用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 10年11月B,仲未有PN返,你哋會點做?
go

10年11月B,仲未有PN返,你哋會點做? [複製鏈接]

我個仔係2010年11月出世,到依家都未有學校收讀PN,如果出年就要讀幼稚園,有無媽媽會好似我咁,暫時仲未有學校收,咁你哋又會點樣過呢段等出年先讀書嘅時間呢?
   0    0    0    0

蝸牛媽媽 的帖子

報playgroup啦!

方方都吾收?

蝸牛媽媽 的帖子

如果你係FTM,不讀n班都無所謂,如果番工就報附近一啲playgroup玩下。

打電話去附近的幼兒園問下有没位插班。

回覆:10年11月B,仲未有PN返,你哋會點做?

九龍塘英藝可能有

莫講話你11月bb可以今年先報做k1細b 或 n1超大b, 我女女係10年4月b而家都冇pn offer我都冇擔心喎~ 返n班唔係一定需要咖喎~
而家一個星期返2日PG 就睇到佢development唔錯, 而且唔返學又可以等我自由地安排同佢去旅行, 慳返pn 班o既錢仲可以買多套靚衫...
而且有d pg係要小朋友自己一個人返咖, 所以我覺得佢keep 住返pg 的話, 到k1先返學都冇太大問題~

my boy is 2010/11 bb too...i dont have any offer in pn, and i plan to give him to go playgroup and keep asking if any vacancies near my home...no worry, high competition this year and i think n class is not a must...

引用:莫講話你11月bb可以今年先報做k1細b+或+n1

原帖由 shevachevy 於 12-06-04 發表
莫講話你11月bb可以今年先報做k1細b 或 n1超大b, 我女女係10年4月b而家都冇pn offer我都冇擔心喎~ 返n班唔 ...
u r very different from most of the mothers I know!  So wat are your plans?  Let her enter k1 next year ?

回復 mamavee 的帖子

係呀係呀, 我真係同大部份媽媽唔同...我知好多媽媽都緊張子女返N班, 我自己都報左幾間, 有過OFFER但我考慮過PM我唔係好LIKE所以冇要到, 之後果幾間都係WAITING LIST, 咁我就算喇, N班唔係一定要返啫, 阿女由5個月開始一路都KEEP 住返PG, 我覺得就算佢唔讀N班到K1先返學都唔會有太大適應問題, 況且平時係我屋企人湊佢, 佢生活好"豐富", 節目好"緊湊", 日日都會出街玩, 返N班反而令佢"玩"少左, 所以我覺得唔返都OK呀!
自己都讀左廿幾年書, 我覺得返學o既日子大把, 珍惜佢唔駛返學陪我地o既日子呢!!

大家好﹗我都係2010/11~~BB媽媽﹗我亞囝都無PN offer,而家等報2013-2014既K1… 前兩搵到間比較遍遠既私立PM-N班或上全日,無校車接送,要屋企人接,所得仲耍考慮.......
另外我5月開始憑星期六、日都會帶亞囝去上PG,希望亞囝接觸多D人,唔會怕醜。而家會開始搵返平日既PG,等過左暑假,大約9月到開始等亞囝自己上2-3小時既班,等佢學習獨立、秩序、自理等... <------不過這是我心想做的,未實踐﹗

Doris_Ray  都係一個好方法,我依家都開始比囡囡(19M)自己試下上PG,可能環境熟悉,佢都OK,唔會大喊,只係上到一個鐘度,會眼濕濕。  發表於 12-6-6 18:26

我諗住等佢2.5歲先比佢自己返, 太細個我驚佢喊會嘈住其他人

蝸牛媽媽 的帖子

你住邊,好多學校放返d位出来

回復 wa923 的帖子

我住新蒲崗,原來依家又有人攞返D學位出嚟呀,我又有希望lu~~

‹ 上一主題|下一主題