用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我仔仔2011/11/11出世。。
樓主: caraman923
go

我仔仔2011/11/11出世。。 [複製鏈接]

回復 ambj 的帖子

Sorry ar. 鰂魚涌我唔識,香港果邊我只係知北角民生同明慧收細B。

回復 ambj 的帖子

建議你去北角衛理堂入表排隊讀幼樂坊(playgroup),+ kornhill維記+北角民生+太古城寶寶playgroup
年尾報佢地N1,不過細B未必收.
希望入唔到N1都入到playgroup.
無N1讀照報佢地K1+出面其他K1
讀住playgroup先,2月有N1插班就讀N1.
無就繼續佢地playgroup至K1開學
收生機會最高應該係太古城寶寶

回覆:小咪食西瓜 的帖子

早報,即係幾時要開始報?thx

回復 aokiwong 的帖子

現在已經可以報,我朋友剛剛報左。我上年考的時候佢好似分左3-4次INTERVIEW,最早報的會聽簡介會同IN先,亦會出左RESULT先,有剩的學位就第二批人IN,所以細B會啲報機會就大好多,我見佢都收好多細B,試下先啦!我上年INTERVIEW時佢地安排得好好的,唔需要等,會安排一個唱遊時段俾小朋友放鬆左先,好開心嫁。有唱歌,跳舞,玩波同動物接獲咁....之後上樓IN,一次IN 3組,獨立每個家庭IN,好快IN完,上次我小朋友IN果時,有一個小朋友唔肯坐又唔理個老師,老師就叫果個小朋友媽媽先帶佢去玩一陣先,IN左另一個小朋友先,之後再IN返佢,俾多一次機會果個小朋友,等佢心情好啲先IN,所以我覺得啲老師好好人。而我小朋友IN時因為只得1歲,仲未識講野,老師問問題佢只係指答案,老師仲同我地講,家長可以用日常生活的對話方法去引導小朋友完成問題。

Thx for ur information .我想問而家報,係咪都係11,12月之後先interview?因為我個囡係11月尾的細b.另外想問york既雜費貴唔貴?thx

上年11-12月已經IN左到第三四輪了,已經冇太多位。
其實我明白你想講如果一歲唔夠去IN都唔知仲咩,我上年都係咁諗。但唔緊要的,啲老師會觀察你個小朋友的表現,好似我所講,我小朋友IN果陣都係得一歲,唔講野,都係咁。就算IN得唔好,YORK都會俾K1位你再下年讀的,你可以當佢係安全網囉。
你早報會好早就有INTERVIEW,但幾時就要睇返學校的安排。唔好諗咁多,我自己上年都係咁,小朋友係你估佢唔到的,雖然我個小朋友冇講野,但佢手指指咁回應老師,我自己覺得OK啦,而且就算唔OK,我地係細B,點都唔可以同大B比的呀,當自己俾$30去玩囉,唱遊時段唔計分的,所以玩得好開心嫁。

再講多一個經驗俾你知,我小朋友考另一間時,剛剛學行,佢好想行,GROUP INTERVIEW 時佢推住張椅四維行,冇理個老師,咁都收喎,奇怪。(我唔識人,打工仔)

我想講,我地做家長的只可以報多啲名,俾小朋友自己發揮,我地其實咩都做唔到,盡左力就算數。

好啦,講反你問的問題,YORK收幾錢?
我覺得都幾貴,原來小朋友讀書貴過讀大學。
書費(半年):7百幾
書包+SUMMER 校服一套+雜費(半年)+茶點(半年):5千幾
學費每月:4千幾(交十一個月)

咁第一次留位俾$660
第二次都俾剛剛講果啲錢,不過如果唔讀可以退返。

有啲JM計過話每月平均6千幾左右,我自己冇計過,因為仲未開始讀,HEHE........
咁我見同其他學校差唔多,間間都係咁貴,除非有學卷啦,但都要K1先有,PN冇得用。

最後,都係果句,報多幾間啦!加油!

唔該晒!好詳盡呀!我想問下邊d仲會收細b?因為我都想報多幾間~thx

你可以試Think, 方方, 明慧, WILLIAM SMART, 慧中, 大坑東, ....都收細B的
同事個B係12月細B,讀開多多PLAYGROUP, 收返佢PN, 你都可以試下

Thx.其實我都有報多多playgroup wait半年,但多多pn,好似要$7000幾一個月,我估我俾唔起了.

咁你試下考方方,地方舊左啲同細啲,但收好多細b,唔貴,好似3千幾一個月。
我小朋友interview 果日,6-7位老師分開6-7枱咁見每一個家庭,我見果位,都問過我小朋友問題,老師放左件野在枱面,咁我小朋友好順手咁拎起,老師見到就問我地,佢係咪習慣用這隻手,跟住mark低,之後見到我小朋友換手拎,又mark低,之後再問我地小朋友的發展, e.g. 食野,去洗手間,講野....
問完就同我地講話因為小朋友細,佢地唔會要小朋友做啲唔佢地能力以外的事,問左小朋友的發展同成就ok。

我仲以為唔收,但又收左喎,仲上午班。
我覺得佢有考慮過小朋友的成長,而唔係要所有小朋友考同一樣野。
你可以考慮下。

回復 小咪食西瓜 的帖子

想問因為我住東區的而且是TWIN B, 所以我想請問各位媽媽你地知唔知東區边間幼稚園會收細B入N1, 因為我仲未開始幫BB報名, 謝謝

咁我都試下報。我想問有幾間收左,你最後點解選york呢?york係first choice?同埋york pn係咪直升k1?thx!

咁我都試下報。我想問有幾間收左,你最後點解選york呢?york係first choice?同埋york pn係咪直升k1?thx!

我報左十幾間,只考左5、6間。咁果5、6間都收左,不過大部份都係下午班,得2間上午班。
我選YORK因為佢地英文好,咁咪唔需要出去補習囉。而且佢地提供課外活動,咁我咪唔需要自己出外找,而且在同一學校上,咁好似安全啲同唔需要左就右就啲時間。
從另一個角度睇我係一個懶媽媽,一站式的服務,我輕鬆啲,咁相對咪可以多啲時間同小朋友玩囉。
不過我講剛剛講YORK的課外活動,即係所的多元智能班,其實都係要到K2,仲要經過老師挑選的學生先可以讀。所以都係到時先諗啦,HAHA~
YORK的PN係可以直升的呀!

引用:回復+caraman923+的帖子 約克http://www.y

原帖由 小咪食西瓜 於 12-06-06 發表
回復 caraman923 的帖子

約克
我想問哩啲幼兒園喺邊架?荃灣有嗎?

荃灣有2間方方,1間係海濱方方,1間係愉景方方,另你可考慮慧中,這3間都收細B,慧中係IN果日即時交錢有RESULT的。

方方九龍塘有2間。但荃灣果2間外觀新啲,九龍塘好舊。
THINK 唔同地區都有,最近你應該美孚果間,商場入面的。

Thx for your sharing~

引用:回復+caraman923+的帖子 荃灣有2間方方,1

原帖由 小咪食西瓜 於 12-06-12 發表

荃灣有2間方方,1間係海濱方方,1間係愉景方方,另你可考慮慧中,這3間都收細B, ...
咁荃灣有無york丫?係方方同慧中好啲?如果哩兩間讀完pn,之後再出去揾k1易揾嘛?麻煩晒!

引用:我囝囝係11/11/11出世,如果想同佢報出年PN

原帖由 caraman923 於 12-06-02 發表
我囝囝係11/11/11出世,如果想同佢報出年PN,會唔會收?同埋係咪要依家報?thx!

...
年尾B,要魚翁撒網!

YORK 係九龍塘。你上學校啲website就可以見到。
方方同慧中,你可以分別睇下EK啲JM點講,我見啲JM都話幾好,另外你問K1考唔考到其他學校,我諗冇人會答到你,因為INTERVIEW就好似六合彩咁,唔好有人話俾你知你一定中。不過咁,以數量計,有PN的學校少啲選擇的,到左K1,選擇多好多,好多人都會轉。考唔考到就要睇下你報名的是否好多人報囉。
都係果句,報多啲,學校點收學生係一個"迷",報多幾間,如果多過一間收你,咁就左家長有選擇權。
加油!
‹ 上一主題|下一主題