用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08年9月重讀k1是否太大呢?
go

08年9月重讀k1是否太大呢? [複製鏈接]

我女兒是08年9月現讀在讀靈糧堂k1,但今年孝到真光,但要重讀k1,是否太大呢?對她升小學有否影響?定是讓她繼續在靈糧堂升讀k2好呢?

希望各位媽媽給我一些意見,謝謝!!!

1    0    3    0

I am afraid you cannot repeat or no kinder accept!

如果跟到我覺得無必要repeat.
不如問下真光有無k2插班啦.

estherlai  agree.  發表於 12-6-1 11:20

好似係cut到8月31日,9月理論上係可以,不過係超超大B,可能有d不利。
其實小朋友跟得上的話,為什麼一定要repeat?靈糧堂都係好學校呀!

回覆:Jane1983 的帖子

如果你女女各方面發展得不錯,不如問下真光俾唔俾佢插K2. 女仔一般早熟,恐怕她會介意自己比人大。但如果你覺得她各方面發展略慢,那repeat 也是可以的。

回覆:9月媽媽 的帖子

首先應該搞清楚:1)小朋友而家讀得唔開心?2)靈糧堂課程太淺,你唔滿意小朋友在校進度? 3)有冇問過小朋友想唔想轉校? 4)如你有嘢唔滿意靈糧堂嗰邊,而令你想轉校嘅話,咁真光又係咪真係可以滿足到你嘅需求? 5)係乜嘢驅使你想幫小朋友轉校?

same as my girl, she is  Sep 2007, at that time she was studying in VIC, but TL accepted her to repeat K1. Finally I gave up as I think my girl was OK, no need to repeat.  This is my story!

9月媽媽 發表於 12-5-27 22:03
我女兒是08年9月現讀在讀靈糧堂k1,但今年孝到真光,但要重讀k1,是否太大呢?對她升小學有否影響?定是讓她繼續 ...
如果1. 進度比其它同學冇咁理想, or
2. 想直上真光小學
咁repeat 吧

9月B repeat也有適齡的兒童﹙即翌年九月開課時年滿5歲8個月至7歲﹚個10分

how about for boys?

回覆:9月媽媽 的帖子

我女兒也是o8年9月出生,會去真光重讀K1,本身她在現校0K跟得上,只不過考慮過小一競爭大,面試壓力大無把握會上到心儀直資,大抽獎得15分,家住將軍澳校網麻麻,而真光校風良好,直上中學Band1英中,灣仔區亦有不少好學校。亦可再戰心儀私小,到時大點成熟點面試亦有優勢,這是我的想法。

qyeternity  agree  發表於 12-6-18 09:58

回覆:wingnam 的帖子

如果係龍校,值得 repeat 喎

回覆:minniez 的帖子

Repeat我又覺得ok喎!起碼考小一唔洗比人話細b!

回復 gisoleung 的帖子

Yes! My child also born in sept, 08. I also apply the dragon school k1 again. After interview, she feel my girl no need to repeat , re- study k1, she
Will feel boring and loss learning motivation. The luckily that she advice
Me interview k2, then, I get a offer of k2. Happily can change other school
And no need to repeat.

長遠o黎講有私小學位在手又可以大抽獎真係好難得, 到自行仍然係適齡, 如果自問將來對考小一信心不大的話其實都可以考慮的...這已經不是考慮幼稚園教學程度的問題, 而係考慮機會或可能性的問題, 教學程度高並不代表小朋友會跟得上, 就算跟得上亦不代表面試有好表現, 面試表現好亦不代表名小會收, 因為存在很多未知的因素, 就我個人來講都係覺得偏向較保險的一方面...
如果可以插班k2就最好啦!

回復 spmok1999 的帖子

Try to ask school can apply k2 or not? Child want to learn a new things

spmok1999  我阿女依家堅道k2有個同學仔讀讀下移o左民, 即係話已經有個位吉o左出o黎, 如果有心o既都可以問下...  發表於 12-5-29 00:44
spmok1999  其實有d細仔/女有可能會重讀k1的(校長建議), 變相k2都可能會有位空出o黎, 最多約一至兩個, 因為我阿女班都有一個係重讀生來的, 問下冇壞...  發表於 12-5-29 00:37

多謝各位媽媽的意見
對於我來說,好處當然對她升讀小一有保障,因為大家都很清楚的就是想考一間心儀的幼稚園已經很難,更何況是考小學呢.  但另一方面,就是要REPEATED  K1的問題,我女兒是08年9月頭出世的,如果她REPEATED K1,就真是超大B啦,我怕對她成長會有影響,因為她大過同級的小朋友很多.
我亦都嘗試過問學校可否給她升讀K2,但學校回覆因為POLICY問題,不可以; 但堅道真光卻收K2的,真不明白呢?!

我問我女兒喜歡真光定是靈糧堂,她前日答我鍾意真光,但今日卻答我鍾意靈糧,一時一樣,都無佢辦法.

各位媽咪,我真係好煩惱呀,DADDY及他屋企果邊D人想她讀真光,因為龍校及校風很好,但我就不想她REPEATED K1,好大壓力呀,如果她讀靈糧而考小學時考不到心儀的學校時,我怕他們會怪我當初唔比她讀真光呢!

真係唔知點算好呢?

spmok1999  堅道若收k2的話只是報插班而不是報k1可提升至k2, 因為面試的內容肯定不會相同, 若真的比機會你考插班我相信需要面試多一次...  發表於 12-5-29 10:01

9月媽媽 發表於 12-5-29 09:40
多謝各位媽媽的意見
對於我來說,好處當然對她升讀小一有保障,因為大家都很清楚的就是想考一間心儀的幼稚園 ...
其實超大b都有唔少, 最大分別只係年份大一年, 基本上 9月, 10, 11月 & 12月分別都不太大都係叫做超大b, 現你只能選擇做超大b或細b, 你的情況比起一些8尾出世的來講有得選擇已經好好多....

marcuscyrus  就是了,我家細佬就是8月的,冇得揀,局住同d大b爭  發表於 12-6-1 11:37

大坑真光k1收2008年9月1日至2009年10月31日,你囡囡最多是班中大女,同其他學校(收1月至12月)的1月大女相對地差不多吧.

回復 Yingcalvin 的帖子

你女兒真幸運!是那間收了她?我亦去信過很多龍校插班k2但全部沒有回音.試過In St. Clare K2 30人爭3個位,In果的又多是大過9月的,所以又落空了.我朋友的女皃十月出生,今年去了聖心重讀K1,他說他的女皃現在很有自信,會幫助班中較小的同學,學習上更易明白,唔同學校學的課程編排不會一樣因此就算重讀K1亦不會覺得是重複或悶,所以家長應該不用擔心.

回復 wingnam 的帖子

Good hope school
‹ 上一主題|下一主題