用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請比比意見
樓主: fatpam
go

請比比意見 [複製鏈接]

最慘有種藥石亂投感覺,度度預見唔到效果,唔知點先幫到佢

我仔上年嘅S位老師好好,初初好ABA咁教佢,下學期左右就加咗D類似RDI的原素咁教,又好清楚不時update我亞仔上課情況,講佢最近有d乜野進步咗,有乜野壞行為要執同點執,亞仔又好中意佢。我同仔講:"你吾乖,我會話比x老師聽" 仔即刻話:乖。所以佢真係進步得好快。今年個老師是剛畢業的,又係新來這中心的,溝通過後...比我感覺係少講少錯,問佢我個仔上課情況時如何,佢乜都話ok,只告訴我知亞仔有什麼進步,很少說他的壞行為,就算有都係1、2句。在半信半疑下,於是我星期六比亞仔上一般小朋友嘅體操班同長假期專注力訓練班,測試吓小朋友在其他課堂上課情況及詢問其他老師的意見。亦因為覺得跟經驗淺的特殊老師不如跟主流老師+兼收位老師的想法下,也在11月提出轉位。

其實我想講,好明白你心情,轉位真係一個好大嘅掙扎,你要好好考慮。相信你自己作為媽媽的直覺。

報喜不報憂,都有這種感覺。

私人S位未必好過政府S位,上年有幾位讀協X私人S位而有派了政府S位的家長,都認為政府S位較好。

私人S位每年都收新的小朋友(即剛做完評估的),能力和年齡比讀了一年的相對低。

政府S位人數多,有些在排期時已受了一段時間的訓練,能力和情緒或會稍好,所以小組的combination相信會好些。

我都有聽過這說法,見好多人話入左政府S位好有進步,好似無聲到單字短句,情緒失控到穩定左,轉變好明顯自然有信心再留,但我小朋友各方面並無明顯改善,走又博唔走都係博。

我同fatpam 情況類似,但我仔未至於完全無進步,
佢自理同行為上的確進步了!
但我想佢進步既範疇(語言,社交)仲係落後得好緊要!
我仔上年8月入讀了S 位,
讀了半年,學校比我感覺都係hea!!!!
每學期定既所謂IEP, 好多我仔已做到!
如我仔已識數數1-30, 順數1-100
但IEP 既目標要我仔數1-3!
我仔認知ok, 分組卻把我仔分到能力最差的一組!
最後我決定轉出黎I 位!唔想再浪費光陰!

我同fatpam 情況類似,但我仔未至於完全無進步,
佢自理同行為上的確進步了!
但我想佢進步既範疇(語言,社交)仲係落後得好緊要!
我仔上年8月入讀了S 位,
讀了半年,學校比我感覺都係hea!!!!
每學期定既所謂IEP, 好多我仔已做到!
如我仔已識數數1-30, 順數1-100
但IEP 既目標要我仔數1-3!
我仔認知ok, 分組卻把我仔分到能力最差的一組!
最後我決定轉出黎I 位!唔想再浪費光陰!

Capricorn2521  1-3 不如吾好set ! 我記得我地第一次係1-50.....  發表於 12-6-7 09:46
kelvin_hmlau  this is the common opinion for taking S seat. Good try! Best wishes!  發表於 12-6-6 23:10

就係你所講咁,同我小朋友能力都似喎,佢其他方面都有些進步。
請問你是否已有9月I 位在手? 有私人報告證明可轉I 位? 你小朋友幾大?

我仔剛四歲,
今年二月學校要定下學期目標時,
班主任有提到我仔能力不錯,
大小肌其實已與同齡一樣,
係語言表達同社交進步不大!
老師暗示S 位環境實在好難提供這方面的刺比我仔,
後來我地同主任研究分析我仔情況,
覺得我仔可以試出I 位!
於是學校將我仔的評估報告傳真比CAC,
社工交予醫生睇完確認可轉出I 位!
同㫢間我亦查探了想轉出I 位的學校,
今年已派到I 位!
我都現在都唔知這是否一個正確的決定!
中間經過很多爭扎!

fatpam  言語去到幾歲? 社交唔好到點呀?  發表於 12-6-7 15:27

回復 01shirley 的帖子

我又係好強調要訓練同儕社交同專注,但老師就話:好老實,依度個個都差吾多,同儕社交好難有進步。

最近,我時不時送仔返學,見倒我個仔原來係會同同班同學打招呼及講早晨,同學都會望返佢,有時會報以微笑。有一次,我仔叫同組同學一齊玩欄杆,同學大D,雖然冇用口同佢吱吱喳喳,但同學係同佢有交流,有互動,一齊玩,我仔仲玩到架架笑。所以其實我對這個老師很失望,我覺得呢一班學生吾係咁差,點解佢會覺得同儕社交冇可能有進步呢?

其實我見我仔組有部分小朋友好熱情,仲主動打招呼同拖人手,但有d 認知理解弱,有d 有情緒。
其實個IEP唔算訂得好低能力,但進度可以快D同唔需要用咁長時間重溫,佢已學會好耐,需學嘅概念同常識又唔夠多,我地自己真係要惡補。

其實我諗我當初高估左S 位的幫助,以為有針對性的特別方法教我小朋友改善問題,我見D 教材教法就無左驚喜,可能入學之前上左好耐私人訓練,對3T 訓練有一定認識,有D 問題原來係好難改善到。

回復 Capricorn2521 的帖子

你仔個組都算叻啊,
小朋友起碼會互相打招呼!
我仔個組係全校最差個組,
年齡屆乎3-6歲,
我仔係第二最細,但竟然係最叻..... ~_~
其他同學都有不同程度的認知障礙、有D連講野都未有發音等等....
我都一直係度諗, 我仔係呢度究竟可以學到咩社交????
當我向主任同導師表達我既憂慮時,
佢地只係話因為中心收生唔多,
a 仔的小朋友能力差距又大,
所以都無辦法...!!!!!!
唉... 你話啦, 我仲點有信心比我仔繼續留係度讀?!

回復 fatpam 的帖子

我通常會係現有的IEP 家居訓練上自己再延伸其他訓練,
如我小朋友現學分類 (水果、交通、動物等),
IEP 要佢將蘋果歸類水果, 的士歸類交通, 狗歸類動物,
佢學識左,
我就延伸, 要佢試下找出不同類出黎 (如四種水果+一種動物),
唉, 如果只靠IEP, 佢地真係進步得太慢啦!

回復 fatpam 的帖子

我仔係社交、語言同專注都無咩大進展,
但係佢自理同行為上又真係好左,
呢點又真係只有S 位先可以幫到,
我自己都搞唔掂!
我仔之前偏食得好勁,
但去到S 位真係咩都肯食,
返到屋企可能都會扭, 但我地堅持下, 佢又會肯試!

但語言真係唔得!
我仔現在可以講到4詞句子,
如『媽媽陪我玩電腦』、『媽媽同我訓覺』、『媽媽幫我R 痕』、『媽媽我想自己刷牙』等!
但多數係佢有需要時先會出聲, 仲要好似背書咁背出黎....~_~
佢好少會自發表達情緒。
對於描述事件, 佢都未得,
問佢剛才學校發生的事, 佢答唔到我!
我同佢的對答, 只係我問D 好簡單既先答到,
如, 邊個沖緊涼, 爸爸做緊乜, 你頭先去邊度玩, 好唔好玩, 等等呢D
但複雜D 既問題, 如點解呀?點樣整架?呢D 就唔得...

社交仲衰, 佢唔鐘意同人玩,
只鐘意自己玩, 有時我拉埋細佬同佢一齊玩,
佢玩一陣就走開....~_~ 灰!
唉...對於佢即將要出主流, 我真係擔心到有時會發惡夢!!!

咁你見咗I位老師未呀? 佢地點講呀?其實都擔心吾黎,主流其實都有好多未被發現的ADHD及亞氏小朋友。

回顧2年S位的生涯,整體我都滿意嘅,我個仔多方面都有好大進步,包括和你一樣的偏食/自理/行為,以及包括老師話冇可能有大進步嘅同儕社交都有進步,尢其今年我仔已經很喜歡聽故事,實在令我很開心,從德育故事中亞仔學了很多正確行為,這方面學校亦有不少功勞。依家我晚晚都會同佢閱讀購自坊間的幼兒德育故事書及英文故事書,有D亞仔熟倒可以讀返出黎比我聽。同埋,最近亞仔已經開始講返學校D野比我聽。

只有今年老師跟我嘅溝通令我最不滿。

你講的我個仔各方面情況有9成相似,能力都可能差不多,私人訓練下,我仔會分類好耐,之前學分唔同類同解釋點解,佢都開始明明地。

等學校唔知幾時會教

上兩星期見了I 位老師及校長2次,
過程是有點心酸的!
第一次去見,
我同我仔一齊, 係校長室我仔坐唔定,又搞校長台面的東西...
又唔太肯跟I 位老師。
校長表示擔心學校未有足夠資源幫我仔,
又驚我仔坐唔定會影响其他小朋友上堂...
聽到佢咁講, 真係心都酸埋...
主流都嫌棄佢,
唔通要坐得定先出得主流,
後來校長話要返去等消息, 佢地會商議後再決定收唔收我仔!

過了一星期再收到I 位學校電話,
I 位老師話想再見多次我仔,
今次將我仔同我地分開,
I 位老師同我仔一齊,
我同爸爸同校長傾,
今次我仔好好多, 
肯跟I 位老師,
老師仲話我仔唔係咁差, 記性好好,
可能因為細佬都即將係呢間學校讀既原故,
最後校長都肯收我仔...

唔知係咪一個好的決定,
但肯定係一個新的開始,
路還有很長,
我地還要加倍努力!

乜可以吾收嗎?

我上星期去見I位老師,在課室內,有玩具玩,好D。I位老師個樣係黑口黑面,比我感覺吾多好,又話我個仔雖然有語言但吾靈活,話佢比同齡差好多。佢都有病,A仔一定係吾靈活,我都廢事理佢。下半場我個仔自己在寫字(我帶定簿同筆比佢)到最後個老師都話要train好d語言同keep住train寫字都可以。

個仔係佢度讀,我個樣都會好合作嘅。我同老公相量過,如果D老師真係吾好,我地會轉校。S位轉出來可能有D難度,主流轉校應該會容易D。

我將個過程講比朋友聽,佢都有一個k2升k3嘅仔(non special kid),佢話佢個仔都係差吾多,仲話乜依家d小朋友咁叻架咩?

希望係我多疑!

我最初同你一樣以為I 位係一定要收任何CAC 派落黎的小朋友的,
後來見完第一次之後,
我已經即刻打比CAC 問,
I 位是否有權唔收我仔,
因為當時我擔心如S 位release 我仔個位, I 位又唔收我仔,
我仔雙失無書讀....!!!
查詢CAC 後, 個答覆真係話可以唔收哦....!!!
因為我仔當年1歲9個月做評估時, 係自閉症, 唔係自閉傾向, 可能情況較自傾嚴重,
I 位可以用學校無SUPPORT 自閉兒既資源做理由而reject 我仔!
當時都灰到爆架啦...
仲煩緊係咪要留多一年s 位....
定係再揀其他i 位, 等第二輪派位;
之後又再同中心的主任及班主任傾,
當時中心話仲未release 我仔個位....,
但佢地都比唔到咩suggestion我....

不過講返I 位,
我要求我仔重讀K1,
但佢地竟然唔比....~_~!!!!!!
佢地話如果我仔由K1讀起,
根據佢年齡, 讀到K2就要走....
因為I 位服務只到6歲....
而佢地亦唔肯比多一年的NORMAL 位我仔...~_~!!

‹ 上一主題|下一主題