用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>> ...
樓主: Kristy-mummy
go

女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>>   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Ding+於+12-12-09+發表Tommy+

原帖由 miffy3005 於 12-12-10 發表
國際牌有效期一年,可以出發前一,兩個月才申請。 網上下載表格,把支票$80和相片,郵遞申請,約兩星期做妥 ...
miffy ,唔該晒

Ding

回覆:女兒獨自到UK升學,有點擔心...

唔好意思,想借過位問一問,你們對The Royal High School, Bath 這間女校點睇???

引用:唔好意思,想借過位問一問,你們對The+Roya

原帖由 nakai_miu 於 12-12-11 發表
唔好意思,想借過位問一問,你們對The Royal High School, Bath 這間女校點睇???

...
我個係仔,所以無睇女校,要等其他媽咪幫你。Sorry

Ding

回復 Ding 的帖子

Of course, you can submit the application in person.  You can get the international  driving licence immediately.

cancelled

cancelled

回覆:女兒獨自到UK升學,有點擔心...

OK, thanks.

想問一問有仔女在英國父母, 在英國中學考試情況係點, 一年考幾多次試, 每次考幾耐? 會唔會好似香港咁考成個月
Ding

回復 Tommy 的帖子

睇完您們一年前由選校,準備開學,送机和仔女開學後的情況,令我看得很感動!因阿仔9月去UK讀year10,好多擔心,跟您們當年一樣,怕他跟同學和語言不適應,因他從agent處認識了一位同年的女同學,她說有中國學生被常本地學生作弄!

如冇惡意的作弄可當作呀仔的經歷,但bullying 就不能接受。最重要教呀仔遇事要董得搵人救助。我呀仔也是今年九月去UK 讀year 10. 希望佢地新生活順利愉快啦!不過我聽好多學生都話boarding school 睇得好嚴,學生家庭背景唔複雜,好少bully 事件。

Taimum 發表於 13-4-12 13:26

睇完您們一年前由選校,準備開學,送机和仔女開學後的情況,令我看得很感動!因阿仔9月 ...
係呀,時間過得好快,大仔去了英國也差不多一年,舊年呢個時候我地仍在焦急地找學校。
最近的復活節假期,我和太太去了英國跟大仔渡過了兩個禮拜,係由朝到晚二十四小時連續十四日同阿仔一齊,這樣的長時間朝夕相對,好像自從他入讀小學至今也未試過。兩個星期的相處,大家從新互相認識,感覺好特別,一家人可以更深入地了解大家年來的改變。

孩子Term Break不一定要回港,如果時間許可,我建議大家可以掉轉去外國探望他們。因為他們回家只是做返從前的乖仔乖女,但我地過去就可以近距離了解他們的改變;有時在陌生的地方,大家可更容易地真情對話。

黎緊九月,細仔都會過埋去,跟哥哥讀同一間中學,入住同一間宿舍,兩兄弟繼續一起成長

兩兄弟一齊在英求學,你對英國教學很有信心,細仔跟阿哥,應該很快適應!我仍是初哥,很多未知的問題可能發生,不過最担心是所匤選學校沒有選錯,他可盡快適應,讀得開心和有不錯的成績!
‹ 上一主題|下一主題