用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 請問有無今年入讀小一的新朋友?
樓主: pink_panther
go

請問有無今年入讀小一的新朋友?   [複製鏈接]

Hi tszyaumama,

I think I will let my daughter have a happy summer holiday.  Don't be too nervios.  Let teachers do the teaching. (^_^)

到, 很高興入讀

Thanks for your sharing.

仔仔今年都讀小一. 叫Ryan.希望到時見到大家. 因聽學校講, 七月會有個家長會. 到時見.

Hi all! My girl is Natalie! Nice to meet u !

非常有用. 謝.

大家好!小女都是今年9月P.1,同大家打個招呼,其實打從考到福附開始,已一直留意大家的討論,真係好高興有你們這群熱心的家長,期待與你們見面。

小女兒瞳瞳

昨天看報,福建有興趣接手前校同名幼稚園, 如成事真是好消息,真正的一條龍了,如是英普幼稚園,我估我會讓幼女入讀,如可直上小學的話

my daughter has just told me a funny thing at school. she said if they speak in chingish, that is something like"no ar","this one lei", "i dont know ar ma"....,they will need to copy something from Engish book, the teacher said,"dont say copy, say revision."

hahaha

hihi, My son will be studies P1 coming year, nice to met u all, his name Darren^^

My son will be P1 student this year.  NIce to meet you all.

my daughter will be in P3 in Sept.

kakadaddy,

你女兒P3喇, 咁以後多多交流, 提點一下我地吖

natnatee,
提點就不敢說了, 我的觀點不是那麼多家長認同的, 其實頭兩年都不用太緊張, 順其自然, 但又有幾多個家長做到呢? 個個行埋都係比較緊分數, 點谷點谷, 邊度補習.........OMG!
綜合過去兩年所感受, 大部份福附的老師很好, 尤其是P2遇到的兩個class teachers, 從來都冇俾壓力, 不過預左升左P3會唔同了

Kakadaddy,
其實我一向認為幼稚園是honeymoon period, 上小一先開始認真的,但原來係唔可以既,因為這世界已經唔同左,很多媽咪係幼稚園K1已經開始谷喇,自己也開始矛盾起來。。。。但又不得不面對現實

只要小孩子打好語文基礎,應足夠應付初小的要求,平常心去面到學業成績(名次),我自己也只是普通的讀書成績,無可能反而要求自己的子女科科一百分

回復 so9383 的帖子

非常同意你的說法, 我們這一代, 中學才開始英語教學, 太遲了, 讀寫還可以, 聽講不太理想了, 口音已改不了, 我敢說over 90% 香港人讀唔到呢個字 : Three, 個個都讀成 : fee

大部份香港人都分唔到  th 同 f 音嘅分別, r音唔見左, 例如project 讀成poject, print 讀成pin.......

現在他們早d用英語教學會好d, 如果佢地講得發音差, net 會話佢地, your english is ugly

在要求d細路多d講英文嘅同時, 屋企環境亦要配合, 例如 : 睇多d英語cartoon, 自己就要獻出寶貴的英超時段了, 用英語交談啦, 自己就要帶頭先行了........

問下自己, 你想你個細路弟日做乜? 醫生, 律司, 風水師......

我想我個細路做一個思想正面, 樂觀, 有良心, 懂得生活嘅人

註 : 生活  not = 搵錢 + 銷費

My son will be P1B student this year!  NIce to meet you all. His name is Anson.

今日後補註冊完成喇,好開心可以加入呢個大家庭,我個囝叫Hanson,暫時未知邊班,大家多多聯絡呀
‹ 上一主題|下一主題