用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家認為小一生應該揀普通話定係廣東話教中文? ...
樓主: Kingkong6
go

大家認為小一生應該揀普通話定係廣東話教中文? [複製鏈接]

另外, 你哋覺得廣東話還重要嗎?
我發覺我小朋友有d字唔識讀廣東話(都有其家長有同感),  當然在其他科目或日常生活中都能學到廣東話, 學校學字主要在中文堂, 但普通話班已經冇人再教佢哋廣東話讀音了. 有時我覺得好矛盾, 今年的中學文憑試, 當日我聽了錄音是廣東話的, 到了他們這一代會改為普通話嗎?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

有得揀, 我揀廣東話.
因為, 我希望個仔可以享受學中文的樂趣.
中文, 應該係講求對文章的感應, 有感受, 有深入思考,
繼續寫作, 表達自己的思想與感情.
無野好得過用自己的母語.

要改善中文,不二之法係多閱讀.
普唔普通話, 不重要.
要講好普通話, 迫佢聽多D, 睇多D電視, 就OK 了.
我自己都係咁.
到大D, 習慣左用普通話讀自己睇既野, 自然就可以tune到用普通話思考.
係一個自然的過程.
但, 起碼係, 我由過去學會左熱愛文字, 愛看書先囉.

我睇過一間小學用廣東話上中文, 真係好活潑, 有多互動同師生交流
我都希望小朋友係咁樣上中文, 而唔係老師只會開住隻電子課本, 係度播課文朗讀, 全堂學生就係度讀讀讀讀讀....

我絕對贊成P1起中文用普通話教授, 因為我女學校係咁, 雖然最初起步學拚音都幾辛苦, 但一學識咗,上口好快, 簡直係超乎我想像, 現在P2已經講得一口流利普通話, 佢自己都好有滿足感, 係好事嚟架. Keep going!

回覆:大家認為小一生應該揀普通話定係廣東話教中文?

我孩子小學都用普教中,中學也申請入國語班。選擇普通話上中文課,純實用主義考慮,算向現實妥協了。其實,廣州話保留了大量中古音和不少古漢語語法,以之學唐宋詩詞,基本平仄無誤;讀元朝以前文章,也有一定優勢。但自己孩子對中文沒有多大興趣,只好退而求其次,學好普通話或國話,至少去台灣旅行可以自己去買個漢堡包

我都覺得學普通話同學好中文係幾碼子的事, 講真普通話有幾難學啫, 但中文係另一回事.  所以我為亞女選小一時, 就願要廣東話教中文的, 都唔選有一班全英文班但普教中的小學.

醒目開學勳章 王國長老

我都覺得, 廣東話/普通話教, 同學好中文, 根本就兩樣野
好簡單, 小2已經學擬人法, 小5,6學晒排比對偶擬人擬物, 各樣成語點寫議論文, 同用咩話教, 有咩關係?
反而選材好影響, 本地一d"作家"文筆有幾"好", 唔駛多講了(唔好一竹篙打一船人, 我講一d), 事實上內地人寫既文章真係比較優美, 如果教中文唔好咁"攻利", 而去選擇一d質數好既文章, 對小朋友長遠都有好既影響

如果有家長覺得小朋友聽廣東話一定比普通話好, 我又分享下: 我校有位老師, 係北京藝術學院畢業的, 之前一直想教視藝, 但只有中文老師空缺, 所以幾年黎佢一直都係用普通話教中文, 幾年後視藝老師有空缺了, 中文老師去教, 佢轉用廣東話, 大家都唔慣, 後來有家長提出, 既然佢一向講普通話, 學生又一直聽普通話, 點解老師唔直接用普通話教視藝? 其他家長都一致讚成, 校方亦讚成, 於是呢位老師而家係用普通話教視藝 <--當學生聽/講普通話對佢地根本唔係障礙既時候, 用咩話教咩科目, 唔會係問題, 我女咪又返黎講畢加索d畫有咩特色! (佢唔講我都唔知原來畢加索既畫, 半個面係正面, 半個面係側面, 下次大家留意下) 無聽唔明架wor

JustAParent 發表於 12-6-7 10:27
我孩子小學都用普教中,中學也申請入國語班。選擇普通話上中文課,純實用主義考慮,算向現實妥協了。其實, ...

我自已亦是傾向普教中, 小朋友現幼稚園是普教中, 小學亦會.  

如你的意見, 我覺得普教中在某程度上是同大中華接軌, 如果小朋友有日寫文章, 尤其是應用文, 內有好多廣東話, 我相信無論多古雅, 去一些非廣東話地區亦不能令大部份人認同, 語言的功能好似達不夠.  

反而如果想學古雅的廣東話, 可能要靠大時他自己去進修中文專業啦. 好像學拉丁文一樣, 非人人需要.

我自己小朋友就快揀小學, 是否普教中, 是我其中一個大concern.

我贊成以母語 (廣東話) 教中文, 因為我小朋友專注力一般, 你用母語教中文, 游魂極都聽到幾成, 而且容易投入, 易D發問; 但普通話教你要豎起耳仔仔細聽, 稍一不專心就飛左去外太空去.  再加上回到家, 我可以再幫佢溫習, 用普通話的話我就無能為力了.  對我來說, 最緊要是小朋友上堂時專心和投入, 佢投入到自然什麼事都容易辦.

我唔擔心小朋友長大後唔識普通話, 因為粵教中不代表學校無普通話學.  而且長大後, 我努力聽歌睇電視去學, 一樣可以學得好.  

醒目開學勳章 王國長老

引用:我自己小朋友就快揀小學,+是否普教中,+是我

原帖由 jaycee_mami 於 12-06-07 發表
我自己小朋友就快揀小學, 是否普教中, 是我其中一個大concern.

我贊成以母語 (廣東話) 教中文, 因為我小朋 ...
我仔真正係專注力失調+細個語言障礙,而家要食藥果種,咪一樣普教中學到lot lot聲,有時係家長過慮了!

我想問問廣東話還重要嗎?

chanwendy  咁你自己覺得呢?  發表於 12-6-10 00:44

回覆:kikiboy 的帖子

認同您的觀點。普通話不完全等於中文。母語是普通話的人也不一定中文好。

引用:我自己小時候和我現在小一的女兒都是用普教

原帖由 preciousstone 於 12-06-05 發表
我自己小時候和我現在小一的女兒都是用普教中, 我覺得對學中文學普通話都有好處.  ...
我認同,我女小一都係普教中

普教中 !

醒目開學勳章

如果普通話個底5好
怕連語文do拖跨

普通話

我覺普小好,當小朋友習慣了普通話,她會常常說起普通話來,不理音準如何!她都能有條理說出來,我覺得少了廣東話,對他們作文有幫助

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

maywon 發表於 12-6-6 17:19
我一定選普通話教,小朋友吸收快,不用擔心唔識教,亦無需在家用普通話溝通,隨時她教返你呀!! ...

AGREED

kikiboy 發表於 12-6-7 20:36
我想問問廣東話還重要嗎?
chanwendy  咁你自己覺得呢?  發表於 17 小時前
我喺前講過, 我覺得好矛盾, 中學文憑試聆聽係廣東話的, 所以睇有冇其他人的意見.

其實當年教局要大部分中學轉為中中,跟住又有咁多小學用普通話教學,香港已不斷的大陸化了!悲哀!

‹ 上一主題|下一主題