用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 觀塘聖馬太 (25分), 佐敦循道 (20分), 自行點揀好呢? ...
go

觀塘聖馬太 (25分), 佐敦循道 (20分), 自行點揀好呢? [複製鏈接]

兩間升英中比率都有超過70%, 兩間據聞都好谷, 個人較喜歡循道, 因近屋企多d, 但20分不是入硬, 值唔值得搏呢?

fw9166  我揀聖馬太,朋友囝係聖馬太讀得不錯.  發表於 12-5-10 13:23
   0    0    0    0

兩所都是熱門學校,在我看來,未必值得一傅,記得要先看看循道自行分配的學額才決定啊!

係呀, 真是有點煩惱, 但循道還有循中做 back-up, 校舍及地點都較好, 好頭痛. 不知自利入不到, 扣門是否都可以?

fw9166  可否自行揀聖馬太入左先,再到6月叩循道呀!!  發表於 12-5-10 13:24

At this stage, you should fully utilise your 25 points if it is a nice school and transportation time is reasonable.  Then after that, you can try to 叩門 at 循道

fw9166  SAME..  發表於 12-5-10 13:25

回復 momama 的帖子

謝謝意見.

最主要就係我住西九龍, 聖馬太在東九龍, 一東一西, 車程都唔短. 搬屋又有d難度.

fw9166, 可唔可以分享一下朋友囝係聖馬太讀有咩好? 我只知係勁谷, 日日又十九幾樣功課
‹ 上一主題|下一主題