用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才
go

優才

想請問有小朋友而家讀緊優才既家長, 你地覺得優才:

1.  多唔多功課呀? 小朋友壓力大嗎?
2.  小朋友讀得開心嗎?
3.  老師有愛心嗎?
4.  學校會唔會好向錢看呢 (好 commercial) 呢?

謝謝....!!!

1.唔多,但愈上高班愈多。壓力不大。
2.好開心
3.非常有愛心
4.我覺得不會

不過也有部分小朋友做功課好慢,於是也有家長覺得功課多。也有小朋友成績麻麻,自然會覺得有壓力。
至於向錢看/commercial,因平時的慈善活動多是為出面的機構募捐,學校不會push家長捐款,是自願性質,我多數捐一百至二百蚊,全年咁多次捐款加埋我約共捐一千蚊,唔會話要家長捐幾萬幾十萬,所以唔覺向錢看。

太好喇~ 我都想問問,咁測驗考試呢?一年幾多次?

回復 janicetsang 的帖子

謝謝你的資料呀.

你小朋友而家讀幾年班呀?  我早兩日去學校既開發日, 問當值既領袖生.  有個話好多功課, 大壓力, 另外一個話好開心, 大約半個至一個鐘就做完功課, 我覺得合理.

係囉, 請問多唔多 tests 呀?  我而家個小朋友真係好鐘意, 好投入讀書寫字, 我希望佢上到小學都可以一樣, 要投入先可以做好一件事...

重有校車既問題呀, 如果有課外活動, 要留夜 d, 會唔會有校車安排存?  

唔好意思, 咁多問題...

簡介會裡面話留夜咗係無校車嘅
我睇返校車表... 得好少路線!荃灣青衣都有,但無沙田線!
唉~~~無校車就煩喇!

回復 虎媽媽 的帖子

吓, 留夜左無校車...

cowkingb 發表於 12-5-14 10:53
回復 虎媽媽 的帖子

吓, 留夜左無校車...

so far,我聽過KTS一間係有兩輪校車服務!

但GT有樣好,無乜課後活動!

回復 虎媽媽 的帖子

咁都係, 不過有就煩, 因為唔想工人湊, 自己又要返工...

優才的課程能否函接傳统中學呢? 很多人說優才的出路是到外國讀書. 是否真的如此!

回復 soniayls 的帖子

其實我都有聽聞...

唔知優才係咪好似一 D 直資學校, 無呈分既呢?  我知有 D 直資有呈分比學生, 不過選呈分就等如放棄直上中學既學位... 都係一個考慮...

請問有係家長知呢?  謝謝...

muichujamie  好似唔洗放棄學位。  發表於 12-5-14 17:02

甘一個月約幾$$$$

我嗰日好似聽到有呈分試喎~  但我就無聽到有人問你呢個問題

聽現時家長朋友說有部份成績好的小六生報出面名校, 也有成功例子

有呈分選擇係好事...

G.T. 係有呈分試, 可以多個選擇, 另學費HK$28XX/month.  不過校車路線真係好少, 唔係度度方便上車, 我地今年交留位費時, 校長都強調呢點要家長都要考慮清楚先註冊.  仲有一年係兩考兩測.

即係佢地一星期2日有活動都係準時3:30 放學???? 另外想問優才既小朋友多唔多出社補習????

優才interview 難唔難呢? 有咩可以預備

HaYi  上年 interview 家長都係大路, 對小朋友期望等..好短, 不會好tough, 我見身邊朋友仔8成都有offer / waiting, 不算太難  發表於 12-5-15 21:36

回復 masterunion 的帖子

係呀! 才華班都係準時3:30放,基本上一定有校車接送。
只係上到三年班會有D成績好的同學編入課後資優班,咁呢D就要遲D放學,要自己接。唔係日日有,我識一個一星期有兩日(如果我無記錯)要留低喺學校。
如果我個女有幸被編入,我幾忙都好,點都搵方法去接佢啦!

edea    發表於 12-5-20 17:34

如讀優才,校車方面真是要想清楚。因見一些家長,到升小四時便考慮搬近將軍澳,始終小朋友可能由p4至中學成9年會在將軍澳返學,就算有校車,家長多數希望小朋友多D時間,睡多D。
所以㨂一間小學,除了間學校好唔好,啱唔啱小朋友,真是要考慮埋是否就到一家人的生活。

除了2測2考,中英文隔星期默書,即今星期中,下星期英咁,唔計入考試分的。

edea  完全同意.  發表於 12-5-20 17:34

1.  多唔多功課呀? 小朋友壓力大嗎?
       No, if your kid has good academic result
       Yes, if your kid's academic result is not so good.

2.  小朋友讀得開心嗎?
        Yes, for P1-P3.

3.  老師有愛心嗎?
        Yes, most P1-P3 teachers 有愛心

4.  學校會唔會好向錢看呢 (好 commercial) 呢?
       No, only the other way round.
       Students with good academic results will be encouraged by scholarships (money).

edea  完全同意.  發表於 12-5-20 17:34

王國長老

janicetsang 發表於 12-5-15 09:48
如讀優才,校車方面真是要想清楚。因見一些家長,到升小四時便考慮搬近將軍澳,始終小朋友可能由p4至中學成 ...
fair comments. 校車始終係最大問題, 要做好最壞打算冇校車. 但優才校風的確係好.