用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08年9月重讀k1是否太大呢?
樓主: 9月媽媽
go

08年9月重讀k1是否太大呢? [複製鏈接]

我嗰女都係今年重讀真光,佢係十二月女,你嗰女都係大我嗰三𠆤月啫,況且我諗大坑真光基本上無細B,相差會少D,本人讀書時都係細B(11月)成績又真係差D (可能我資質差同姓頼)。 我都覺得龍校加可以大抽獎,真係好難得。不如同我嗰女做同學喇

簽名被屏蔽

引用:我而家都有呢個煩惱小兒0812讀緊浸幼啟小附

原帖由 joeywongmy 於 12-05-30 發表
我而家都有呢個煩惱
小兒0812
讀緊浸幼
關鍵是:是否諗住讀啟附幼至啟中,不過讀完啟中要入U又唔知點。

我都報咗啟附幼,不過年尾先in,我就啟附幼收我囡囡先算。

簽名被屏蔽

如果比我揀, 係龍校, 而且係我杯茶既學校, 就repeat K1也無妨

我想請教各位媽咪,真光是否有分英普同英粵兩種班?

没有分, 到了這刻, 你好像還不太了解真光, 她真是你杯茶嗎?

我個囝係0812細B, 九龍禮賢收咗佢REPEAT K1, 但呢間又係愉快學習, 但小一大機會直升!  如果考慮私立直資, 面試又驚唔夠人爭, 而家1516!

回復 dewberry 的帖子

原本讀邊間?禮賢不是直升的。

原本讀啟思(藍田), 我知禮賢唔係直升, 但幼稚園舊生應該機會大好多!  兩間都係愉快學習, 程度都係偏淺, 真係唔知點選擇?

回覆:08年9月重讀k1是否太大呢?

靈糧很好,跟到我覺得唔須要轉。真光收好多靈糧生(check LLC 網頁)。我小女放棄真光,揀靈糧讀。若你冇信心亦承受不了之後的未知數,家人責備,你便要用女兒的適應來換取安心。唔知可唔可以等K2 in 晒小學後,冇心儀既再去in k2 repeat. 只係K2少位好多。
我覺得除非轉另一間深好多既K1,否則返學真係悶,有點本末倒置。不過如果真光小學,中學是不二之選,長遠而來讀多一年K又唔會差好遠。真係好睇你家庭意願和小朋友性格。
我地放棄真光係有感學生太斯文,遁規道矩,我地想小朋靈活D,能跳出框框,所以小學收都要考慮下。

你選擇對。

超大仔女係唔可以考cckg(好似同埋拔萃)的。

KV 和 PC 的大仔都不收嗎?是否小學的申請表有註明是限定的出生日期內才接受申請?

回覆:9月媽媽 的帖子

其實九月至十二月的小朋友,即使做大B, 仍是適齡兒童。家長自己覺得哪一個選擇較適合自己小朋友,便即管去做好了。隨了能力、心智、大小肌肉的發展、性別,小朋友的身形亦是其中一樣考慮因素。而從身邊不同朋友的資訊中發現,名幼稚園的超大B是較普通幼稚園為多的。

俾我會讀k1 TL,入咗睇下阿女點,你而家都唔肯定佢一定悶所有嘢都已經識。如果到時証明真係咁,佢老師都會知道,再求情轉 k2 會容易好多,k2老師會見到同決定收唔收佢嘛。

回復 9月媽媽 的帖子

真光無英普班, 分分鍾淺過靈糧堂......真光書單你有無睇過?好淺的, 英文?勁少......
靈糧堂一定深D, 你自己compare下...
另外, 真光老師年紀比較mature, 比較traditional, 你係咪好like佢小學呢? 如你不考慮其他私校&直資, 而真光小學係你唯一心儀小學, 咁你咪揀真光........
真幼學術比其他幼稚園淺, 唔知到時扣門津校或考其他私校直資會不會比下去? 而且,真小要$3000學費, 但教學和不用交學費的傳統津小無咩分別, 一樣都係谷谷地, 中文深.....
如repeat K1, 担心她浪費時間了......(個人意見, 不喜勿插)
我都係怕小朋友浪費一年光陰.....況且,你去年做細仔,靈糧堂都考到, 都不是太差勁吧!!!

現在大把出名好的女校,說真的,TL真是好一般,值得REPEAT一年嗎?
‹ 上一主題|下一主題