用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 SMC 收左我亞女- S1 (2012-2013 )
go

SMC 收左我亞女- S1 (2012-2013 ) [複製鏈接]

3月份已經收左了, 亦都比左錢留位, 唔參加統一派位.
因為我唔見中學部有討論區, 我只知小學部好好, 學生水平好高. 我好buy 佢地要4文3語, 所以先applied.
但唔太清楚中學部既情況, 只知有兩班p6直升s1, 另收38外校生 (亞女係其中一個)
我都怕亞女跟唔上, 因為本身小學部學生英語能力十分好. 我亞女係中文小學讀怕追唔上.
有一日我去學校等校務處開, 有班中學部上pe 堂. 亞sir 係用英文教pe的. 另外, 眼見有些小學生, 行返學時. 同學之間傾計都係用英文, 仲講得好流利. 而校工叔叔都好nice, 同我傾計. 佢仲叫我放心比亞女係樹讀書. 因為有10個applicants, 8個連表都唔收. 佢話學校收生要求好高. 希望沒有選擇錯啦........謝謝.
   1    0    0    0

恭喜晒!其實都唔使咁擔心,始終學英語是浸出來的,SMC有的是語境,相信妳囡囡會好快適應!

Congrat! :) I feel the sec. school students are quite nice. :)

回復 Kittymummy 的帖子

恭喜晒!

我大囡明年暑假後就升上中學部啦. (因為囡囡也不願意離開這校. 所以會直升中學部.) 連貫12年的學習生活.

我地小五已經學通識, 所以開始時會辛苦一點呢. 努力呀!

Laputa  記住到時上bk分享多d中學部點滴俾我地知  發表於 12-5-14 12:51
其實係一家四口子

多謝你地支持呀!我亞女一定會好比心機的。因為一般英中好難比學生有一個自然英語環境,所以最後都決定讀SMC. 同埋我有時專登行去搭西鐵,見到SMC 學生都好乖,讚!

回復 一家三口 的帖子

Laputa :

收到. 盡我所知道的和妳分享.  

Web    發表於 12-5-15 16:28
其實係一家四口子

你就好啦,我寫咗兩次信俾校長都無回覆呀
恭喜晒

檸檬媽媽 發表於 12-5-15 16:24
你就好啦,我寫咗兩次信俾校長都無回覆呀
恭喜晒
請問你的小朋友apply S1 or P1 ? 是否waiting list?

檸檬媽媽  小一呀,不過唔係waiting list
但我見有人唔係waiting list都收咗呀   發表於 12-5-16 16:34

我女兒响SMC讀S2,都係外來生,你女兒讀邉間小學,現在收生是否很難

Kittymummy  HP 呀.  發表於 12-5-18 23:25

回覆:SMC 收左我亞女- S1 (2012-2013 )

過幾年考中學,小學更加難,因為西鐵站隔離起甘多私人樓,應該更多人爭,我個細仔到時考都危危乎呀

大頭mama 發表於 12-5-17 21:59

我女兒响SMC讀S2,都係外來生,你女兒讀邉間小學,現在收生是否很難 ...
請問課程深嗎?與一般英中有何分別?謝謝!

課程跟一般中學一樣,少讀history and geography, but have third language, Japanese, French , Spanish and German, 4 choose one,  plus 通識. 中文可選普通話或中文教!

請問你的囡囡對SMC中學怎樣評價?

回復 大頭mama 的帖子

請問你的囡囡對SMC中學怎樣評價?

不好意思,應該是發給大頭mama的,我錯發給你了。

大頭mama 發表於 12-5-20 20:27

課程跟一般中學一樣,少讀history and geography, but have third language, Japan ...

e.....? 為何沒有history & geography 讀 ? history 你指chinese history or western history 呀 ? 謝謝 !

醒目開學勳章

Kittymum,

you can refer to the 2011 S1 parent briefing slides here
http://www.smcesps.edu.hk/file/doc/1112_110830_news_S1_Parent_Briefing_Session_20110827.pps

Kittymummy  wow..... thank you so much :)  發表於 12-5-21 21:25

kittymummy, SMC 中一,二係冇History(中西) 都冇 and  also geog , 要 中三先開始讀

大頭mama 發表於 12-5-22 22:53

kittymummy, SMC 中一,二係冇History(中西) 都冇 and  also geog , 要 中三先開始 ...
吾該晒,請問你的小朋友已經讀了差不多一年,覺得怎樣?跟得上嗎?多吾多學生講英文架?謝謝!

阿女好鍾意間學校,唯一係佢話個副校成日針對外來生,偏幇自己學生,
至於上堂一定講英文,中英数再分小組授課,做到拔尖補底,所以放心不會跟唔上

‹ 上一主題|下一主題