用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請比比意見
樓主: fatpam
go

請比比意見 [複製鏈接]

回復 BKVIP 的帖子

我當時係pst 班主任、高級幼師建議 I 位,ST 建議留S 位,
OT 建議 E 位!
後來再同主任傾,
分析完話 I 位比較適合我仔!
而我都偏向同意班主任,
因為佢對住我仔時間最長,
佢應該比其他治療師更全面了解我仔!
不過做任何決定都係以個仔的利益/進步為大前題,
相信你同你老公傾完會好快有共識!加油!

回覆:請比比意見

傾唔掂

Shirley, 請問你平時星期六都會俾小朋友返主流暫託?我想知所謂社交班係咩形式?有無idea?

唔好搞到咁僵啦!或者你同你老公傾下,
明天一齊見主流幼稚園,
仔in 完後,
如主流唔肯收,無形中反映了仔的能力暫不適合主流,
可叠埋心水返s,
如主流肯收,
到時再決定是否放棄S 位吧!
我仔係長假期才返主流暫托,
那間主流是我仔讀nursery 的學校,
好包容好照顧我仔!
星期六上午我比我仔返協康及樂天的社交班,
星期日上午返教會,
下午就outing 活動!
之前放學後仲有遊輔,但最近cut 了!

BKVIP  哇~ 你按排左好多節目,可見你真係好用心在仔仔身上,我都諗唔到返主流暫託呢樣嘢,等我又問先,唔該晒。  發表於 12-6-15 13:59
Capricorn2521  同意!  發表於 12-6-14 14:40

回復 01shirley 的帖子

我嘅圖咭係冇故事性嘅。我的做法係影多張小朋友自己活動嘅相,如食飯,飲水,坐好,玩玩具,另一d係影多張工人姐姐/媽媽/爸爸嘅相,如姐姐不湯,媽媽笑,爸爸睇電視,然後彩色打印出來作圖咭同佢一齊睇吓/講吓/傾吓。當然又要睇吓孩子的程度,我其實冇乜系統咁做,樣樣試吓,邊樣佢有興趣又繼續做,做做吓,又諗吓點樣豐富D內容比佢。後來又在網上找一些小朋友常去嘅地方嘅圖片如沙灘,泳池,公園,碼頭,學校門口果張相,酒樓,餐廳….等等,制成一本書,佢好鐘意果本書,出街要放在袋內,搭車就拿出來看。我又會同佢在家一齊睇吓/講吓/傾吓佢本書d內容。呢個方法又係老師教我嘅。

咁樣做嘅目的係要引起佢聽我講書本內容的興趣,所以我覺得初初做,圖咭之間吾一定要有故事性。但睇完30-40張獨立圖咭後,慢慢一步步,再同佢睇其他人嘅相片、圖片、再睇有故事性的圖咭,正如我之前D POST所講一樣。(我果d有故事性的圖咭,係ST影印比我嘅。)

你今日有無in??

其實你們小朋友能力真的十分好,巳經好叻
今日中心外出活動,係中心等上校車時同一位媽媽傾談,她囡囡今年上小一評估要番中度
我咪問點界定要番中度,佢話無語言能力就要番,自理都攪唔掂就要番嚴重
她囡囡巳經番0左係度3年,佢一心諗住可以番到輕度.......
傾傾0下st姑娘經過,話有說話同個媽媽講
st話佢囡囡惜同佢講bye bye,st都講到眼濕濕
媽媽聽到好似中0左六合彩0甘,仲感謝st0甘用心教佢囡囡3年
聽到佢囡囡開聲,大家真係好感動,.....場面感人

BKVIP  見到我地子女有少少進步,做父母的就很安慰了。  發表於 12-6-15 14:30
fatpam  見d 治療師咁有heart 就更感動  發表於 12-6-14 18:38

其實入輕度又會點界定? d因我見有小朋友好似唔錯,但最後又入輕度

回覆:apple~y 的帖子

無in。

多謝Shirley, apple, fatpam 意見。最後無in主流,因為決定俾阿仔入一年s位,等基礎打好d先,始終小肌肉唔得。佢會被編入高能力班,我相信佢進步一定有,大家一齊努力。

另外,想問下邊度有社交班報?

加油!
入到S 位都要跟貼D,
多D 同老師, 治療師溝通,
佢地知你緊張, 都會落力D 的...
社交班你可以參加協康, 樂天, STEP, 出面好多的...
協康的社交班比較多特殊小朋友參加,
其他的社交班參加的小朋友能力高些,
兩者都參加下, 你可以大約知道仔的能力與正常孩子差幾遠....

我唔算比好多訓練/治療我仔啦...
好多媽媽仲有針灸, 盧底骨, 水療, 感統訓練等等,
不過綜合我現在比佢的訓練, 我覺得最重要/令他進步較明顯的還是家居訓練!
加油!

回復 Capricorn2521 的帖子

多謝分享啊!
你的方法好有用,
其實係佢2歲時CAC 的ST 都有教我將佢的生活細節拍照, 製成圖卡,
我都有整! 如佢著鞋, 去廁所, 洗手, 玩玩具, 食野, 等等...
佢當時都好有興趣的, 但當時佢仍未有語言, 只係拎將卡齋睇,
隔了一排我又無同佢玩呢樣,
亦無好好伸延呢叠圖卡的功能,
等我呢排又試下拎返出黎同佢玩先!

Capricorn2521  吾洗客氣。一齊分享吓,開心D。  發表於 12-6-16 09:56

回覆:請比比意見

你地真係好好,我無乜耐性,家居訓練都只係做左一排就停左,睇黎我都要set 目標先得。

決定0左就好啦
小朋友一定會進步
中心個別,小組訓練你都可以參與
又會攪好多講座,分享會,參觀活動,課外活動,
我中心會定期攪音樂治療小組,放學後上
總之令家長用小朋友都過得充實

回覆:apple~y 的帖子

你間中心真係好好啊,咁多活動。我都希望我呢間都係咁,我同老公都好鐘意參加小朋友活動架

‹ 上一主題|下一主題