用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有冇人堅持唔用補習社?
go

有冇人堅持唔用補習社? [複製鏈接]

我係在職媽媽, 仔仔小一, 仲有個細仔得一歲幾, 屋企冇工人, 但我都堅持唔想大仔去補習社! 唔係因為要慳$, 而係想跟佢d功課跟得好d, 可以明白小朋友而家學緊d咩同埋唔會依賴人, 有冇人好似我咁?

SkyTracy  好勁呀你,邊個幫你揍細果個?  發表於 12-6-25 11:13
ok_ko    發表於 12-6-13 11:30
   0    0    0    0

我都係,我想train佢自己處理自己功課事情,唔好依賴人.教佢讀書要靠自己.

回覆:hotingmum 的帖子

我從來都唔buy 補習社,尤其初小學生,更會造成倚賴,除非那一科成績較弱,我都只係會星期六安排上專科班,我都係在職媽媽,我仔自小一起已要求佢放學自己做功課,呢d係佢自己責任,唔識我返黎先教佢。我認為自律性同責任感係要從小陪養,下下要人督促先做,習慣左你想佢改都幾難!

囝囝mama    發表於 12-6-1 13:16
samuel89    發表於 12-6-1 13:04
HY412    發表於 12-5-30 14:14
bb86    發表於 12-5-30 10:53
peremum    發表於 12-5-30 07:50

其實我覺得如果有其他辦法,最好不要去補習社,因爲太浪費時間.

boy11    發表於 12-6-13 00:27

hotingmum 的帖子

成本效益太低

回覆:lovelytwins 的帖子

Though my kid is just a toddler, I think my family doesn't plan to put him in remedial course in future. I'd rather teach him or guide him to get his business done on his own.

我覺得第一要考慮家長有沒有時間去教子女,此外當課程愈來愈深的時候,家長能否有把握正確教到子女,如:英文文法.這也是實際的考慮因素.

Vian2012  :D  發表於 12-7-2 08:28

我女九月先小一, 我一直都係教佢做功課係佢的責任而唔係我的責任, 學校教咗的東西佢應該要識的, 所以功課冇理由唔識做的.  所以而家 k3 的功課, 除咗作句, 剪報, 週記同讀書報告係我會跟多啲之外, 其他都係佢自己做完比我睇, 通常都唔會好多錯, 多數係字寫得唔夠靚而改.  我已同佢講錯, 我的要求係小一後放學自己做功課, 我收工返嚟要見到係做好晒的.

亞女現在小一,家人常常問點解唔去補習班,但我從未想過要去補習班或功課班,功課的責任係自己嘅,而且功課都係老師課堂上教授的知識,只要有留心上課就會識做,何必浪費寶貴的時間?

Auathena  講得好!  發表於 12-6-12 16:44

將會升小一, 老公一早講咗唔會上補習班, 自己可以教, 責任都要小朋友自己負, 而且~ 唔覺補習班會有幫助, 曾襯眼見有補習班老師對住學生咆哮

回覆:有冇人堅持唔用補習社?

中學有大把機會補習,尤其依家334課程的題目包羅萬有,返補習社可以取多些不同方面的資料和消息,所以小學盡量唔好補習,不然在整個求學階段都在補習社渡過?

我仔9月才小一,我都希望唔需要補習
但有些雙職父母可能迫不得已要這樣做我又理解

回復 headwind 的帖子

中學------, 唔知呢! 中英應該冇問題, 但數理化
如果孩子原意用心想, 用心温习, 基本是中学的數理化也不用补习的. 网上有大量notes & exercises自学, 水平比一般补习老师好很多.  注意是要在小学提升孩子的英语能力, 方便中学时独立自学.  

annie

回覆:hotingmum 的帖子

我個人絕對反對小學生去補習社!原因喺補習社一大班小朋友喺度做功課,我唔相信那些導師可以兼顧每個小朋友功課,另小朋友奌都會做吓玩吓!
再這,如小朋友遇到唔明嘅題目,佢哋都𣎴能好仔細咁解釋讓小朋友明白!
我亦十分唔認同小朋友在家唔專心做家課,就將佢哋交去補習社就可以百分百認真!喺要讓小朋友學懂分配時間,「讀書時讀書,遊戲時遊戲」嘅明言!

回覆:12345BABY 的帖子

咁嘅情形更加唔應該去補習社!
而是找人專科專教!

補習社的老師都係part time, 唔會有心去"教好"小朋友
好多時都係話個答案比小朋友聽, 根本學唔到野

視乎父母本身教育程度同有無時間教 +識唔識教。

回復 hotingmum 的帖子

It really depends.  I am an English tutor and I have been teaching my little girl since P1.  She is taking at an English traditional girls' school in Hong Kong.  Many of her classmates go to tutor center as there is no one at home who is able to teaching what they do not know regarding their homeworks.  I agree we should train them to be independent but somehow, school work is demanding and by the time parents get home, it would be too late - children should sleep early.   I am lucky that I can tutor what she does not know and make sure she can go to bed around 930 the latest.  For these few years, she got excellent results and I agree it is the best if parents or parent can teach them rather.  But, it varies from case to case, I do hope every kid can wonderfully and joyfully grow and enjoy his/her school life.  Good luck to you all parents.

Vian2012  :loveliness:  發表於 12-7-2 08:36

我個仔而家都11歲, 本來我無諗住比佢去學英文, 由佢自己係學校就算, 你知la...省得就省架嘛同送佢去補又麻煩, 點知佢由小二小三起, 成績就係跌, 之後我朋友介紹個呀sir上門教, 佢話個呀sir教得好細心又有耐性, 我就試下佢la. 我個仔本身又煩又曳又坐唔定個種小朋友, 點知我個仔英文底本身佢都幫佢打番好個底,  考試次次肥佬廿幾分變岩岩好pass, 再變而家英文起碼8字頭......後來個呀sir係太子個邊學左間教育中心, 而家我住屯門都特登過去補... 雖然遠就遠d, 但由細教到大, 而且好老師難求, 仲治得到我個仔... 無計啦
‹ 上一主題|下一主題