用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我仔仔2011/11/11出世。。
go

我仔仔2011/11/11出世。。 [複製鏈接]

我囝囝係11/11/11出世,如果想同佢報出年PN,會唔會收?同埋係咪要依家報?thx!

5    0    0    0

回覆:我仔仔2011/11/11出世。。

麻煩有無人解答到?

法例係要足2歲先可以返PN,有D幼稚園要佢生咗日先返,有D直程唔收

回覆:caraman923 的帖子

出年想入學就今年要報。而家睇定啦,啲幼稚園由8月尾開始會陸續接受報名,每間嘅報名日期都唔一樣,睇啱咗, 再上佢哋website睇吓報名日期啦。好多幼稚園都未咁快公佈報名日期㗎,你由7月尾~8月初左右開始,定期𥄫吓你打算報嗰啲學校嘅報名日期啦!

引用:出年想入學就今年要報。而家睇定啦,啲幼稚

原帖由 Gabumama 於 12-06-03 發表
出年想入學就今年要報。而家睇定啦,啲幼稚園由8月尾開始會陸續接受報名,每間嘅報名日期都唔一樣,睇啱咗 ...
係報名嗰時已經知收唔收丫定之後先通知架?如果之後通知咁可唔可以一次報幾間架?thx

當然要報多幾間, 因為而家D 幼稚園好難入, 你囝囝6條1出世, 好特別呀~

回復 caraman923 的帖子

試多幾間,唔會無書讀ge. 不過要有心理準備讀下午班,同埋可能要寫求位信一路寫到聖誕卡。加油!

引用:回復+caraman923+的帖子 試多幾間,唔會無

原帖由 creamsicle 於 12-06-03 發表

試多幾間,唔會無書讀ge. 不過要有心理準備讀下午班,同埋可能要寫求位信一路寫到 ...
咩求位信丫?

引用:當然要報多幾間,+因為而家D+幼稚園好難入,+

原帖由 leungcnine 於 12-06-03 發表
當然要報多幾間, 因為而家D 幼稚園好難入, 你囝囝6條1出世, 好特別呀~
唉。。。但係係細b呢。。。報學校好麻煩

求位信即係寫信比心儀學校同校長講你有幾渴望入佢間學校. 你search下EK應該有討論.
你個細B最快要12月先可以番學.學校會唔會唔收其他學生3-4個月學費留個位等你呢?
如果收左其他學生就要等有人退學先有位. 退學經常會發生,不過可能要等年頭1-2月.
有D人考到K1後就唔繼續讀PN,所以1-2月通常會有幾個位.
學校又未必會用番之前waiting list打電話,因為大多數waiting既人都已經讀左另一間唔想轉校.
所以BB11月生日後寫多幾封聖誕卡/求位信,比學校知你幾有誠意,免得要老師打好多電話食檸檬.
你個細B考K1時可能未有PN學番,要搵D模擬番學既playgroup上下呀!

引用:回復+caraman923+的帖子 求位信即係寫信比

原帖由 creamsicle 於 12-06-04 發表

求位信即係寫信比心儀學校同校長講你有幾渴望入佢間學校. 你search下EK應該有討論 ...
好詳盡丫!thx。即係如果唔讀n1都可以報k1?但係會唔會因為佢無讀過n1,收嘅機會細好多?同佢咁易適應返學?

引用:Quote:原帖由+creamsicle+於+12-06-04+發表

原帖由 caraman923 於 12-06-04 發表
好詳盡丫!thx。即係如果唔讀n1都可以報k1?但係會唔會因為佢無讀過n1,收嘅機會細好多?同佢咁易適應返學 ...
無咁易適應返學。。。打少個字添

唔讀n1都可以報k1? Of course!!
但係會唔會因為佢無讀過n1,收嘅機會細好多? 收嘅機會細D係因為小朋友返左幾個月學明顯成熟D,坐得定D,放膽D答老師問題.  無返過學小朋友如果interview時坐唔定唔睬老師就無咁著數.相信學校唔會因為無返PN而唔收.
搵間會train小朋友坐定答問題的playgroup,8月開始當返學咁上堂,話唔定11月已經見成績!
至於返學適唔適應,收得你就得架啦!

引用:回復+caraman923+的帖子 唔讀n1都可以報k1

原帖由 creamsicle 於 12-06-05 發表

唔讀n1都可以報k1? Of course!!
Thx你丫!因為依家同佢揾緊n1,一係就full左,一係就waiting list。。。可能因為係細b。。。:( 驚佢無得讀n1。。。

我女女2011年9月10日出生....揾n1,就係full左....不過就報左K1....
可能決定唔讀N1....其實唔讀N1係咪沒咁好??

你地啲小朋友2011年出世喎,應該係今年開始報PN,應該未開始IN的呀?細B我建議YORK,佢地早報早IN早收,你地早啲報收的機會大好多,就算唔收你PN佢都會收定你K1,咁你咪冇咁担心囉。佢地全年都收FORM的,我個朋友剛剛交左FORM。我小朋友係2010年9月B,今年會讀YORK PN。

小咪食西瓜 發表於 12-6-6 12:17
你地啲小朋友2011年出世喎,應該係今年開始報PN,應該未開始IN的呀?細B我建議YORK,佢地早報早IN早收,你 ...
唔好意思哎~我想問YORK 係邊間哎?!?!

約克

http://www.york.edu.hk/information1024.htm

要俾$30.

download左邊的form. 右邊的冇pn嫁

如果冇經濟壓力,這個係個好選擇。有好多人都覺得佢貴,不過細b其實可以當佢係一個保障先囉。如果考到其他你覺得好的,到時你咪可以有選擇囉,好過咩都冇。
我自己鐘意佢咩都安排好,連興趣班同公開考試都安排好,唔駛自己煩,而且公開試成績好,所以我會俾小朋友一路讀上去, 佢係我自己的首選學校。

我自己的經驗係細b報多幾間,其實好多只俾8月31日前出世的小朋友報名的,所以選擇唔多嫁,到考到心儀的咪唔駛再考囉。我小朋友考頭幾間都收左,我就冇再考了。
你可以試Think, 方方, 明慧, WILLIAM SMART, 慧中, 大坑東, ....都收細B的

回復 小咪食西瓜 的帖子

請問知唔知鰂魚涌區边間幼稚園收細B入N1, 我TWIN B都係11/2011出世的...
‹ 上一主題|下一主題