用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有冇人堅持唔用補習社?
樓主: hotingmum
go

有冇人堅持唔用補習社? [複製鏈接]

如果以"拔尖"和"補底"的概念看,個人偏向認為放學後到補習社做功課溫測驗默書是很好的"補底",對父母均工作忙碌的家庭有一定幫助。

但如果想小朋友名列前矛,相信補習社幫助十分有限。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

補習都分幾種, 有d係"督促型", 去補習社做下功課, 間唔中默下書, 好似上文有jm 講過係"補底"; 但有d補習係"錦上添花", 但呢d多數唔係私人補習, 係出面d"明星補習", 我記得當年有d同學都係, 根本對課堂內容係明白, 但想睇下出面d"名師"有咩心得, 我記得當年呢d同學公開試都係擇A咖囉, 會考係30分爆燈, 所以唔需要一刀切反對補習, 最緊要係家長自己都了解下有冇幫助, 有咩幫助? 唔好話叫左佢去補習班就唔理佢~

補習社只能幫助督促完成功課和有去溫習,但無法ensure 小朋友到底明吾明白 。我自己從沒有送小朋友出外補習 ,我會親自教,了解自己孩子的強弱,去拔尖補底, so far 幾 work。

再且,補習導師的成績和質數都無法保證,我成日係會所聽到的上門補習老師怎樣去解釋或教小朋友,真係幾誤人子弟,大家真係要注意。

都要睇番小朋友係學校係吾係好專心同明哂所有野, 吾識有冇係學校問, 係補習班少D 人, 同埋吾使驚老師鬧 (peer pressure you know :)) ,  只要搵到好補習社, 可以做好功課明多 D , 令小朋友係學校容易D 俾老師肯定, 自己會自自然然想 keep up the good feeling , 就會更俾心機係補習班, 分分鍾可以做到預習, 係學校事半功倍 ...

同意否 ?

回復 Annie123 的帖子

正如妳所講,家家有本難唸的經,父母都要工作及睌歸,可選擇的方案不多之下,補習變成功課輔導班,亦未償不可。
如果小朋友能夠自動波,肯定十中無一,我都好感恩。

annie40  不用感恩,这点你夫妻两教出来的良好习惯和处事态度而已! Dont' be modest!  發表於 12-6-13 13:02
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

annie40  不用感恩,这点你夫妻两教出来的良好习惯和处事态度而已! Dont' be modest!

Thanks
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

去不去補習班沒大不了,但我不太喜歡我仔去,我仔亦不喜歡去. 我大仔中一, 細仔小四都從來沒想或去過補習班. 我都認識很多同學都一樣沒去補習班,都沒什麼堅持不堅持,好像很普通.

孩子將升中學了,直到今天我們都沒有用過任何補習社或上門補習。
全日制的學校生活已經夠了,若還要補習,孩子有足夠的時間玩耍嗎?
請明白,對每一個孩子,玩耍和學習一樣,同是生活不可缺少的一部分。

其實我覺得補習社都係睇功課/托兒性質多..... 一班小朋友係度玩同傾計....
如果有心幫小朋友學到野/打好個底,我會請私人補習...

我自己做佢私人補習老師....

囝囝mama    發表於 12-10-27 13:34

galiegalie 的帖子

去補習社學壞既机會太高,其實小學真的不用補習,上堂留心d,就沒太大問題

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題