用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我仔仔2011/11/11出世。。
樓主: caraman923
go

我仔仔2011/11/11出世。。 [複製鏈接]

引用:回復+caraman923+的帖子 YORK+係九龍塘。

原帖由 小咪食西瓜 於 12-06-13 發表
回復 caraman923 的帖子

YORK 係九龍塘。你上學校啲website就可以見到。
thx你丫!我明白啦!點都同佢揾定pn先,到時k1先再同佢報!

回復 小咪食西瓜 的帖子

"小咪食西瓜" 好詳細啊~
但想問下,
York International KindergartenYork English Primary School & Kindergarten
York InternationalChild Care Centre York English & Chinese Kindergarten

有乜分別呢?
International 先有得讀PN?

係咪依家可以報嫁喇?

thanks~

回復 mifu 的帖子

左邊先有得DOWNLOAD PN張表,係呀,我朋友交左表啦!
你去幼稚園一覽果邊,YORK果板睇下,我好似見有人話去INTERVIEW,不我唔知佢地講緊PN定K1(唔知係咪講緊今年呢),YORK上年都好早開始IN。你交左表先算啦﹐佢會SEND封信叫你聽簡介會,再之後就INTERVIEW。你有咩問題都可以打去OFFIC問佢地,今年幾時IN我唔清楚。

thanks for your sharing and information.

我個仔係9月出世架!york左邊個間好貴, 右邊間都可以,但係又冇pn班,想問吓如果係第2間讀pn,又報佢哋n1唔知得唔得? 想問吓知唔知迦南pn班好唔好?

我住大角咀,除咗迦南有pn班外,有冇邊間ok?

回復 takjor 的帖子

york 左邊係國際班,右邊係本地班。2種班的英文都係外籍老師教的,國際班就每日有普通話堂,而且班主任有一任係外籍老師; 而本地班就一星期一次普通話,班主任係本地老師。
pn 係國際班果邊的,但升k1時可以去本地班,老師會做評估的,家長自己到時可以同老師傾。
pn 因為冇資助,間間都差唔多係咁貴。york係冇學卷的,所以pn到k3都唔會有資助。
你幫小朋友選學校時要小心,就係有啲學校會由有學卷轉做冇學卷,所以除左舊資料,要睇下學校website有冇新update。
另外,仲有啲野要小心的就係: 學費收幾多個月,書費幾多,雜費包啲咩.....
錢銀要問清楚學校呀,一般收左你留位費$660係唔會退的,咁其他費用記得睇清楚有冇得退。
你可以睇下其他板,有啲jm話有學校pn的書費都2千幾,但係得幾本書。唔讀只可以退書唔可以退錢。
如果一早知道清楚,就可以有個心理準備。
我自己覺得YORK同其他冇學卷的費用差唔多,而且每樣收費都好清楚的,到最後唔讀,7月前通知又可以退錢,而且我見好多JM都會買2手書SAVE $$$。

大角咀你可以考學之國,但好多人考的哦。迦南你記得上佢website睇清楚,唔同分校的報名方式的少少唔同,有啲分校大細b的報名時間係唔同的。小心。
‹ 上一主題|下一主題