用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 07/08~畢業生
樓主: glory
go

07/08~畢業生 [複製鏈接]

禧媽媽 發表於 12-4-24 12:15
glory
你都打算報架啦 我都揾緊, 不過又係你快之ma

禧媽,
今日行動左lu, 同阿仔報左名, 讀埋出年小五升小六咋, 小六果年無得讀....

禧媽媽 發表於 12-4-24 12:22
係架, 為左第時升中學, 舖好條路, 做亞媽確實唸好多方法呢 好似要"反反掂"

而家係邊 ...
黎緊好快又話小五呈分, 真係有d緊張....
'劍橋試' 我都係研究緊, 好似係英國文化協會協辦考試, 但有唔同centre可以報考試, 阿仔近近地係翠怡商場內一間補習中心讀, 本來報左讀Flyers, 但遇到兩個不同既媽咪都叫我同阿仔轉級, 佢地話Flyers好淺, 咁阿仔試左一堂Flyers, 佢話真係好淺, 同好多人一班, 有八個, 上堂時都好嘈, 聽佢咁講之後, 我同中心人講想轉深一級, 果樹職員話下一級課程比較深, 如果覺得深可以轉番Flyers, 咁阿仔第二堂就轉左Ket, 呢班好少人上計埋阿仔得三個, 咁岩呢堂有個無返添, 變成一個老師對兩個學生, 由外國老師上堂, 如果學生人數不變, 計落真係幾抵, 為一百五十元左右一堂, 當學oral都值回票價....

glory 發表於 12-4-25 16:42
禧媽,
今日行動左lu, 同阿仔報左名, 讀埋出年小五升小六咋, 小六果年無得讀....
...

glory
o....咁誇.....報埋下年喇

禧媽媽 發表於 12-4-24 12:22
哈....我快漏油啦

小心著火呀~~~

禧媽媽 發表於 12-4-25 16:55
glory

禧媽...

禧媽媽 發表於 12-4-24 12:27
glory
仲有呀, 又成日同佢講, 你要同d老友記一齊升中學,
你就一定要比心機. 保持唔住, 個個升上中學部, 你 ...

禧媽
激勵下禧仔都好, 點都會有少少原動力, 或者未迫到埋身阿仔未識去想....
樂仔升中學我睇都無乜同學會同到一齊, 一來我目標係葵青, 乙部先填番深水埗校網....

禧媽媽 發表於 12-4-25 16:55
glory

我想架....不過唔可行, 今日報名果時聽見職員同其他人講會好快爆(我估指好快滿)....

glory 發表於 12-4-25 16:54
黎緊好快又話小五呈分, 真係有d緊張....
'劍橋試' 我都係研究緊, 好似係英國文化協會協辦考試, 但有唔同cen ...

glory
亞樂好叻呀....肯c我
真係好抵, 就算一對三都抵

glory 發表於 12-4-25 16:56
小心著火呀~~~

你估我野火咩

glory 發表於 12-4-25 16:56
禧媽...

洗唔洗呀....

glory 發表於 12-4-25 17:02
禧媽
激勵下禧仔都好, 點都會有少少原動力, 或者未迫到埋身阿仔未識去想....
樂仔升中學我睇都無乜同學會 ...

glory
咁又係, 葵青方便你, d學校又好
好似可以改地址. 會唔會咁樣可以增加機會

glory 發表於 12-4-25 17:03
我想架....不過唔可行, 今日報名果時聽見職員同其他人講會好快爆(我估指好快滿).... ...

係架, 而家呢d好搶手

禧媽媽 發表於 12-4-24 12:25
glory
我而家都為左亞禧英文好煩, 好似搞極都唔好, 每次只係合格多小小
有咩心得 ? 我發現佢唔多願記英文 ...

禧仔,
試下同禧仔伴讀英文故事書, 近排樂仔淨係鍾意睇漫畫書, 以前佢睇有文字既書果陣, 我覺得佢寫野都流暢d, 又學到生字, 家陣就算有時間睇書, 佢都係鍾意睇中文書多d, 早幾晚有少少時間, 我隨手拎起幾本好淺白既英文故事書同阿仔伴讀佢又好有興趣, 唔捨得訓, 其實要佢自己睇都得, 但佢唔會囉, 鍾意我伴讀多d, 我同佢輪流一人讀一段, 佢又好有興趣...
我覺得睇課外書好重要, 特別係英文, 尤其是要佢讀出聲....聽, 講, 睇, 寫~~呢四個元素, 又可能睇過下其他家長講中一面試, 好多都要佢地讀一篇英文...

禧媽媽 發表於 12-4-25 17:06
glory
亞樂好叻呀....肯c我
真係好抵, 就算一對三都抵

多謝讚賞~
讚埋佢阿媽啦.....唔該~

禧媽媽 發表於 12-4-25 17:09
glory
咁又係, 葵青方便你, d學校又好
好似可以改地址. 會唔會咁樣可以增加機會

曾經諗過, 不過呢排上網睇派位, 葵青區學額似乎比深水埗還少, 尤其是好學校, 但學生人數就差不多, 又聽人講轉區可能會跌band, 如無意外唔轉都未定~

禧媽媽 發表於 12-4-25 17:06
你估我野火咩
見過你就知到啦~~

禧媽媽 發表於 12-4-24 12:30
glory
星期日唸住去錦田俱樂部, 摘士多啤梨, 點知冇晒, 最後改為摘番茄, 2個好開心,
不過可能我太晏去, d靚 ...

士多啤梨應該 '過做', 一到四月會開始無, 要到十一月十二月天氣凍先會結果同靚, 摘番茄都唔錯喎, 街市見得多, 親自摘都未試過..

glory 發表於 12-4-25 17:11
禧仔,
試下同禧仔伴讀英文故事書, 近排樂仔淨係鍾意睇漫畫書, 以前佢睇有文字既書果陣, 我覺得佢寫野都流 ...

gloruy
等我又試下先

glory 發表於 12-4-25 17:13
多謝讚賞~
讚埋佢阿媽啦.....唔該~

又睇唔出你呢 ~~~ 唔怕醜

禧媽媽 發表於 12-4-24 12:34
maggie
我囝今年讀 k.2 , 記得上年, 其中一個班主任會升上 k.2 , 所以應該機會大架.
你可以7月見家長時,  ...

禧媽, maggie,
n年前阿仔升k2時就無k1老師一齊升, 但k2兩位老師都極好~~
‹ 上一主題|下一主題