用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請比比意見
樓主: fatpam
go

請比比意見 [複製鏈接]

回復 fatpam 的帖子

我上年的S 位就是8月才通知我有位的!你轉左服務未?
有無再問下班主任及治療師的意見你仔是否適合出主流??

回復 BKVIP 的帖子

我覺得如你仔有情緒及行為問題都應該讀S位,因為主流學校真係搞唔掂呢啲問題!
況且我聽你講你仲未搵主流學校?
我仔之前有偏食,勁固執,坐唔定,玩眼,自轉等刺激行為問題,
但入左S一年呢,
偏食改善了,
老師無叫唔會走出位,
沒有再自轉,但仲有少少玩眼!
可能言語好左,無以前咁固執!
如你仔仲可以被編入高能力,
我覺得會更加好!
你一心等S 位都等了兩年,
相信你最清楚孩子最需要在S 位改善什麼問題,
雖然說個別及小組與E 位差不多,
但S位全日日常的常規及流程也有訓練的元素,
例如食飯揸匙更也要前三指 (相信主流唔會執呢啲)等!
如果情緒行為問題已改善,而認知又ok, 出主流更有把握!

回復 Capricorn2521 的帖子

感激分享!想請教你製作有關小朋友的圖卡是有故事性的圖卡?
還是只是一張張生活照,自己講時加入情節?
講故事我還在起步,好想令佢產生興趣!

fatpam  最簡單用有佢在內的相片講,佢都已經好留心睇自己做緊咩。
製作日常生活小書都好鍾意,影佢相做成書,任何有興趣主題都可,如海洋公園,影佢相做書。   發表於 12-6-13 08:14

社交方面我地盡最大努力係屋企都有train,我地係屋企會同佢玩London bridge, 音樂椅,推球遊戲,搶尾巴等!都係學校教過佢有印象後,在家再同佢玩!

但佢玩一陣好快會自己走開!唉!有時都好灰!

我仔入學前後都無情緒同行為問題,我想一般自理都合格,用學習筷子食飯。
原先只係想入S 操fit d ,共同專注同社交問題我最想改善,佢認知還可以,雖然唔係一教即明。
導師無特別表示反對或贊成,我相信因為我仔情況高不成低不就。
有時小朋友有較顯著問題如情緒,偏食,固執,入S 位家長見到改變係明顯的,但我仔就係無以上幾點,所以入學無適應問題,老師仲話佢好乖,可能無好大問題在先,亦無什麼地方有明顯變化。

佢最大問題係游雲,但上私人社交組,導師又話佢唔係好游雲,有聽到同做到野,寫字真係未好得。

回覆:請比比意見

多謝咁多位意見,呢2日對我下決定係好關鍵時刻,今日會聽埋e位PST,OT點解反對我去主流,明天約左幼稚園interview, 之後再作決定。

其實shirley 講得不無道理,但我想小兒情緒又未至於難處理,可能因為我同爸爸都強硬,佢知道喊係解決不了問題,喊一陣無人理自己會收聲,只係佢天生易喊,我覺得佢可能遺傅左我,甚至有時我懷疑自己係咪細個時係有自傾。

當初我排s,因為覺得s位有密集訓練,操一年fit d打好個底再入主流,最近先知原來單對單同e位差唔多。好似shirley 所講學自理認知係好好。的確,在這所s位我已暫託了10個月,小兒自理係好左,出主流無問題,偏食有改善。但係語言只有小小進步,最多係去到跟人口水尾,真係要做左髗底骨先明顯2個月內進步好多。佢入左去暫託,只係無個別訓練俾佢,但如e位同s位相差不大,個別訓練其實佢在e位一路做緊,所以可能入s一年情況跟這10個月差唔多。另外,10個月其間,佢仲附帶左一d唔好嘅行為,我唔想俾佢呢d行為正常化。

相反,我顧慮的係佢社交,之前有媽媽講,社交係要學反應,要有response, s位俾唔到。同儕刺激俾大人對佢嘅input 效用差好遠。仲有來自s位的歧視,呢d就係現實的殘酷。

我琴晚又為學校呢件事訓唔到,精神緊張,都唔知自己咁諗係咪啱

回覆:fatpam 的帖子

以前讀過n班我仔又係遊雲,呆居居唔知人做乜講乜,我唔知佢依家有無,s位暫託好少主動搵我,通常係我搵佢地,但都一句起兩句止。咁你仔仔平時在家會唔會雲遊四海架?

在家唔同,可能環境靜同人少,佢唔會雲遊四海,叫佢係聽到做到的,眼神都有靈魂好多

引用:+本帖最後由+fatpam+於+12-6-13+09:17+編輯

原帖由 fatpam 於 12-06-13 發表

在家唔同,可能環境靜同人少,佢唔會雲遊四海,叫佢係聽到做 ...
咁你黎緊會讀咩呢?

我最初猶豫比我仔出返主流都同你一樣,
晚晚訓唔著, 驚做錯決定...
我都贊成你問多D 人意見,
聽多D 唔同人的睇法,
自己再過澽分析仔仔的情況,
我當時除了問3T, 班主任, 高級幼師, 主任,
我仲問埋心理學家, 平時私人訓練導師,
仲有我仔同學的家長, 隔離班的班主任我都問埋,
仲有我仔平時放假會在主流K 暫托的老師我都問埋,
我自己都嫌自己煩...
但問多D 人意見, 你自己會更加了解仔的情況。
努力。

點解導師會無意見?佢應該最了解你仔的情況的!
我覺得你要逐個治療師問下...
除了問是否適合出主流, 仲可以問下3T 各個範疇你仔要加強邊方面...?
或者約主任問下意見...

我最初十五十六不知是否出主流時,
導師們都唔係好敢比意見的...(好似驚死咩鑊咁)
但我同佢地講, 你地日日對住我仔,
我仔上堂情況你地比我更清楚,
如果連你地都比唔到意見我,  我點做決定?
跟住佢地先肯講多D... 唉!!!!

佢地有分析利弊同加強咩地方,但當然唔表態贊成定反對。
但我估在佢地角度,應該係留多年上高能力組別谷吓先出去較好。
但問得太多自己都煩惱,一定兩面都有,行左一條路無人知另一條係咪會更好,我上年已諗到好大壓力。

係呀我都覺s位老師分析利弊同加強咩地方,但當然唔表態贊成定反對
好似我想幫仔仔報些治療做,s位老師會分析比我聽
到最後都係自己決定比唔比小朋友做

無錯同儕刺激係總要
但最重要小朋友能力吸唔吸收到,
我小朋友都番過一年幼稚園,老師都算包容
仲安排班中講0野叻小朋友同我仔仔一組,比多些刺激仔仔
又會比仔仔試0下做組長,表演比好多機會仔仔
始終都係能力問題,似乎對小朋友發展上幫助不大,都仲係好bb又鍾意玩眼
所以下0左最大決定入s位,
番0左一年見到小朋友不停進步,都暫時ok

各位,我聽左PST,OT 仲問埋將入s位的社工,我同意佢地講要打好個底,入s位似乎隱陣d, 但爸爸大力反對入s, 睇黎今晚家變都似。明天的interview 又去唔去好?唉,好無助。

s位有nterview??
我果間又無,係中心社工上來做家訪跟住註冊入學
或者同爸爸一齊去nterview,講出你們擔心地方,
始終都要做決定

In 係主流,要in 2間。

PST 的意見我個人認為都幾可信,因為佢某程度教小朋友時都見到佢整體能力同問題。
同老公意見不一,你都真係好頭痛。

但我個仔恰呢位pst, 因為佢又老又肥樣又唔討好,我仔bb時已好鐘意靚姐姐。佢上佢堂同其他堂係2個樣,擺明唔同佢合作,成是上佢堂就想走,pst老師一抱佢即推開佢同喊,所以pst睇唔到佢真正能力,好多佢識做但特登唔做

‹ 上一主題|下一主題