用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請比比意見
樓主: fatpam
go

請比比意見 [複製鏈接]

我間似乎好多都入特殊小學,fit 到入主流的小朋友極少,真係要睇佢呢2年有無咩突破同進步,其實年年都有一定進步,但外面學校要求又一年比一年高,追得好慘。

去年我亞仔畢業果班, 全組6人, 全上主流, 可能佢地係高能力果組, 其中有二人係直上小學, 不過, 佢地係選一些比較小人的學校,.
我覺得如不介意小孩超齡上小一, 重讀係好有用的, 起碼人大左, 學野能力高左, 好多野追得快左, 我就親身見證到

pocoyo123,
同意要打好個底,你小朋友係讀左幾多年S位先轉? 上小一時幾歲?

回復 01shirley 的帖子

好多謝你地......我個仔真係吾係叻,佢出比我D題目我相信係老師出比佢,佢又抄返比我答。

關於讀故事書我個仔歲幾2歲已經開始玩書,只睇頁數,吾係睇書。再大小小,佢會自己睇數字及A-Z嘅書。

2歲多,我請教私人PST點樣同佢一齊睇書/講故事,佢教我買一D同佢日常生活有關嘅書,內容佢熟悉嘅,於是我買咗22歲幼兒嘅英文書,一本關於動物園,一本關於上學。佢只會自己翻書,吾會聽我講故事內容。

後來,3歲多,我又買了2本英文書,一本講媽媽,一本講爸爸。我讀比佢聽,佢今次會留心聽,多次閱讀後,佢自己可以讀返出來。當時,佢表現出閱讀興趣,但和我的互動不多,好鐘意聽我讀書。

到了4歲頭,我問S位老師同樣問題。今次佢同樣叫我買一D同佢日常生活有關嘅書,但要有文字,每頁約10個中文字。於是,我就買了莎莎系列嘅書。佢同樣只對自己睇書有興趣,不喜歡聽我講故事。老師又話,最好同小朋友影相,制作一本關於小朋友自己嘅書。我都有同佢影相,制作一些圖咭。今次,佢表現得好投入聽我講咭上的內容,又會自己講返出

今年學年初(上年9月),ST開始同佢講故事圖咭,由2張->3張->4張->5張->6張,問問題,然後老師在上個別堂同佢讀故事書,問問題。其實我知道學校日日都有閱讀時間,個個小朋友到書架攞一本書坐著看圖書。講完2個6張故事圖咭後,我冇再用故事咭,可能熟咗,佢會玩咭。我係屋企就開始改用故事書講故事比佢聽(訓練理解力),聽日用同一本故事書指住文字比佢聽(訓練認字),重覆練習4本莎莎系列故事書及2本連CD嘅英文故事書,然後上個月才買了幼兒德育故事書系列。

fatpam  佢都理解書本內容的  發表於 12-6-12 11:02
fatpam  反而讀書我無OK ,我仔好喜歡,認字不錯。感恩  發表於 12-6-12 11:00

我個仔細細個又係唔鍾意聽我講故事書,只係要自己玩書
攪到我都無心機再講
隔一排我拿本2age幼兒書"我的家",係講有關家庭
有些活動頁,好似有頁個活動門,我問邊個放工番屋企,你幫手開門呀
仔仔就好like幫手開門,,之後坐定定聽我講埋去,當然時間都唔係耐
但好過自己玩書

回復 pocoyo123 的帖子

我小朋友本身係細仔,可以用到3年政府服務
到上小一時6歲幾,0甘又係大0的吸收能力又好0的
你小朋友9月番小一??

上社交班外,還有什麼方法改善社交,同到人一齊玩,我地大人要點引導佢同其他小朋友玩好呢?
在家我地係咪要先練習好d 遊戲rules ,先出去同其他人玩?

小朋友愛看書真係對學野好有幫助,就算唔係好睇文字只睇圖都學到理解內容同同說話,又可親子。我仔淨係揾我讀,好lum 架!

FATPAM, APPLE~Y:

小兒今年9月上小一, 已經7歲啦, 讀過兩年S位, 去年重讀K3, 所以都計計埋埋, 讀左5年幼稚園, 諗下, 唔怪得我成日覺得好以讀左好耐都未上小學咁
社交係最難果個, 因為小朋友會遇到好多突然變數, 佢要即場反應, 現今小孩又鬼咁叻, 開始在公園玩時, 小兒成日叫人地同埋佢玩, 但人地玩嘅遊戲佢又唔識, (因大部份是集體玩, 例如: 狐狸先生?點, 數字球, 幫捉, 躲躲藏藏,好多好多, ), 有些好小小的小朋友會教佢玩, 學識後, 佢要記啦, 要變通啦, 仲要知有無人恰佢啦, 好多呀, 不過, 好以亞仔咁, 大約半年到, 佢已可以自己HANDLE, 我在公園已無須再理佢, 自己睇下書, 佢有佢玩啦, 早排, 佢去同學生日會, 我都係坐埋一邊, 見佢同同學相處好好,開始放心上小學

BKVIP  學習同人相處係好困難,加油。  發表於 12-6-12 15:43
fatpam  佢去公園會摸吓小朋友,d小朋友多會彈開,我試過離遠觀察,有小朋友走來投訴我仔,其實我仔只係好輕力摸佢,有時見佢咁可愛對人有興趣,可惜無朋友仔。   發表於 12-6-12 13:23
Capricorn2521  我都等緊呢一日.... :)  發表於 12-6-12 12:34

睇完你地既對話,我唔知呢一刻我有無做錯決定,可否俾D意見呢?
小兒依家3.5歲,上緊E位,未讀K1前有去S位暫託。今年大派位派到S位,等左2年,本來等左好耐的東西,得到後反而心情反覆。自從接受左S位呢段時期,我心一直1516,好驚選錯路。前几日見到家長一個POST,話佢小朋友讀左S位對社交、語言一D幫助都無,最後堅持出返主流,對我當頭棒喝。

現在的E位治療師對小兒K1去主流KEEP返E唔去S有唔意見。PT、ST 認為小兒可以應付注流。但OT及PST 認為小肌及自理要在S位打好底才出主流會較為理想。

正如樓上媽媽所講,我覺得S位對小兒社交及語言無幫助,因為佢已被編入高能力班,分分鐘佢要帶住其他小朋友而無任何刺激。認知方面,雖然話按能力去教,但入S位的評估令我好憂慮,佢考我仔用既教具係考一個1.5-2歲小朋友既能力,可能因我仔全部做到,所以入到高能力班,我好担心如果用佢地個套標準去教我仔,1年後佢出主流點 X 接?

令外問其他家長所知,原來S位的”密集式訓練” 同現時E位差唔多,可能S位小組係會比較多,但E位都每月有2次小組。如果咁,我係咪KEEP E位,下午返主流幼稚園會好D?

講下阿仔能力,大肌OK,上樓梯一步一級,但落要2步一級。小肌差D,食飯仲係淪淪浚浚,小手指無乜力咁。眼神接觸只有30%,對家人可以80-100%。理解認知OK︰數數可數1-30,認字叻記性好。教佢認知嘢佢通常3次就明。模仿力OK,好有想像力,超鐘意講嘢、唱歌。佢有INTENTION 去同其他小朋友玩,不過唔識點相處。
語言例子︰
我︰你屋企有邊個?
仔︰爸爸、媽咪、姐姐、XX (自己) 同埋YY (細佬)
我︰我地依家坐車去邊呀?
仔︰去嫲嫲屋企。
我︰咁去到嫲嫲屋企會見到邊個呀?
仔︰爺爺。

叫佢形容圖畫可以以短句回答,我講叫佢指出我描述既圖佢可以指到。我唔知咁樣係几多歲能力,與佢年紀差几遠。我所知佢之所以突然講嘢叻左咁多,唔係因為S位暫託,而係髗底骨既效用。

如果係你,你會好似我咁搏一搏嗎?因為我REJECT左S位,如將來要入返黎,就要從頭排…

我好明白你心情,我入S 位前同你宜家擔心嘅野一樣。
但我唔會叫人唔好入S 位,因每個小朋友能力唔同,同學校導師同學夾口夾都講緣份,進步一定有但未必一定係你最想改善地方,進步程度亦未必滿意。但有不少同校家長話有好多進步。

但如果聽你咁講,能力都相當唔錯,點解醫生比你排S ? 小朋友係咪好細斷症,有無再評估過?

回復 fatpam 的帖子

決定0左未呀??你新學期係咪番s位定另有打算

BKVIP  我既心情同FATPAM一樣,真係搏架…  發表於 12-6-12 15:44
fatpam  轉都唔會9月有位,邊讀邊等,有無人聽過有人遲到8,9月先有位?
最慘係我仔真係未好ready出去讀 ,但又見唔到佢留下會有大進步,進退兩難,真係博架。唉   發表於 12-6-12 15:36

同埋要睇宜家e 位導師有無經驗,啟發到唔到個仔,重有係拒絕S 位,下次想入要從新用新no.排,唔知仲有機會入到。

BKVIP  爸爸話佢點都唔會俾個仔再入S喎 -0-"因為佢眼見佢學個D小朋友既唔好嘢。  發表於 12-6-12 15:24

回復 BKVIP 的帖子

我覺得你小朋友能力吾差,如果本身主流學校接受到,自己又有滿意嘅私人導師,可以吾洗入S位。況且,你依家只係讀緊下午班,上午可以同佢做訓練/做治療。其實我覺得咁樣係最perfect !

係喎,點解你e位可以有咁多堂上嘅?

BKVIP  我覺得少,點知S位都係咁上下…唉!  發表於 12-6-12 15:24

回復 BKVIP 的帖子

你仔仔能力都幾好呀
條條路都係唔會預知效果係點,唔擔心得0甘多,點選舉都會有人覺好或者唔好
,我係s位上音樂小組識到個媽媽,見佢仔仔講0野各方面都ok跟到
咪問是什麼問題入s位,原來小朋友係弱視,之前番i位
因有1年上小學,咪入一年s位操fit小朋友
我只想講s位,又唔係想像中0甘差
你小朋友如果幼稚園係跟到,老師又包容,咪番幼稚園

"叫佢形容圖畫可以以短句回答,我講叫佢指出我描述既圖佢可以指到。我唔知咁樣係几多歲能力,與佢年紀差几遠。我所知佢之所以突然講嘢叻左咁多,唔係因為S位暫託,而係髗底骨既效用。"
仲有呢想問你小朋友做0左幾多次髗底骨見到效果
我小朋友剛開始做第一次,

BKVIP  無錯,所以當初我叫小兒入S都係想佢打好個底,無可厚非係會有進步,但另一方面又可能幫助不大,針無2頭利。  發表於 12-6-12 15:37
fatpam  同意。S 位都有好多人有進步,睇各人各人造化。  發表於 12-6-12 15:28

fatpam 發表於 12-6-12 14:55
我好明白你心情,我入S 位前同你宜家擔心嘅野一樣。
但我唔會叫人唔好入S 位,因每個小朋友能力唔同,同學 ...

第一次CAC評估係18個月,個時只話佢發展遲緩排E+I,但19個月我知佢係自傾,要求排S+E。其實直至3歲時佢進步係有,不過唔太多,當時只有E位訓練同S暫託,自理係好左,認知亦好左,但多左好多古怪嘢,例如無啦啦大叫,行路特登扮到好似小兒麻痺咁行,最近仲要我抱佢 -_-" 可能學左S位D小朋友,因為我眼見有部份支體不便的小朋友是要抱出抱入的。

其實佢有典型A仔特徵,EG 眼神弱、鐘意轉嘢、重覆性開門關門、好鐘意睇關門個下、情緒控制差(可以即喊即收聲,極易喊,可能似我)。

當初我決意要排S,因為以為有密集訓練,最近先知原來同E位差唔多,仲要入左就難以建立社交語言,好同意你地講,認知可以自己教,社交真係教唔到。仲有就係最近因為估左其他治療,佢語言突飛猛進,所以先令我覺得佢不至於要入S,當時排S都因為語言弱,因佢2.5歲先開始講有意思既單詞。

髗底骨由3月尾開始做第一次,至5月尾做左5次,其實做左第一次已經見到效果,第二次做又覺得差左,因為佢會大叫同個頭好敏感,用花灑洗頭都好驚但以前唔會。同治療師講返個問題做多2次個頭仔又無事喎。

講真,佢呢2個月做左治療後好似開左竅咁,除左講嘢多左長左同識對答外,我講嘢佢都明白左,之前好似聽唔明我地講嘢咁架。所以真係好神奇。

fatpam  可否比髗底骨中心電話我? 謝謝  發表於 12-6-12 15:58

我唔想賣廣告,我都係在BK聽到有呢樣嘢,所以俾個仔試下,效果都係因人而異。你地可以去自閉個區睇返有個關於"髗底骨"既POST,我有寫做治療的細節的。

有無人聽過有人遲到8,9月先有E位?

fatpam 發表於 12-6-12 16:13
有無人聽過有人遲到8,9月先有E位?

唔出奇,因為註冊通常在7月中做,當註左冊才正試接受個學位。

如果家長在7月中唔註冊,咁即係佢棄,咁個位就開俾下一位輪侯既小朋友。
‹ 上一主題|下一主題