用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五呈分試
樓主: shirley329
go

小五呈分試   [複製鏈接]

杰杰媽媽 發表於 12-6-12 12:05
呈分試既卷係一定唔可以派,連小朋友都冇得睇幾多分

我仔果間考完(小五),在同一星期內在堂上對卷知分數,
而我地都申請左閲卷,所以應唔係硬性規定唔睇得~

如果平時學水彩,不是廣告彩,請問有沒有幫助.

shirley329 發表於 12-6-12 13:09
小五開始,我小朋友間學校已開始不派卷. 要家長於指定日期內往學校睇卷.但只有中英數常四科卷, 其他視藝及音 ...

家長有得睇卷己經好好, 我們是小朋友自己睇分數, 回來話比我哋知,
我哋完全無從知道哪些方面弱
我覺得呢樣最唔好,

家長有心教導弱的方面都唔比家長知, 如何幫到小朋友呢

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

cc_2012 發表於 12-6-20 00:14
我仔果間考完(小五),在同一星期內在堂上對卷知分數,
而我地都申請左閲卷,所以應唔係硬性規定唔睇得~

我們學校都話歡迎查卷, 但真的去查咩?

查一科定係科科都查?會唔會得罪老師, 老師會唔會背後嫌多事,

又有好多嘢要考慮, 唔係咁簡單
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

shirley329 發表於 12-6-10 08:46
呈分試終於考完, 學校派了卷給我小朋友看. 他回來後只同我講 " 媽媽,對不起! 我下次會努力" 當他講比我知道 ...

先唔好咁灰, 好多人小五都退晒成績, 因為深咗許多

你要先八卦下周圍的同學是否也是退咗,

咁就唔會咁傷心啦, 抱頭痛哭好恐怖, 我唔想有嗰一刻

小五開始唔派卷回家,但會在堂上對卷,小朋友一定知幾分,連口試分數都會知道的.

王國會長

黃巴士 發表於 12-6-4 09:03
如是, 請問名次有否+/-5名上落??  咁視藝&音樂是否都佔X6 (與常識一樣)呢?? ...
唔太記得比重, 但視藝&音樂個比重幾低, 遠不及常識重要。

王國會長

卷唔派, 但分數有講.

王國會長

humbertcarol 發表於 12-6-17 22:20
終於考完第一次呈分試,  大家小五家長可以暫時鬆一口氣....
好快到第二第三次, 中學面試

王國會長

blueberry123 發表於 12-6-4 13:46
This calculation is complicated, we are never know as a parents.  The only thing we can do is try th ...
其實計法唔復雜, 簡單講係乘一個比重再加埋, 令中英數常變得較重要.

王國會長

grace_xian 發表於 13-6-10 19:46
先唔好咁灰, 好多人小五都退晒成績, 因為深咗許多

你要先八卦下周圍的同學是否也是退咗,

一DD, 我囡冇乜退步, 但多左人彈上來過左佢.

grace_xian  me too  發表於 13-6-14 16:08

終於考完! 暫時鬆晒!
呢兩星期我真的好緊張. 未知結果. 這次是阿囝有史己來最勤力的一次. 所以考成點都要贊.

瑩瑩老豆 發表於 13-6-13 22:57
好快到第二第三次, 中學面試
第二次有排在12月. 反而要小朋友開始留意新聞.  準備中學面試.

王國會長

sbb3 發表於 13-6-14 08:06
終於考完! 暫時鬆晒!
呢兩星期我真的好緊張. 未知結果. 這次是阿囝有史己來最勤力的一次. 所以考成點都要贊 ...
也是, 先plan 下暑假去玩先

grace_xian 發表於 13-6-10 19:42
我們學校都話歡迎查卷, 但真的去查咩?

查一科定係科科都查?會唔會得罪老師, 老師會唔會背後嫌多事,

係~全部科目睇晒,主要係知個小朋友的錯處,
加以改善,由其D唔小心位置,我果個數學就衰係D單位,提吓佢下次小心留意,
老師明白的,每年都有,工作一部份,別想太多。

cc_2012 發表於 13-6-14 23:59
係~全部科目睇晒,主要係知個小朋友的錯處,
加以改善,由其D唔小心位置,我果個數學就衰係D單位,提吓佢下次小 ...

向你學習!, 我還是關鍵時刻才使用這一權利吧

醒目開學勳章

瑩瑩老豆 發表於 13-6-13 22:54
唔太記得比重, 但視藝&音樂個比重幾低, 遠不及常識重要。

中X9   英X9    數X9     常識X6     視藝X3     音樂X2

回復 cc_2012 的帖子

Yes.  It happened to my friend.  Her son's Eng exam.  It should be "deducting 3 mark and scored 9 marks."  But it's just the other way round, the teacher deduct 9 marks...It's really horrible.  We really have to keep an eye on the exam paper...

我個小朋友音樂考吹笛、-獨唱、樂理(包括作曲和聽音),老師在堂上沒有講解的,如果小朋友末學過音樂,分數大多數很低,所以建議小朋友有音樂低子着數很多。至於視藝,我小朋友班大部份都在外另學,因為老師沒有教的,學生要考的有素描、水墨畫、陶泥和西洋盡等,又要考創意、技巧、色彩運用和調色技巧,所以5出外學是無可能的。

‹ 上一主題|下一主題