用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒尼詩官小Vs舊油天
go

軒尼詩官小Vs舊油天

小女選校兩所小學都是心儀,不知如何選擇.請各位給點意見?

一間香港, 一間九龍....

因小女想考插班生,同日舉行,請各位多多幫忙給意見。謝謝!

軒官小聯繫有庇利羅氏, 若果名列前茅實食有痴牙, 就算成績差d都有鄧肇堅維多利亞 & 何東聯繫, 衰極有過限度, 仲未計其他好好o既女校, 瑪莉曼, 聖保祿, 嘉諾撒聖方濟各....

女就當然軒小好d,升中好多好學校可選。

醒目開學勳章

kkhon 發表於 12-5-16 23:11
女就當然軒小好d,升中好多好學校可選。
如果親身經歷過,可能吾會甘講,
灣仔區,好似好多好的女校,但只要仔細一看,大部份的好中學都有直屬小學,就拿今年黎講, Marymoun 9個位,st Francis 12個,st Paul 12 個, st Stephen 3個, ying wa 4個, bps 聯繫位11個,灣仔位2個,最多就係真光架啦54個,而鄧肇堅就72個,其仔就去到bad2尾,拿住張form都不知點填。。。。。

真光都有真光小學嘅學生, 我睇佢個website, 話就話比23個聯糸位比真小, 但真小D學生多數都揀返自已中學 (好 top果D唔計), 據過往資料, 真中差不多收八成真小嘅學生.

回覆:軒尼詩官小Vs舊油天

想請問瑪利曼中學Banding高定比利羅士髙啲

回復 Tatyi 的帖子

BPS is better

引用:回復+Tatyi+的帖子 BPS+is+better

原帖由 cmir 於 12-05-17 發表

BPS is better
噤!會唔會有人喺MPS讀得叻自己去考BPS呢?收嘅機會又大唔大呢?

醒目開學勳章

Tatyi 發表於 12-5-17 16:15
噤!會唔會有人喺MPS讀得叻自己去考BPS呢?收嘅機會又大唔大呢?
實有架,問題收不收,同敢不敢搏law, 都不同校網,你會吾會有直路不行(直屬中學), 就去搏自行的54個位,抽獎的2個位?

normally students who study in MPS would like to study in their secondary school because of belongings.

醒目開學勳章

有d讀有直屬中學的小學女生,都會搏去bps......

回覆:軒尼詩官小Vs舊油天

我都相信每間小學讀得好嘅都會博下啲更好嘅學校

但我見舊油天升中泒位各區都有,而且唔錯.有無意見提供.