用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 蘇浙VS聖心 K1
go

蘇浙VS聖心 K1 [複製鏈接]

各位媽媽, 可否比D意見, 女女黎緊讀K1, 你地會點攔??

蘇浙: 男女校, 下午班, 普通話好, 升上去係私小

嘉諾撒聖心: 女校, 上午班, 英文好, 升上去有津小

如果仲有個 細佬, 係咪唔好攔女校??

心急媽
   2    0    0    0

呢個年代,個女入左蘇浙都唔包細佬有得入喎!

回復 CoffeeCake 的帖子

Totally agree!

sigh.....  

見妳咁有誠意走入聖心論壇問聖心好定蘇浙好, 希望可以答到妳.

搞掂個大女先啦, 兩間小學幾乎必收幼稚園生.  兩間小學我可以講,
你畢業時,行出來時, 認受性好高, 成績好的相信全港名校都會收. 至於蘇浙...

普通話聖心兩間小學都有得學, 在香港大環境下, 你還怕沒機會學?

你普通話再好, 都一定唔會好過雙非父母 (講笑), 人哋講咗幾十年...

I have the same offers as you do last year.  I picked Sacred Heart for my daughter even though KCC is just a block a way from our home.

讀完三年,我唔覺聖心英文好!聖心比人覺得英文好係因為小學教深一年,但幼稚園完全係兩回事

but Sacred Heart Primary am , the students are super good english

回覆:princesscharnee 的帖子

聖心小學是英文為主導嗎?所以她們的英文好好?

回覆:蘇浙VS聖心 K1

梗係揀間英文學校啦。你自己在社會工作過,啲人尊重英文叻定國語叻的同事或上司吖?雖然強國越來越勁,不過英文好始終受人羨慕。好多I bankers 冇料到,就係因為識英文,所以呃到飯食又搵到$.

引用:梗係揀間英文學校啦。你自己在社會工作過,

原帖由 Pigmama1012 於 12-10-13 發表
梗係揀間英文學校啦。你自己在社會工作過,啲人尊重英文叻定國語叻的同事或上司吖?雖然強國越來越勁,不過 ...
最尾果句又幾真喎
不過做呢行仲要好運先得嘅
(sorry 離左題)

Btw, 我知我個女果班至少有兩個同學仔pn 時讀蘇淅,不過k1時轉左黎SHCK。

我家姐當年個女同你情況一樣, 結果佢兩間都讀, 分別聖心上午, 蘇浙下午, 小朋友係會辛苦D, 但依家K3, 英文同國語個底都好好, 學校仲派個女去參加D朗誦比賽 TIM AR~

回復 princesscharnee 的帖子

really? that's good!!
‹ 上一主題|下一主題