用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家認為小一生應該揀普通話定係廣東話教中文? ...
go

大家認為小一生應該揀普通話定係廣東話教中文?

小朋友只在幼稚園學過普通話,在家裡冇用普通話溝通。

我覺得由P.3開始全普好D,頭2年打好個中文低先

.......................

...........................

我有點後悔揀了普通話.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回復 kikiboy 的帖子

有什麼原因?

we also seldom speak PTH at home. conversation in cantonese, reading story in cantonese , The school will use PTH in P1. It's headache!!!!

我自己小時候和我現在小一的女兒都是用普教中, 我覺得對學中文學普通話都有好處.

我普通話唔叻,但讚成普教中。

王國會長

Kingkong6 發表於 12-6-5 20:29
小朋友只在幼稚園學過普通話,在家裡冇用普通話溝通。

當初中學點解要推母語(廣東話)教學, 咪就係用英文唔少學生唔明, 溝通唔到又學習呢.

引用:我自己小時候和我現在小一的女兒都是用普教

原帖由 preciousstone 於 12-06-05 發表
我自己小時候和我現在小一的女兒都是用普教中, 我覺得對學中文學普通話都有好處.  ...
你地平時在家都有用普通話傾計?小朋友在出面有冇再讀普通話課?

引用:我有點後悔揀了普通話.

原帖由 kikiboy 於 12-06-05 發表
我有點後悔揀了普通話.
點解後悔呢?小朋友聽唔明?需要很長時間適應?

大部份質數較高的中文老師可能以廣東話教學為多,  而普教中的老師, 他們的普通話好, 但其中文水準和經驗未必足夠,

睇小朋友普通話能力...

醒目開學勳章 王國長老

想學得好, 一定要學校配套做得好, 無論師資, 教材, 要做到足, 唔好唔湯唔水

我小朋友間學校, 小一開學, 中文第一件事教拼音(明知有部分小朋友可能連聽都唔識聽, 但一定要學好拼音先), 攪掂晒再講, 到小2, 部分教材已經唔再有拼音, 要求小朋友唔識自己寫 (尋晚至聽到我仔糾正我老公: 唔係M-OU MOU呀, 係M-AO MAO呀)

老師講廣東話同普通話, 與質數無關係吧! 我仔果間副校長係中文老師, 資歷如下:
謝XX女士,現為小學副校長,並於香港中文大學普通話教育研究及發展中心兼任導師,一直醉心於教育事業,曾獲教育署頒發「老師表揚狀」,推展過的活動不計其數,也是全港小學「XXXX俱樂部」閱讀獎勵計劃的創辦人。此外,謝女士熱衷於兒童文學創作,曾創作的兒童故事《XX快遞》榮獲香港中文文學創作優異獎,《XXXXXXX》更榮獲香港中文文學創作冠軍。現為北京師範大學的博士研究生,研究兒童文學與小學語文教育之間的關係,及優質兒童文學教學。
唔通只有香港人識教中文, 大陸無一個capable既中文老師? 無可能吧, 只差左香港既學校肯唔肯去請姐(如果廣教開的, D本地老師點處置?), 而且, 都要校董會/校長肯放手俾中文老師去編課程, 選教材等等, 至有成效的

我對學校教既普通話, 非常滿意!

醒目開學勳章 王國長老

補充: 我d普通話.....很普通! 一路默書, 我d仔女一路搖頭嘆息

Chowying  默書我要叫電腦讀比囡囡聽.  發表於 12-6-7 17:32
杰杰媽媽  我同我仔默書我讀cantonese  ga,廢事讀錯仲衰  發表於 12-6-6 16:16

如果小一開始普教中, 會唔會唔識讀d生字嘅廣東話音?

醒目開學勳章 王國長老

好多家長都有呢個擔心, 其實無需要, 活在香港, 父母都講廣東話, 點會擔心仔女唔識講?

的確有d字, 廣東話比較少用, 小朋友未必識, 因為大家都知廣東話係口語化, 同書上面既字唔同, 例如睏 (講真我真係識普通話唔識廣東話喇今次), 真棒個棒字(我女當年讀真扮, 真扮, 我問你讀咩呀, 睇下個字, 我話呢個係棒, 唔係扮呀), 仲有呆字, 因為普通話係"die"音, 我女記得廣東話係另一樣野但唔記得個音, 佢會靜靜雞問我"口字+個木字係咩字話?" 我仔近期"佳作"係"筲"等(佢讀稍等)
見到咁情況, 咪改正lor, 都唔多發生的

其實, 真係需要咁擔心嗎? 好似我仔, 佢好鐘意睇書, 有時就學埋d書面語返黎"你今次真係走運喇" , "我見到佢都即刻磨拳擦掌呀", 有次仲夠膽同老師講自己有"女人緣", 真係吹到bear一聲, 不過小朋友學習期間一定有d咁既笑話, 我又覺得ok, 唔通因為佢講野書面語而禁止佢睇書嗎? 只怕得不嘗失

Kingkong6 發表於 12-6-6 01:29
點解後悔呢?小朋友聽唔明?需要很長時間適應?

小朋友而加P2, 普通話能聽能講, 但我覺得對學好中文沒幫助.
語言重要, 但學好中文更重要.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?