用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派中紅馬又喜又憂
樓主: jimling502
go

派中紅馬又喜又憂 [複製鏈接]

evacalbee 發表於 12-6-7 22:37
唔明大家點解咁reply添....
選果區最好的學校有乜咁奇呀? 同區仲有其他官津岩資優兒架咩?

您仔先,我仔後,如是類同,實係巧合,無意翻板.知我者非您也,有感共鳴,淚搶眼.
若天不佑我叩門,唯有由得仔騎馬囉 !

建议兄台勿过分担忧,但该做好心理准备,此等孩童,落在官津老师手上,情况难测,小儿乃此类学童,历两年,唯另觅蹊径,告别旧校,转入直资,学校较包容,自己却也不敢怠慢,循循善诱,软硬兼施,务求令他学习服从守规,现在情况好转,心存感恩,谢天不已。若子弟成绩尚佳,老师自然较包容,他日转校,亦可期也。

叩馬會有多個位出來啦!有人棄馬去蘇小,叩緊門的要努力,到開學時會再有人放位的

點解你要求老師/學校包容你兒子?有無想過教你個兒子去適應這個世界?如果你不明白這個道理,你浪費了你兒子的145(IQ?)。
另外,現下的兒童,IQ120-140並非特別的事情,不值得太高興。

努力教導你兒子如何適應這個世界吧。

回復 SKID123 的帖子

因材施教

有一次,孔子讲完课回到自己的书房,学生公西华给他端上一杯水.这时候,子路匆匆的走进来,大声的向老师讨教:"先生,如果我听到一种正确的主张,可以立刻去做么?"
  孔子看了子路一眼,慢条斯理的说:"总要问一下父亲和兄长吧?怎么能听到就去做呢!"
  子路刚出去,另一个学生冉有悄悄的走到孔子面前,恭敬的问:"先生,我要是听到正确的主张,就应该立刻去实行么?"
  孔子马上回答:"对,应该立刻实行."
  冉有走后公西华奇怪的问:"先生,一样的问题你的回答怎么相反呢."
  孔子笑了笑说:"冉有性格谦恭,办事忧郁不决,所以我鼓励他临事果断,但是子路逞强好胜,办事不周全,所以我就劝他遇事多听取别人的意见,三思而行。

当一个小孩子被训练好,当然可以面对不同的挑战,去适应这个社会。但在训练的过程中,最有效的方法,当然是“因材施教”。

manmanchubb    發表於 12-6-19 23:53
neko1234    發表於 12-6-19 12:27
四隻貓  同意  發表於 12-6-19 11:51

如果自己孩子是資優, 自會明白當中的難處.
一說"資優", 不明白的人總會覺得你是在show off, 其實背後的教養問題, 大家沒面對過是不能明白的......

manmanchubb  totally agree...雖然囝囝唔知係咪資優,
但從報章文獻及堂上或一些分享,都知要教資優真的要有無比耐性同愛.  發表於 12-6-19 23:57

回復 四隻貓 的帖子

家里只有女孩的,不会切底明白男孩可以有多顽皮。
家里只有四四正正的孩子的,不会太明白有些孩子可以又顽皮,又贪玩,又不大服权威,又爱发问到笃,又不定当,又不大专心;爱阅读,但不爱做功课;爱学习知识,但不爱考试;思想逻辑程度可以与大人一致,但行为表现幼稚。。。 到处都是complaint, 人们以为父母太过溺爱他们。。。真的可以呕血到死的。。。

gigi812  共鳴!  發表於 12-6-20 23:15
manmanchubb    發表於 12-6-20 00:00
BallBallMaMa    發表於 12-6-19 14:31

引用:回復+四隻貓+的帖子 家里只有女孩的,不会

原帖由 猴子爸 於 12-06-19 發表
回復 四隻貓 的帖子

家里只有女孩的,不会切底明白男孩可以有多顽皮。
我絶對明白,因我個仔就正正係你形容呢種。但身邊人永遠唔明白,以為我地無教好佢,實則打打鬧鬧都無用,佢亦唔驚,唯有愛心、耐性、因材施教。

回復 猴子爸 的帖子

逻辑程度可以与大人一致,但行为表现幼稚.... 同意!!!

上星期被問 "燈一關就熄了, 為什麼風扇要轉多十秒先停?" (註:佢真系去數過). 但呢兩日又攞番個Rattle玩

laiyuen 發表於 12-6-19 13:17
我絶對明白,因我個仔就正正係你形容呢種。但身邊人永遠唔明白,以為我地無教好佢,實則打打鬧鬧都無用,佢 ...
大女作勢打罵已經聽話, 細仔打到飛起都無用, 懲罰椅懲罰角, 忽視法....咩都用過, 佢完全唔會妥協, 佢亦好知d規舉可以點玩, 正如你講, 要用愛去教佢先受. 但每次當你見到佢攪到一團糟, 眼火爆但又知道打鬧無用, 果下要用"愛"要溫柔地去教仔真係好困難.
被其他人以為我地無教好佢, 縱容佢, 其實真係打到手痛都無用, 講道理佢d邏輯思想又快過你, 真係要同佢鬥智鬥力.
係, 見佢學野快, 自學能力高, 記性好果下會好開心, 但激心果下真係唔知點教先好, 情願佢好似家姐正正常常, 聽話又易教.
我以前都以為小朋友有邊個唔怕打同鬧0架, d呀爸呀媽縱容啫, 肯打就教到乖啦. 宜家明曬, 真係有細路唔怕打鬧0架.

manmanchubb    發表於 12-6-20 00:02
laiyuen  Exactly!!!!  發表於 12-6-19 14:37
BallBallMaMa    發表於 12-6-19 14:31

冬日勳章

我個女係紅馬舊生,每間學校都有老師負責紀律,如果學校唔重視又會比家長話....
以前,,我個女果時,每一級都會有幾個好似你仔仔既學生,老師都應付自如,
但係同學有機會唔鍾意佢囉..紅馬校風又好,學生排位都好好,你放心啦,樓主

SKID123 發表於 12-6-19 09:06
點解你要求老師/學校包容你兒子?有無想過教你個兒子去適應這個世界?如果你不明白這個道理,你浪費了你兒 ...
我何嘗唔想教犬兒去適應這個世界?教到嘔血重畀人話無家教。你身不在其中難明我的苦中的。簡單講帶去學野堂堂畀老師投訴,但學野就跳級上,真係吹佢唔脹。

醒目開學勳章 王國長老

145真係分數好高(我仔k3時分數係125, 我仲記得醫生話130就係資優, 125係比一般高), 我會建議你去d識培訓資優既學校, 例如kts, 優才, 除左課程上可以配合, 佢地仲特別識"對付"資優小朋友性格
哎, 無special need小孩既家長, 點會明我地sen家長既苦處, 我朋友個女係雙特殊(資優+聽力, 有脾氣), 俾人玩到轉校, 資優學野快, 唔等於人見人愛, 當佢地發脾氣, 玩硬頸時, 學你話齋, 唔包容既一係由得你自生自滅, 一係仲覺得你無家教, 你估家長想架咩!

醒目開學勳章 王國長老

俾個例子, 例如我仔, 小聰明轉數快, 但專注力失調, 你1:1咩佢學得鬼咁快, 但弊在學校唔可以1:1咁好招呼, 當要放手俾小朋友自己做, 我仔就咩都唔做, 識又點, 學野快又點, 咪又係低分! 如果o係"求學只是求分數"既傳統學校, 真係死路一條, 肯定日日收投訴, 如果資優小朋友, 情況肯定更加犀利 (我聽過有個資優小朋友, 考試淨係做幾條挑戰題, 其他全部唔做! 次次唔合格, 做父母既真係好為難)

對呵, 我都識好多iq 高到130以上的小朋友 (現在真的好多..) ,

不過都是被界定為超煩的, 情緒問題表現出來比iq 有多高更直接, 多數學校老師都投訴他們不合群, 太嘈, 不聽話等, 所以他們一係在國際學校, 一係在一些包容高或小班/可以跳級的的, 如啟基, 優才等...唔識人在一些一線的官津, 可能是包容性的問題, 再好的學校到入讀後, 都令他們卻步.

不過樓主反正未有其它選擇, 小朋友大些又可能可以更守RULE, 就邊行邊找吧..

IQ Scores & Ratings

Over 140 - Genius or near genius

120 - 140 - Very superior intelligence

110 - 119 - Superior intelligence

90 - 109 - Normal or average intelligence

80 - 89 - Dullness

70 - 79 - Borderline deficiency

Under 70 - Definite feeble-mindedness

145 wow!! super bright!!

High IQ & Genius IQ

115-124 - Above average (e.g., university students)
125-134 - Gifted (e.g., post-graduate students)
135-144 - Highly gifted (e.g., intellectuals)
145-154 - Genius (e.g., professors)
155-164 - Genius (e.g., Nobel Prize winners)
165-179 - High genius
180-200 - Highest genius
>200 - "Unmeasurable genius"

投诉真的可以无日无之。。。

我个人觉得,他的头脑可以带給我乐趣,就是跟他一起分析事情时,看看他的思维,推理,组织力等等,很多时候,我就在猜,到底他会不会问到下一个层次的问题,或者说,如果碰到有问题,他解决问题的思路会是怎样呢,他是会怎样看事情呢,这是非常有趣的。

但也只此而已,其他时候,真的可以非常讨厌的。。。

jimling502 發表於 12-6-19 14:31
我何嘗唔想教犬兒去適應這個世界?教到嘔血重畀人話無家教。你身不在其中難明我的苦中的。簡單講帶去學野堂 ...

四隻貓    發表於 12-6-20 17:34

回復 marinang 的帖子

請問點計算/測量IQ?  

資優同IQ又有冇唔同?

Charlotte_mom  普通小朋友唔會無啦啦去驗iq, 通常一係有特別case被refer睇政府, 或者父母k2左右想証明自己仔女聰穎過人, 走去自己俾錢做私家test  發表於 12-6-21 10:03
HaYi  有專業仕人用 "量表" 評估 IQ, 某一level 是資優, 再上是天才級,上面有figure,  但同EQ/ MIs 等冇關. 另資優泛指IQ外, 另有其它多元智能,  發表於 12-6-21 09:03

yoyob230398 發表於 12-6-19 14:22
我個女係紅馬舊生,每間學校都有老師負責紀律,如果學校唔重視又會比家長話....
以前,,我個女果時,每一級都會 ...
請問紅馬的老師會用甚麼方法處理資優生的行為問題呢?本人正想找一間合適的小學給小兒,但主力想找津校為先!
‹ 上一主題|下一主題