用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派中紅馬又喜又憂
go

派中紅馬又喜又憂 [複製鏈接]

事原家之犬兒,資達145,好奇心超重,記憶好,咩事必問餐飽,上山爬得樹,下海潛得水,坐唔定,幼教師定為問題生,外人眼里覺得無法無天之童。多年來也花了不少買刀銀,磨練得周身刀。但之前報左好多間小學,私直官津臨可剎錯絕不放過,可能太老人精又好動,或是時運未到,永遠是X檔案,灰了很長時間。  6月2號,承蒙蒼天厚愛,派唔到跨區的最愛,派到第一志願。
現已註冊,但犬兒係受谷,唔受迫,坐唔定,又勁多嘢問,好擔憂馬記如包容唔到,唔知點算。望有讀馬記高班的家長畀意見。平心講我又不追名利,犬兒能有間包容到,開心讀完六年,就心足。重有2個多月,會全力以付,望能叩到較活動型包容的學校。
   0    0    0    0

Good luck

我每朝都聽到有位女老師開住咪鬧學生我覺得官校唔多包容

rainbowcov  ha ha, 津校都有咁既情況.  發表於 12-6-21 12:08
rainbowcov  ha ha, 津校都有咁既情況.  發表於 12-6-21 12:08

既然不追名利===何會選紅馬為誇區首選,如當初頭ROUND選2/3線一定唔困難. 家長唔好自己呃自己

回復 jimling502 的帖子

我覺得你係吳廣德....welcome back ... !你唔洗回應架...唔係都得架.

引用:回復+jimling502+的帖子 我覺得你係吳廣德

原帖由 marrowcream 於 12-06-07 發表

我覺得你係吳廣德....welcome back ... !你唔洗回應架...唔係都得架. ...
真係好似哦xdd

回復 uday 的帖子

請睇清楚,我跨區點會選紅馬.

覺得唔合適又不貪名利, 點解要選做第一志願呢, 派到又要去叩門?:

醒目開學勳章

引用:回復+jimling502+的帖子 我覺得你係吳廣德

原帖由 marrowcream 於 12-06-07 發表

我覺得你係吳廣德....welcome back ... !你唔洗回應架...唔係都得架. ...
請問聲邊個係吳廣德?

醒目開學勳章

hugub 發表於 12-6-7 15:39
我每朝都聽到有位女老師開住咪鬧學生我覺得官校唔多包容

如果一間資優中心唔能夠包容資優,咁佢點可以叫資優中心呢?!

回覆:jimling502 的帖子

難以相信樓主在大抽奬時,不知其犬兒的「特點」,而去抽紅馬。
又一個自吹自擂的故事!

兔仔得媽    發表於 12-6-8 11:40

我作為紅磡灣街坊既所聽所聞真係要如實報告,我每朝帶囝返學都經過呢間學校,而每朝果個女老師都如常開咪顯責學生既紀律,至於呢間資優唔資優我唔知。

回復 hugub 的帖子

感恩您的提點!

回覆:jimling502 的帖子

IQ145辛苦了,樓主努力啊!小朋友條路唔易行,放心入讀見步行步,唔啱下年插第二間,一年時間搵間適合的。

回覆:marrowcream 的帖子

唔知係咪,不過都好miss吳廣德!

jimling502 發表於 12-6-7 14:33
事原家之犬兒,資達145,好奇心超重,記憶好,咩事必問餐飽,上山爬得樹,下海潛得水,坐唔定,幼教師定為問題生,外人眼里覺得無法無天之童。多年來也花了不少買刀銀,磨練得周身刀。但之前報左好多間小學,私直官津臨可剎錯絕不放過,可能太老人精又好動,或是時運未到,永遠是X檔案,灰了很長時間。  6月2號,承蒙蒼天厚愛,派唔到跨區的最愛,派到第一志願。
現已註冊,但犬兒係受谷,唔受迫,坐唔定,又勁多嘢問,好擔憂馬記如包容唔到,唔知點算。望有讀馬記高班的家長畀意見。平心講我又不追名利,犬兒能有間包容到,開心讀完六年,就心足。重有2個多月,會全力以付,望能叩到較活動型包容的學校。

唔明大家點解咁reply添....
選果區最好的學校有乜咁奇呀? 同區仲有其他官津岩資優兒架咩?

既然所有私校同直資都唔收, 我會覺得係上天安排你大抽獎抽中呢間啦.
我呀仔當年得私校, 直資都係waiting, 好彩係waiting, 先有得參加大抽獎, 抽中間好野.

讀下就知有無問題啦, 話唔定改變到佢D活躍性格呢, 試下先囉..

既然抽到咪試下囉 , 依家樣樣都估估下,開左學到時咪知囉 !
( 我小朋友讀紅馬既..我自己覺得紅馬係一間好學校 )

回復 evacalbee 的帖子

我女當年都係得私校, 直資係waiting,先有得參加大抽獎, 抽中間好野.
而家讀得好開心,    我都贊成樓主讀左先算  

evacalbee  yes, gimme 5!!! :D  發表於 12-6-8 09:48
bbfish

darkbson 發表於 12-6-7 17:11
難以相信樓主在大抽奬時,不知其犬兒的「特點」,而去抽紅馬。
又一個自吹自擂的故事!

...點為係(一個自吹自擂的故事!),若要求證9月中向我要註冊證。
仔唔係公主帶大,點會唔了解?C6又冇張藝謀之本,李安之領。派位係靠撞,非實力之拼。
那些年,本區苦尋冇適兒之校,跨區駛銀圴冇間收。
派表一馬二洪填,中馬係天意。請教您重有何高招?

‹ 上一主題|下一主題