要收我仔的電話,今晚係最後考慮,因明天係紅馬迎新生日,唔去等於放棄。
‹ 上一主題|下一主題