用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛一歲的你.擔心死媽媽
go

剛一歲的你.擔心死媽媽 [複製鏈接]

由四個月懷疑你,到六個月時要你身體愛苦。我好心痛。腦素描、眼電流、耳電流測試等等都一切正常。各位媽媽,我仔仔岩岩一歲仍然未識轉身,頸骨軟,冇眼神接觸,未識渣玩具等等。琴日睇一位較權威既小兒神經外科醫生話不屬自閉、其他特別病症。醫院要檢查同可做既都做晒。暫時話佢發育遲緩。大約五六個月左右。仔仔已經在政府醫院一直有物治同職治。但陳醫生極建議要多職治同照多一次腦素描。我已經報左協康及等緊政府個個兒童發展評估見醫生[大約九月份]。想問仲有咩機構可以報??或者有咩私人既可以提供、[九龍、荃灣葵菁沙田區]?
因為我要工作-文職。放工返去已爭取時間同佢講野做下運動。仲有咩我可做到幫到仔仔?萬分感謝
   0    0    0    0

回覆:剛一歲的你.擔心死媽媽

你囝囝現在識d乜?坐到嗎?有冇見政府遺傳科醫生?我住沙田,只有協康only, 囝囝還細,只要對正下藥,一定會進步

大部份好多都唔識。依家只係bb話,出左幾隻牙仔。有想食手指動作但未掌握到。頸以下既反到身。都會自笑。但你同佢講野/引佢冇回應><

有無check過染色體?

冇。咩途徑可以做到?

hehe1018 一歲仍然未識轉身,頸骨軟,冇眼神接觸同 [大腦性麻痺]有關, 替你憂心, 我估唔係發育遲緩咁簡單, 是很苦的一條路.你不防看我的信, 是否可幫到你? 看看能否加快你對這病的了解.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2321089&highlight=%E5%A4%A7%E8%85%A6%E6%80%A7%E9%BA%BB%E7%97%BA

回復 hehe1018 的帖子

當然我唔知同染色體有無關,但你話醫生已經做得的都做晒,你唔好太信!政府d嘢估估下,你可以迫緊d醫生同你跟.你bb如"諾諾爸爸"所講,唔似發展遲緩咁簡單.

我有個朋友,自bb開始就有重病,但到10多歲才check到是染色體缺憾,但佢無果d表徵,e.g.樣貌與常人不同,身高偏矮等.不過就有些無法改變的缺憾,醫生話佢能如常人生活已是奇蹟! 佢而家都30多歲了.

我都唔係識好多,幫不了什麼,但為你個bb緊張!一定要再要求醫生!

我都有CHECK染色體, 有關的機會超細, 就算比你知到有關都冇符, 不過知道係好事.

回復 cherryird 的帖子

真係算好好了, 所以[未識轉身,頸骨軟,冇眼神接觸,唔識渣住你隻手指尾, 係好大鑊的事] 中哂的話, hehe你要多些同人講心事, 唔好屈屈埋埋呀.好唔開心亦可打電話比我.

回覆:hehe1018 的帖子

唉!我個仔16個月都坐唔穩,手唔多肯揸野,又唔識爬,因出世時缺氧䐉部控制肌肉的位置受損了,是整體遲緩,不過口多多(BB話),好鍾意同人玩,我認為點都要知源頭,唔想成世估估下,對症下薬才有用,有冇會針灸?推拿?

你BB的經歷我BB全部經過曬,叫醫生轉介遺傳科,我BB大約兩歲幾才確診是基因問題,雖然無得醫但至少佢唔使比我帶佢再做不同檢查搵原因令佢受痛苦,不過亦都未必一定搵到病因的,但同時都要同佢keep住做運動,唔好放棄,因為同一個病或腦損傷有輕微有嚴重,個人的復元能力不一樣的,有D會好好的進步,有D好似我BB超級慢進步!我好明白你的擔心,但作為過來人,就算終日擔心事情不會有好轉的,擔心都某個位時要提自己要停喇,希望可以幫到你。

加油, 睇多幾個醫生

你可以考慮看藍章翔醫生, 在中環, 兒科權威, 好貴, 要$2000一次. 我朋友個女有基因問題是在她那裏CHECK. 她每次都可以花0.5-1小時同你看及傾.

preciousstone 發表於 12-6-5 23:36
你可以考慮看藍章翔醫生, 在中環, 兒科權威, 好貴, 要$2000一次. 我朋友個女有基因問題是在她那裏CHECK. 她 ...
藍章翔醫生以前係QMH 嘅兒科consultant, 相信乜嘢 case 都見過, 睇一次攞個 second opinion 都好吖.

諾諾爸爸-好多謝你既分享。感受到你地既痛苦。我都不禁落淚。要堅強。諾諾喺天家會快樂的。我都好擔心仔仔,希望佢一切冇事

回復 hehe1018 的帖子

加油,我阿仔都係年半前,1歲時發現有問題,雖然大家情況不一樣,但擔心既心情係一樣,我都係係呢到,搵到同路人,
互相扶持。

Hehe1018, 我BB 出世後發現有問題, 係醫院都做左好多checking 都唔知咩事,  好轉折認識了一個機構,  搵左一個 醫生睇BB...依家BB 走左, 都仲有follow 我地個case, 因為睇下搵唔搵到原因...之後先再諗可唔可以生多一個…  

www.jhforphandisease.org/zh/sitemap   妳可以試下聯絡呢個organization.

另外, 我都有睇過藍醫生, 佢好權威, 我都覺得好有料, 不過個時我bb 出唔到院, 所以只可以影相同video 俾佢睇. 如果可以, 我都建議去睇下佢, 聽個second opinion.  我上年睇, 大約30-40mins, 好似收左3k.

405olive 發表於 12-6-3 12:54
你BB的經歷我BB全部經過曬,叫醫生轉介遺傳科,我BB大約兩歲幾才確診是基因問題,雖然無得醫但至少佢唔使比 ...

請問係咪隱性遺傳?  
‹ 上一主題|下一主題