用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請比比意見
go

請比比意見 [複製鏈接]

讀左成年S位,我都覺得小朋友係社交同共同專注方面只有好少進步,可能之前有D期望,所以幾失望。
學術早已知道係淺,成日重溫以前正常學校學左的內容,進度慢,反映左稍教多左,感覺食之無味棄之可惜。
私人導師話佢學新野幾快明,不過要多溫習幾次

私人比錢S位會否好質素D?

1    0    0    0

0甘你新學期係咪會番s位
新學期會再重新編班,再睇睇
學術早已犧牲左,都預0左啦,我都唔太緊要呢方面都係自己同小朋友補0下
入得去都係重點密集訓練,私人真係貴
出年選小學,來緊都係同仔仔再作最大努力,睇睇第3年可唔可轉番i位

今年好似浪費左一年咁 自己同私人已比學校教多D野
留多一年可能都係咁唔知點好。
轉服務加私人又好似好傻咁, 人人都做私人等政府位,我就倒轉諗,除左我,學校老師都係小朋友重要的KEY,啟發到佢學習有進步

回復 fatpam 的帖子

不如你試吓搵間下午班比佢返吓,上午繼續返S位。咁樣上午有training,下午又有其他集體活動同同儕刺激。睇多一段時間,如果佢跟到大班,而你都覺得S位一樣,好少進步,就直接在下學期或下年度轉校啦。

其實我地呢D吾高吾低嘅都幾頭痕,S位又教得慢得濟(好在我仔果班有教常識,我覺得都OK嘅),主流又話1對15,老師吾會同你重複講幾次,唉 ! 不過,我都聽同學媽咪話返下午班時都係比老師話佢發夢,所以媽咪自己要好努力跟同埋上C+堂。又有同學媽咪話,在下午班內,學術都不期望佢跟到,只希望佢跟到常規同喜歡和小朋友互動,主要係要佢地習慣返主流的上堂模式,即係老師吾會下下提你,吾係N1/K1啦,同埋老師教書時吾會樣樣野貼在牆上(用眼睇),要學習多D用耳聽。

回覆:fatpam 的帖子

我阿仔S位暫託,學左好多社交技巧,未識行,學術一定唔係我現時需要關注既,因為阿仔入體障組,主任講過佢地既課程=正常學校,仲有家長覺得深過外面。即係如果小朋友能力得,間學校係會"谷"。
會唔會你可以問下學校,佢地對於能力ok既小朋友,課程上係點安排?

就係覺得學校唔谷吓,佢同組大兩年都有,但有部分認知仲低過佢好多,連講野都唔正,好似無咩刺激咁。
原本想改善遊魂,而家咪又一樣。

s 同普通kg 並讀有困難,因學校唔會比日日下午早走左,我私人訓練都要讓路儘量減少早走。
度到我頭痛

相信S位係幫唔到孩子的社交同專心問題, 其實主流都係幫唔到.
其實如果智力, 自理ok, 大致守到常規, 不如轉E位, 讀小班主流.

我同意,專注唔好係內在問題,一對一係學到的,但大圍學習唔係咁,無人成日提住你,呢兩年真係左試右試。
放棄S 位轉服務都都好大掙扎

私人S 位又會真係按能力否教多D ,其實佢真係仲有好多進步空間,睇住佢私人訓練學野明顯比以前快左,理解能力高左。

我小朋友2age評估完話delay 6個月排e位
之後即刻番私人s位,番到主流k1開學
到番k1,之前小朋友係私人s位都有進步,開始開聲講0野,諗住猛車邊應該跟到
點知都係唔多ok,巳經下午班17個小朋友都係跟唔到
我仔仔係要下下老師叫,提先做,雖然無情緒行為,咪日日番去坐0甘
又再加埋私人上門訓練,單位單學0野咪ok,大班就.............
跟住見到delay得好似又多0左好多,咪接受現實
轉0左s位,小朋友呢年係s位進步很多,而且也很喜歡上課
之前k1連線條都要死捉住手寫,現在都可以自己拿筆寫簡單字
我覺得中心ot好有經驗,之前又係醫院做過我有什麼問題
她都樂意詳細解答,
你再好好考慮0下,加油!!

就係我見唔到佢有大進步,好似大家在S 位都好有進步我先咁失望同無信心再留低,我明白小朋友遊魂都係主要原因,但改善唔到就令我想轉方向,去改善根本問題,導師各有唔同經驗同方法,要試先知邊個能啟發同教到到佢。

我最近都係類似既經驗,不過係playgroup,阿仔唔識行,跟唔到同齡,咁就同佢報細個d班,開頭都ok,慢慢佢覺得悶,
佢識由坐扶住大人起身,咁上多幾堂叫悶,就成日起身,走佬,再唔係,就周圍望。

之後同佢報返同齡pg,除左大肌佢玩唔到,佢樣樣都enjoy,無再出現周圍望,走佬情況,導師仲話阿仔好專注,比反應老師。

佢sociable,多野講,又聊人傾計,返s位暫託.老師話佢成日都"刺激"d同學仔。上個月我為左佢今年派唔到s位唔開心,不停問社工可以點,最後我決定要了 e位,,到時如果而家正常幼兒園暫託ok,,,就上午返e位訓練 + 下午幼兒園。

過程中.真係好怕做錯決定,影響阿仔,智力、體能.社交既發展太大差距,真係唔知顧得邊樣。我感激s位暫託,佢地額外比阿仔上物理治療,阿仔開心又有進出,上正常幼兒園無呢d support,,,但正常幼兒園又令到阿仔可以正常地同人互動,返屋企係會表現到我睇老師教過既野。

留唔留意到佢遊魂原因? s位老師有咩意見 ?

其實我小朋友都,有遊魂,唔專心問題,呢排百厭0左
認知就唔錯
所以咪諗住試0下同小朋友戒口,睇0下有無改善

一叫佢會醒一醒,答對問題。但我同朋友都見到外表係遊魂,都有觀課,但老師話佢上課算留心,好合作,係反應慢熱被動。業

回復 apple~y 的帖子

其實有時係咪我地要求高,,小朋友友專汪力其實唔長,,

2歲專注力係7分鐘,3歲係9分鐘,4歲係12分鐘,5歲係12分鐘,6歲至10歲係15至10分鐘,,,

如果做到,應該無問題,有要求,但都會睇返阿仔歲數,,pg  個半鍾..佢半個鐘後先叫走佬,我覺得無問題。如果遇到佢無興趣既,,5分鐘就走佬..唔一定專注問題。

我小朋友都同你仔仔似到十足十"一叫佢會醒一醒,答對問題"
初初番s位"反應慢熱被動"
現在反應快0左會主動叫人,但又百厭0左
又諗計改善

回復 methy 的帖子

唔係我地要求高
係現在教育制度,老師要求高

可能係,家長總係較有要求,但見到d 小朋友有望住老師同答問題,佢就遊魂,好灰,人在心不在

‹ 上一主題|下一主題