用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 細細個就玩IPad IPhone
樓主: bearcat2003
go

細細個就玩IPad IPhone   [複製鏈接]

回復 bearcat2003 的帖子

有無濫用就見人見智。如果唔係,自然唔會對號入座。
身边的確有朋友,怪獸到阿b一出世,索性dum咗部電視!亦為此舉非常驕傲,話自己對阿b付出好多。
佢認係怪獸,亦深信自已怪得有道理。
我自己就唔太認同,覺得付出唔係dum唔dum部電視咁簡單。
管教各有一套,我只講出自己觀點。

當然可以利用學會看時鐘,
已可以對很多事情上學會一定自律,
在公園,反斗城玩到幾顛都一樣可以,
運用到, 2歲小朋友已經可以做得到.

我諗可能我之前既表達都會帶出點誤解,
我不是反對比小朋友用i 產品, 只係唔應該用 i 產品去[安撫]小朋友,
小朋友對 i 產品一定會知係乜, 應該用方法避免佢沉迷,
呢個係大人既責任,
隨住小朋友愈來愈大佢都一定同朋友仔有有關電視上既交流,
而好多幼稚園開始都已經會用某平台作教材,功課都必須要面對
我認同物極必反,只係用方法避免佢人機合一及 set 時間就是了.
每人教養方法唔同,當然所有方法都有利有幣,
亦唔係每個小朋友,家庭都一貫合適.

回覆:manmanchubb 的帖子

E-book又點睇?

TV, I-Pad, I-Phone 都從小比女女玩, 佢又無唔專心, 又做哂功課, 成績都唔差!
佢係鐘意玩, 現今世界係有電子產品, 我覺得唔比佢接觸唔代表小朋友唔知, 比佢地玩下lor, 時間不長我可接受.
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

我外甥兩歲就有自己的ipad。唔俾佢玩佢會發老脾。佢嚟到我屋企,佢媽媽(我家姐)唔俾佢玩IPAD打機,佢立即走嚟我房攞我部IPOD照督。佢依家未夠三歲,已經好鍾意打機。佢阿媽做生意,唔想佢嘈就俾部PAD佢打。咁就可以玩一日。好明顯又係中產家庭下寵壞咗的細路一名。

Kill time lor

我都覺得呢d野禁得一時, 唔禁得一世
我兩公婆都用iphone, 我唔俾個女玩game, 偶爾會睇下youtube or 佢自己d相/movie, 每次都係within 15mins, 我都覺得會傷眼, 所以唔俾佢睇太耐
至於ipad, 我老公提議過買俾個女學野, 但我反對, 就算有好多apps真係for學野, 但我見過既學野apps全部都可以我自己教, 例如認字, phonics, 學寫字等
我屋企都有一個類似ebook reader既玩具, 我買左兩個ebook俾我個女, 佢一星期只係玩一至兩次, 每次都係within 20mins
我見到佢真係學到d英文, 不過我唔會用呢個做教材, 只係俾佢當玩具
其實呢d已經係現代人生活一部份, 做父母應該教佢地點運用, 唔係禁止佢地用
ps, 我個女4歲半

My son starts playing iPAD since his 1.5 years old as his sister (4 years old) gets one.  He likes playing Flash Card, puzzle, matching, singing songs and reading story books.  As iPAD with sounds coming out, he learns a lot of words, skills (like matching) and songs.

一刀切唔買任何電子產品的確唔係辦法,科技日新月異小朋友點都會接觸到電子產品
都係教識佢地節制會實際啲,仲可以應用係唔同方面tim!
不過要教識佢地節制都有難度....
我有個朋友,佢成日話比小朋友玩20分鐘iphone,但係仔仔一喊佢又心軟
比仔仔玩多20分鐘...

我見個一對孖B, 得個2-3歲, 佢呀爸呀媽取部電子遊戲機比佢地打機..我即刻O晒嘴.  想佢地出街安靜, 何不帶本簿仔+支筆比佢地畫下野, 又或帶本故事書, 小玩具比佢地出街玩.

甘細個沉迷電子玩物, 第日返唔到轉頭.

My girl is now 11 months old and she has a cousin who is 7 months elder than her.

My relative always play youtube videos by iphone when the boy is impatient/bored, turn out the boy refuse to eat/sit properly without iphone, this bugs my relative alot.

I rarely let my girl to play with iphone/ipad, at least, not to treat that as a tool to calm her down, and i find my girl has ability to focus and behave better.

呢樣野我同老公唔係好一至,佢係好追科技,我係好環保(2G機仲用左3年啦)為此爭吵過
.屯門.荃灣.青衣.

我囡快四歲, 屋企無IPAD .(送左俾公公) IPHONE 得D PHONICS, ABC, 計數 ,PUZZLE GAME. 初初D/L 。阿囡好開心,玩好耐。近半小時, 不過,可以STOP 到佢, 現在,看都不看IPHONE。 至於電腦,學校有個俾學生學習的WEB SITE。(有中文/英/普通/數)。 囡囡每次玩廿分鐘。 我讚成平衡方法。 不輪幾耐遊戲(電子又好,其他都好)。 要做番同樣份量的學術有關的東西。 E。G 看書,寫字,做習作。  

Yanamami 發表於 12-4-16 08:18
Exactly....我囡話我地屋企可能係最"梅", 所有電子產品欠奉(除lap top外).  小六時曾同我講佢恨有iphone,  ...
阿仔都成日話同學仔個個都用緊iphone, 4G機, 成日都想轉左佢部舊機.....見我唔肯,近來開始將我每星期俾佢食飯搭車剩低D錢"密密"儲起, "密謀"儲錢買機, 睇來朋輩壓力真系幾難拆解呵....

Yanamami  買機後月費誰付? 睇o黎係佢買機前都應該同佢約法三章, 定下用機守則.  發表於 12-5-14 16:36

Yanamami  買機後月費誰付? 睇o黎係佢買機前都應該同佢約法三章, 定下用機守則. ...

月費一定系我俾啦.....而家佢用緊既系儲值咭, 佢不嬲都系勁"孤寒"性格, 所以用左2年幾都系到期先增值HK$50, 未打爆過, 呢樣我唔擔心, 我擔心佢"人有我就要有心態".......

Snakemama  我同意Yanamami 嘅觀點。我自己都唔捨得用手機上網  發表於 12-5-14 18:16
Yanamami  iphone月費幾百, 為乜要入你數?  我就唔包luxury.  發表於 12-5-14 18:03

samuel89 發表於 12-5-14 16:46
月費一定系我俾啦.....而家佢用緊既系儲值咭, 佢不嬲都系勁"孤寒"性格, 所以用左2年幾都系到期先增值HK$50 ...
"人有我就要有心態"正是時人年輕人的寫照。 我亦怕阿仔會咁,所以佢每次講我聽其他同學有乜、有物,我就會叫佢告訴我佢想要嘅原因,然後再一起分析。 到現在為止,仲行得通,唔知上咗中學會點?
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

Snakemama 發表於 12-5-14 17:36
"人有我就要有心態"正是時人年輕人的寫照。 我亦怕阿仔會咁,所以佢每次講我聽其他同學有乜、有物,我就會 ...

哦....上咗中學阿仔會想要嘅原因我愈來愈難回答.......好似佢話班中考得成績好過佢果幾位都成日打機(意思系打機唔系影響成績主因), 我當其時就真系口啞啞啦唔識答啦..

Snakemama  Ha,佢個答案好哦!俾著我,都唔識答。咁當時你有冇應承佢?如果有,佢的成績有進步嗎?  發表於 12-5-14 18:13

samuel89 發表於 12-5-14 17:57
哦....上咗中學阿仔會想要嘅原因我愈來愈難回答.......好似佢話班中考得成績好過佢果幾位都成日打機(意思 ...
無得禁講喎, 因果佢調轉左喎....係因為佢地考得好, 所以先可以成日打機, 而唔係本末倒置喎.....你同佢講, 幾時佢考到好似d同學禁好時, 亦歡迎佢打機, but b4 that time arrives, 請繼續努力讀書la.

Yanamami 發表於 12-5-14 18:09
無得禁講喎, 因果佢調轉左喎....係因為佢地考得好, 所以先可以成日打機, 而唔係本末倒置喎.....你同佢講,  ...

我最後都系甘答佢......"甘why你唔考得好過佢地呢?"
阿仔聽左, 雖然無言....但我知佢勁唔忿氣, 因為我都答唔到打機果d同學點會考得好過佢個原因( 唔通真系話佢冇人地甘有資質甘hurt佢咩)
‹ 上一主題|下一主題