用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 請問 interview 會 in d 咩?
go

請問 interview 會 in d 咩? [複製鏈接]

請問 interview 會 in d 咩?

Thx

14    0    0    0

回覆:請問 interview 會 in d 咩?

我都好想知,吾該有無人幫下

兩位老師負責見, 一位主力問家長.
問家長的問題都係環繞, 平時邊個湊小朋友, 戒左片未,等日常生活題.
因為家長答老師問題時, 另一位老師亦會問小朋友問題, 所以有D問題我唔係太清楚. 印象中, 有一D 配對的積木, 要小朋友砌返埋個位置.
然後, 老師攞一幅圖畫出來, 會問下小朋友見倒D 咩, 我細仔上次幅圖係個小朋友身邊有波, 車等...到中途先會問小朋友叫咩名, 隔離果個係邊(今日或邊個帶你來).   最後, 會請小朋友唱歌.
面試完, 離開前, 家長同小朋友在課室近門口, 會將表格交俾另一位老師, "相傳"呢一part亦都可能有影響力, 因為果位老師會請小朋友食糖加收表, 小朋友記住講多謝...
我所記得的係咁多... 請其他家長補充啦!

我覺得in家長最緊要小朋友自理能力(介片?)同埋家長親子活動(因為根德係可以話冇乜),點解揀KV等。。

小朋友:手肌發展(如切生果,拼圖等)。因學校要小朋友K1下学期溠筆。

我覺得只要小朋友肯回答問題,手肌發展ok;老師就會睇o下家長回答問題啱吾啱佢心水。我吾知老師問佢咩,因為同一時間,另一位老師問我野。

我仲記得阿女講英文比講講東話好,面試老師係咁同我講叫我同佢講多D中文。根住阿女好蚊滋咁唱左首ba ba black sheep.  然後去攞糖。佢冇彩派糖老師,我仲俾老師串話,乜你咁遠都報名黎interview呀!我當時吾識答佢,仲惗住衰哽,點知收左am class。

佢都會想收D屋企教到英文好既,因為KV係冇net教英文,剛剛學校曾經同我講,KV係期望家長出去補習。

請問interview時小朋友用英文答可以嗎?我個仔唔係好識講中文,真煩惱。

are they asking Mandarine or cantonese? thx

回覆:bonbon1106 的帖子

My kid also cannot speak Cantonese well, can we choose the interview language?

‹ 上一主題|下一主題