用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 請問有無今年入讀小一的新朋友?
go

請問有無今年入讀小一的新朋友?   [複製鏈接]

希望可以結識到新同學呀, thank
   7    0    0    0

小女 kimmi, 你小朋友點稱呼?

回覆:請問有無今年入讀小一的新朋友?

小女Vani,唔知會唔同一班呢,大家多啲上來傾計,交流一下。

你好.  囝囝今年入讀小一!

你哋囝囡讀緊邊間幼稚園?
囝囝讀緊藍田一所"愉快學習"幼稚園, 唔知讀唔讀得嚟?!  尤其用英文學習, 唔知適唔適應?

Tszyaumama:  小女讀北角蘇浙,你小朋友㸃稱呼?
         希望多D朋友上黎交流,做個朋友,一齊努力

Hi. Kimmilam.
我囝囝叫朗朗呀!  多多指教!  
你住邊度?  小朋友番學辛苦嗎?

家住油塘,幼稚園保姆車15~20分鐘回校,十分方便。
福小5分鐘回校

你點解簡福小?  平時你見到佢哋啲小學生品行好唔好?  

英普,一條龍,net teacher ,中學成績好,近屋企,中學評語好,
但世界上冇免費午餐,小朋友一樣要努力,一齊加油

係呀!  雖然我覺得囝囝唔係嗰啲天資聰敏的小朋友, 但有幸收咗, 所以會同佢一齊努力, 大家加油!  

me 2!! my son will be in P.1 this Sept.  we live in Yau tong, 5 mins to school.

my little daughter will apply next year p.1, hope she can study in this school as well.

My son will study at P1 coming Sept too. 多多指教!!!!

我女兒2012,p1, 重有個妹妹,希望下年可福小都收番啦

大家好!小女Renee今年九月P.1,幼稚園很遠45分鐘車程,
家住油塘,五分鐘到福小,大家一起加油。

我亦是5分鐘到福小,省下乘車時間可溫習,現讀Kowloon tong 幼稚園最小半小時車程,下雨天一小時都常有發生,很花時間

We are living in Kwun Tong district. My son also needs to take a long journey to the kindergarten everyday. 福附is more convenient to us. Really time saving.

hihi, 我兒已是今年福小小一生, 我以過來人分享, 近學校真係好重要, 尤其初小階段...小朋友仲細,省來的時間多休息玩耍等...對身心健康都好~

以下係送給大家開學前的準備事項: (我都係借花敬佛, 從bk得返來), 大家可以參考下~

上學必須品:

黑鞋
白色運動鞋
校服(2套/ 3套)
體育衫(1套)
冷氣外套
白襪
手帕
食物盒(裝小息時既食物)
保暖水壼 (冬天用)
書包
手挽袋
雨具 (雨衣︰記住要買件唔好咁焗 & 可以遮埋個書包嘅雨褸呀,水鞋,雨傘,書包cover)
輕便雨衣(長期放一包在書包)
名字labels (自己印或者出面比$20)
穿校服的證件相一打
《午膳用品》
"軟"餐塾 (午餐用) 我見過Sanrio有foldable檯墊,$19.9
小盒裝紙巾
小盒裝濕紙巾
羹匙+叉(不建議用筷子,因容易從枱上丟下)
飯盒袋(如自己帶飯)
飯盒(如自己帶飯)
《文具》- 基本文具及木顏色,所有文具要貼名
筆盒(避免鐵筆盒)
鉛筆2盒(雷榮超介紹用施德樓HB鉛筆,跌落地都唔易斷)
擦膠半打(因很容易遺失)
原子筆
間尺(數把)
木顏色
粉彩
美勞用的圍裙手袖
Carl Angel-5手攪鉛筆刨(刨鉛筆用)
小鉛筆刨(刨木顏色用)
F4透明folder (小學 測驗卷是用F4紙)
A4透明folder (通告多數用A4紙)
超輕包書膠(日本城有售$10一卷)
練習簿簿套(一包五個/十個)
掛頸八達通套(放八達通及學生證)
白膠漿/膠水

文具方面
不要買鐵筆盒,因在堂上容易發出聲嚮,筆盒不要買多機關果d,因他們在堂上容易掛住玩筆盒,最好買布質,簡單那些.

不要讓他帶筆刨,
因他會玩刨筆,不專心,最好每天給他5支已刨好的鉛筆
刷膠不要大大舊,因他們會用間尺切細粒來玩
任何帶回學校的東西都要有寫上名字,以免遺失,為免肉赤,不要帶貴的文具\物品回校
小食
帶足夠小食(最好是麵包\小蛋糕),盡量避免他問其他小朋友取,避免互相傳染病菌,小食叮囑他們要在1st個小息吃(早上通常有2個小息),避免冇胃口食lunch.

上洗手間時,要自己識處理(包括大小便及弄好校服),

因小學 經常有很多用通告,建議用zip bag 來收好,
放入書包,so 用的zip bag\folder 最好是a4 size.

水樽 - 500ml - 700ml,安全質料的,細樽頸 (若不夠水, 分開2樽),繫著蓋(免遺失)
手挽袋,a4 size (分擔書包重量)

開學前2星期實習上學時間
早睡早起,戒午睡習慣
開始訂時間表
趁現在功課不多,開始灌輸整齊概念,train他們獨立,自己拾自己的物件\收拾. e.g.拾書包
如果帶備外套,要寫上姓名,要教他們如不著的時候放回書包
心理
預告有測驗默書,但只要努力是可以應付的

— 家課套,即透明網紋型A4/F4雙拉鍊袋,前面裝通告,裝功課及家課冊用,老師 suggest要買,唔使d功課周圍搵 (唔好用單邊開的folder,小一生會成日跌野唔見野)
— 透明File (最好印名在File上)、Clear Holder 1個入通告 (自己在家keep reference)、織布名字牌釘在外套、頸布、手巾仔等上。
— 我以過來人身份提提︰尤其係男仔,擦膠同間尺,係要一打一打咁買既,信不信由你!
— 仲有白色底衫、白襪..因每日都要換,所以我預成5或6件,怕有時自己老人痴呆唔記得洗,冬天又怕乾唔切呢

好有用
‹ 上一主題|下一主題