用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 聖心讀幼稚園是否真的可以入聖心小學(津校)??心急媽媽 ...
go

聖心讀幼稚園是否真的可以入聖心小學(津校)??心急媽媽 [複製鏈接]

想問各位家長:

本人住離島,想個女讀嘉諾撒聖心幼稚園。
   如果由嘉諾撒聖心幼稚園升讀其小學時,駛唔駛經小一派位,先可以入諾撒聖心小學(津校)。
   但我個校網是離島區,那麼我個女入讀諾撒聖心小學,個幾會率會否好低?

如果真的派不到去,那麼自行收生的幾會率高嗎??
   2    0    0    0

吾係100%..就萛私校部都吾係100%.....不過...你報左幼稚園, 收左你先諗la~~~~你自己講la..津校駛唔駛經小一派位,, 如果吾係經小一派位就吾係津校la~~~

回復 wpf918 的帖子

其實下午津校,自行(計分)、統一(抽獎)同幼稚園無關,計分者,除必收生,分數高的先收(母親、姐姐為以前畢業生有10分,小孩是天主教徙有5分etc.),同分不夠學額分配就要抽;統一甲部(10%學額)人人都可跨區填,離島同灣仔冇分別,但位就只得十多個,住中西區乙部可抽埋其餘40%學額,中的機會當然比其他區大。至於本校幼稚園生,我想在叩門(公佈完統一結果)階段有優勢,我估小學有位會留給幼稚園好想入但抽唔到的學生吧!但叩門位有多少就不大清楚,相信亦好睇有幾多學生抽到但決定唔讀,這條供求數好難計。
上午私校當然是另一種分配方式,點樣揀學生真的不清楚。

通常都得,我既其他家長都ok,唔同校網,但一定要等

回復 fefemom 的帖子

請問, 如果住在聖心校網, 甲部和乙部都可以填聖心小學, 機會比只可以填甲部(即不是住聖心校網), 機會多出幾多呢?

McBonnie 發表於 12-6-14 09:58

請問, 如果住在聖心校網, 甲部和乙部都可以填聖心小學, 機會比只可以填甲部(即不是住 ...
Hi, McBonnie,我也只是NC家長,沒有報小一的實際經驗。
從教育局資料,唔計第一階段自行收生;甲部有10%學額,乙部有40%,以聖心5班每班30人計,應是大約甲部15名,乙部60名。甲部是全港、九、新界、離島抽,乙部是只供住在11校網抽,11網的小朋友可爭75位(甲+乙),但其他網只可爭15個位呢。
另外,我讀過必收生約佔30%學額,如人數超出學額就從大抽獎的額扣,但我不清楚如實際必收生少於30%(e.g.20%),餘下的學額(10%)是放入自行學額,定大抽獎學額?
fefemom

Hi FeFemom, thanks. 好想知今年小一收生總結果如何.
‹ 上一主題|下一主題