用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五呈分試
go

小五呈分試  

小五呈分試要點幫小朋友預備? 幾時開始同佢地溫習?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:小五呈分試

係校內試,你問清楚老師用邊次考試呈分

其實都無話要有咩特別準備, 因為每次測驗考試都好認真去面對. 我就會之前提醒佢幾時係呈分試, 會影響去邊間中學, 到了呢個時候老師會提佢地, 所以我唔會再提呈分試點點點, 怕佢太大壓力, 弄巧成拙.

我覺得臨到考試至去溫,其實真係幫唔到幾多,不如早d瞓好過?

中英數常視藝音樂

好多時,小朋友如曾習有樂器,音樂不會太難,但確實看過有同學因視藝而拉低名次的情況,所以最好讓小朋友去學一下填色技巧。

至於中文,靠小朋友平日的閱讀習慣,如平日不怎看書,那找本題式比較近期的補充練習(要包括在文中找字詞,放在跟內容無關的新句子那種題式),每日著其讀一篇,然後做練習。

英文,則最好找英作班讓其保持每周作一篇的習慣,作多了,就會夠快和寫得多,且稍為小心地注意文法。

數學,至緊要明,學校老師教得好的話,其實可做的不多。到了小五小六,老師應已佈下很多功課,我不太贊成多操練習,反而會讓其做之前錯了的功課。因小朋友總是重覆錯誤

只有常識,是考前溫習狀是影響其成績的主要因素,您可著其試試自己寫筆記,再出題目跟同學交換做,可能有趣一點?

回復 csy_ma 的帖子

csy_ma,

你所指的填色技巧, 我不明是那類訓練? 是油晝嗎 ?

KelvinMaMa

csy_ma  不,一般畫畫的層次吧?學一學會較易掌握?  發表於 12-5-3 13:27

多謝各位指教. 因學校未出考試範圍, 所以只可叫小朋友自己溫吓習. 因叫佢做多少少都要雙方開火.

另想請教呈分試間間學校準則是否一樣? 因我聽老師講會將中英數各科之考試分打九折, 音樂及視藝又唔知要打幾多折後才呈上政府. 我問朋友他們小朋友學校好像不是這樣.

shirley329 發表於 12-5-5 21:55
另想請教呈分試間間學校準則是否一樣? 因我聽老師講會將中英數各科之考試分打九折, 音樂及視藝又唔知要打幾 ...

間間都有些不同. 但大部分學校都中,英,數X9, 常X6, 音X2, 視X3.
中& 英是語文, EXAM時都有起碼兩分卷, 又有默書/LISTENING&ORAL.  (幾項分數才組埋1個總分)
MATHS只有一分卷,  個人覺得數學底子好, 著數好多. 小學的數學仲可以操, 中學的固然是兩回事.   

YanYan0116  same, same.  發表於 12-5-14 11:56

shirley329 發表於 12-5-4 23:55
多謝各位指教. 因學校未出考試範圍, 所以只可叫小朋友自己溫吓習. 因叫佢做多少少都要雙方開火:igiveup ...

會否與小朋友協商每日溫習時間&作息時間, 以免大家開火.

回復 shirley329 的帖子

要讀不一定要等範圍, 好似Maths , 以前教過一定考番;

中文閱理、標點、重組、排句成段等都走唔甩啩?

課內外都可及早準備,出範圍就是趕埋最後一部份;

小五呈分要加把勁才可keep住( 唔係進步),

因為人人都緊張咗,照以前的步伐,容易向下滑!

MC1128  好同意!  發表於 12-5-14 21:16

剛才叫小朋友溫中文四字詞語都叫都扯火. 雖然仍有一個月才考試,問佢明唔明因今次是呈分試所以要預早少少溫習. 唉!佢口講明白但個人唔願做. 同佢講不如協商溫習時間佢又話遲些. 真是"皇帝唔急太監急"

回復 shirley329 的帖子

如果平時test, exam 都係咁,對佢嚟講,呈唔呈分有何分別?
有冇補習?自己搞唔掂(叫唔郁) 只有外求,否則呈分試,

一年比一年得人驚(心理壓力愈來愈大),一次比一次容易

失手。

依家開始就要溫, 我仔仔間學校不算太多功課, 我打算比練習佢做, 希望keep住個mood.

其實已經放手比補習社教,但未見成效。又接近呈分試怕轉補習社影響小朋更大,所以放假想親自同小朋友溫習

shirley329 發表於 12-5-8 23:30
其實已經放手比補習社教,但未見成效。又接近呈分試怕轉補習社影響小朋更大,所以放假想親自同小朋 ...

絕對要你自己操刀.

我見成績好好,甚至考頭幾名的同學,到呈分試因為係用標準分計算,視音兩科會容易拉低成績。
不要忽視這兩科的重要性。
愛收集舊書包、背囊的傻人

係咩?我仲以為呈分試策略是主攻中英數三科。

醒目開學勳章

csy_ma 發表於 12-5-2 13:23
我覺得臨到考試至去溫,其實真係幫唔到幾多,不如早d瞓好過?

中英數常視藝音樂
其實想知呈分試係會比之前考試卷深定淺??
我女2001年1月8日QE出世  

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+12-5-6+11:59+編輯+

原帖由 黃巴士 於 12-05-06 發表
這是呈分試的計分方法,中英數主科非常緊要x9但視音都不可看輕,因為會拉抵。
總之小五下學期&小六上學期的呈分成績超緊要,因到小六揀直資&自行時都主要睇呢兩次成績,真係開火都要,最好小五&小六時報多d校隊,都有幫助。呢兩次真係唔可以放鬆比小朋友自己來!