用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺b1尾b2頭無mug學校選-超煩
go

油尖旺b1尾b2頭無mug學校選-超煩

乙部:1銘基/華仁
            2聖芳济
            3何文田官中
            4遁道
            5唐中
            6滙基
            7聖文德
            8保良局胡忠
以上選擇是否可行,請各家長們比啲意見,謝謝!

橙汁 發表於 12-4-24 18:46
乙部:1銘基/華仁
            2聖芳济
            3何文田官中
遁道 is Band 1 why u put on no.4 ?

今年油尖旺band1生可能跌左落band2,照搏九華>聖芳濟>銘基 應該可得米!

gender123  今年油尖旺band1生可能跌左落band2???  發表於 12-4-25 18:06

回復 ch1970 的帖子

多謝ch1970回覆。為什麼B1生會跌落B2呢?可否講來聽下?謝謝解釋。

回復 santander 的帖子

多謝santander提點,我會再重新編排。

我想知道 遁道 屬Band幾?因為好多人說是Band2
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

peaceandlove 發表於 12-4-25 01:46
我想知道 遁道 屬Band幾?因為好多人說是Band2
唔該

回復 橙汁 的帖子

BAND 1 尾, 應該選聖芳濟或銘基, 萬一跌落BAND 2, 也有保障。

請問如果女仔BAND 1, 第一真光, 第二銘基, 第三 循道, 會否連循道都派不到?

gender123  Myy friend's daughter last year, band 1 middle, get to True Light  發表於 12-4-25 18:06

如果男仔BAND 1 top,九華 or 聖芳濟第一?

gender123 發表於 12-4-25 18:31
如果男仔BAND 1 top,九華 or 聖芳濟第一?

男仔band 1 top好大機會在自行時成功被取錄。不論今年的同學或是明年才小6的同學。

如果係明年才小6的同學,自行收生時,隨了留在本區之外,還可向其他區著手。
:verycold: :verycold: :verycold:

"如果係明年才小6的同學,自行收生時,隨了留在本區之外,還可向其他區著手。"

明年自行KC or QC,
請ohnono , 各家長們比啲意見

daisysyc 發表於 12-4-25 16:07
我上年選校, 老師提議;
1.        九華/聖芳濟
2.        伊中
3.        銘基
or
1.        伊中
2.        聖芳濟
3.        銘基
班主任說大部份男仔No.1九華 or聖芳濟, 所以如果第1和第2派不到, 就會十分不理想!!!

想請教一下。

唔太明白老師呢個提議,如第2個揀法,將伊中放第一同九華放第一有什麼分別?放九華第一機會還要大,唔使同女仔爭,咁點解就唔 1.九華 2.聖芳濟 3.銘基 呢?

點解有"大部份男仔No.1九華 or聖芳濟, 所以如果第1和第2派不到, 就會十分不理想" 的說法?什麼意思呢?
[IMG]http://i1196.photobucket.com/albums/aa401/fion_chan/dcaf8037de6fa400241f1403.png[/IMG]

萬一貴子弟唔好彩,為band1最後幾個人派位,通常九華/聖芳濟這類熱門學校都已經派完位,你會一次過浪費兩個選擇。
油尖旺BAND1 津貼中學排名 (2012 過往3年升學資料分析)

至於那間學校較多位較少位,就要你自己再做功課了。而每年每所學校究竟去到那個地步才沒有位,則要視乎當年情況,不能準確計算的,所以老師的建議也只是概括地綜合往年情況做個保險。而實際排名應如何取捨,就要自己再考慮了,例如校舍環境。

gender123 發表於 12-4-25 21:44
"如果係明年才小6的同學,自行收生時,隨了留在本區之外,還可向其他區著手。"

明年自行KC or QC,
Band 1仔,成績好的,又有些少獎項,最好就係一些全港或者校際的公開賽。自信能在面試時有好表現的,更係去試一試啦。

反正現在有兩個自行位,另一間就最多穩陣少少。如果係油尖旺的band 1頭學生,又有齊以上的條件的,不妨1.QC/KC,2.九華。當然試還試,很多家長會考慮交通,校風和壓力程度。我自己就會考慮交通多d,壓力就預左架喇,就算你唔去QC/KC/九華你都可能會去喇張聖林荃曾呂沙呢d學校。

ch1970  令我想起油天家長…每年都有不少油天家長送子到QC/KC,雖然大多都無功而還...  發表於 12-4-27 00:46
:verycold: :verycold: :verycold:

我記得上年有位家長好詳細列出左油尖旺的band 1男仔選校的策略。
佢話如果係band 1男仔,好大機會可以入九華,若唔得的話,最差都係去聖芳濟。佢教人1.九華,2.聖芳濟。
依照佢個分析係油尖旺band 1男仔係好少,band 1女仔係好多。所以揀男校係有著數。

我覺得油尖旺係屬於超強區,主要係因為學生在跨區自行和直資時有好好成果,所以跟本不但唔駛驚派唔到band 1學校,重應該有多餘位剩讓band 2的同學去抽。

我記得上年有家長重話兩間油天的band 1都派得好好,就算有少數某種原因錯配的都可以在扣門時撥亂反正喎!