用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧明屈書簿費!
go

明慧明屈書簿費! [複製鏈接]

1. 書簿費貴過人, 二千幾一個學期, 又冇書單
2. 三月就要人交, 唔俾機會你等埋最心儀果幾間學校出結果先決定
3. 明明話有舊書的話, 可以係攞書時俾佢地睇下有邊d用得番, 然後佢地會寫支票退款. 但係原來放棄佢個位就冇得退, 開學時先call番你去攞書. 呢d咩logic?

咁就俾人屈左二千幾
   0    0    2    0

我都有同意, 二千幾書簿費太貴, 最後都無交到, 不過我都幾勇, 無OFFER係手架,最後博一鋪, 又咁好彩後來有間心儀的收左, 慳左二千蛟, 收到OFFER當日即刻去慶祝~
樓主, 咁你呢? 會唔會讀明慧呀? 定係決定左讀另一間?

Karenbabe你眞係好勇, 我唔敢搏, 所以俾左。最後我心儀嘅收左, 所以白白冇左二千銀

起碼你地都有得選擇... 我係0選擇得一個offer

又係貴左D, 不過好似好多學校書簿費也是冇得退的, 又唔可以話人明屈既.

我想問是否開學時可取回書簿

好耐以前都有個post講過明慧里個arrangement:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D7

其實好多學校都係交左之後如果唔讀都是只可取貨,不得退錢

totally agreed, 個個俾左錢又要退番, 幾好嘅行政架構都被攪到亂晒啦 ! 最重要係讀過呢間學校的小朋友嘅家長對間學校嘅評價....

我去年都交咗,最終無讀...
交咗$2XXX書簿費,以為有好多書。
得十幾本,仲要有好多本係佢地自制的書、作業﹗
我問個書記,$2XXX就係得咁多書?佢話係﹗因為有好多工作紙......

我覺得...明慧係收緊十分貴的書費﹗工作紙貴過書﹗

回覆:明慧明屈書簿費!

回復 Insect2 的帖子

係呀, 都勇架
一來, 係阿仔IN收佢果間都IN得幾好, 二來, YORK比左個唔係N, 而類似係K插班既OFFER比我, 最多都係遲半年入學~都唔想比果二千幾銀
不過, 應該開心你小朋友最後都可以入到心儀果間~

其實好多學校3月已經開始收雜費,書簿費..點解要覺得比學校"屈"左0的錢哩?!

香港既教育制度永遠都係學校揀學生,唔係學生揀學校, 唔俾機會你等埋最心儀果幾間學校出結果先決定係好正常,如果學校都講明係有舊書先可以refund, 禁放棄學位都有得退$, 學校訂左0的書又邊個去比錢??

其實二千一個學期, 好多學校都係咁上下價錢架喎.  咁比咗當然係冇得退啦, 但可以全 set 書拎返, 佢都冇扼你吖, 如果佢唔退錢又唔比書你, 咁先係明屈喎.

其實呢個社會好多時都要"落訂"嫁啦, 如果你唔落訂, 人地點會留個位俾你, 好似你預先買左電影戲票或演唱會票, 如果你唔去, 係咪你都要人地退回所有錢俾你呀!  所以, 你唔可以話明慧 "屈"[/color], 你 !!!

cowcow826  Totally agree~  發表於 12-7-16 11:24
littleape0129  Agree!!!  發表於 12-5-10 22:40
Marco2010  YEAH YEAH  發表於 12-5-10 17:15

回復 guccia 的帖子

Guccia,

我有全set 太子明慧PN下學期的書. 因為囝囝退學了, 所以全新未用過. Please check PM.

Ming Wai is like this every year. and the letter already mentioned  they cannot resurn anything if people decline the offer finally. This school is clearly very good in getting these deposits. They are very commercial.

Marco2010  唔明你寫MU?  發表於 12-5-11 11:31

佢地應該貴咗套cambridge english, 可以on-line 上去睇書, 睇哂仲有張cert.(應該讀緊MW嗰d先有).  仲有上堂嘅日語同PTH教材, 你地吾讀, 就享用吾到!

CCDUDU  有道理:loveliness:羊毛出在羊身上!!  發表於 12-5-11 14:59

melonfans 發表於 12-5-11 10:35
佢地應該貴咗套cambridge english, 可以on-line 上去睇書, 睇哂仲有張cert.(應該讀緊MW嗰d先有).  仲有上堂 ...
melonfans, 請問係咪pn已經有cambridge english? 聽講好似仲有phonics教,係咪下學期先教呀? 小朋友學到野嗎? 你個小朋友係咪讀國際班? 我小朋友8月返明慧pn國際班,想了解一下. Thanks!
‹ 上一主題|下一主題