用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 細細個就玩IPad IPhone
go

細細個就玩IPad IPhone   [複製鏈接]

經常見到父母在乘車時給幾歲孩子甚車嬰兒玩,(唔係只玩幾分鐘)雖然令小孩安靜,但易培養迷上電子產品的小孩,得不償失。大家有同感嗎?

smallfoothk  見得太多  發表於 12-4-13 11:09
   2    0    0    0

Indeed.  I'm worried that the radiation from the electronic products is harmful to young kids.

我同丈夫都協議左唔會俾孩子玩iphone, 亦唔好係佢地面前玩iphone既遊戲.孩子幼稚園既校長亦多次呼籲家長不要俾孩子玩iphone.

無疑, 此類產品如果好好運用是能帶來不少方便, 但是不小心運用, 壞處也不少.
我覺得iphone或同類電子產品 除了會傷眼睛, 減低專注力之外, 最可怕的地方是減少了人與人之間面對面接觸和溝通.
我地出街搭MTR會帶書本俾孩子閱讀以消磨時間, 如果搭巴士就會同佢一齊望街景傾下計.經常見人出外吃飯一台人各自打機, 一家人出街食飯應該是互相傾下計而不是各自打機的.

goodgoodluck  agree  發表於 12-5-17 13:39
hinxmama  agree.  I do the same to my kids.  They can bring toys but not electronic products.  發表於 12-4-29 00:13
Yanamami  Agree.  發表於 12-4-13 10:33

電子書都會好傷眼.

我家孩子才歲半多少許, 但已嚴格規定不許玩i phone, i pad, 用之於教學, 亦不可. 出街時, 會帶他愛揭的書籍一至兩本, 有需要時幫他解悶.

回覆:細細個就玩IPad IPhone

呀女三歲,搭車鍾意玩:
1講故事
2詞語,例如「花」,一人講一個,佢講小花,我講煙花...玩完一批字再轉第二個。
3捉手指
4包剪dup
總之唔玩電子產品,不過大人會好倦;但這幾年最能協助她建立價值觀,是值得的。

jc2009  好欣賞你...  發表於 12-5-25 10:39
囝囝mama    發表於 12-4-14 21:43

其實想小朋友唔玩iphone, 最簡單就係父母唔好買咪得囉. 呢d機其實超耗電, 非常唔環保架.  自己唔用, 仲可以教小朋友環保o添, 又多d親子時間, 雖然有時同小朋友玩真係玩到好攰好攰, 但係幾攰都值得.      

bonniec2000 發表於 12-4-16 01:54
其實想小朋友唔玩iphone, 最簡單就係父母唔好買咪得囉. 呢d機其實超耗電, 非常唔環保架.  自己唔用, 仲可以 ...
Exactly....我囡話我地屋企可能係最"梅", 所有電子產品欠奉(除lap top外).  小六時曾同我講佢恨有iphone, 我話好~~~當阿ma有果日佢就會有.  但恐怕....我仲用緊2G手電, 甚至唔係touch mon, 佢大個自己買俾自己囉.  所以父母身教好重要, 自己日日打機, 睇電視, 從來唔閱讀(雜誌除外), 又點要求子女呢?

我也會給小兒玩 iPad 和 iPhone. 只是不會用作 pacifier,每日限玩半小時 (計哂所有電子產品)。也不會 download Angry Bird 這類 Game。我自己是玩 Scrabble,Hangman,Doodle Fit 的,也會讓他一齊玩。如果佢因此迷上 Scrabble 我也會歡迎的

回覆:cowmoon 的帖子

我都有比仔仔玩iPhone, 佢中意上YouTube, 自己search MTR 睇,無打機.

我都有俾仔仔玩, 佢中意上youtube 搵thomas, barney d 片睇, 跟住唱歌,
中意一些教生字, 數數的apps, memory game, puzzle game etc.
宜家有個apps 學緊 + - 數, 通常玩親我/ dad都一定陪住講解, 鼓勵,
應該唔算平板奶咀掛?! 都會限時間, 唔可玩太耐怕傷眼. 昨晚老公才講, 好在有呢種發明, 阿仔才肯學習...

我連draw something都刪左;
教中文字,會扮老師用字咭,佢好鍾意,又可用字咭砌句子;
教數,用任何家中實物好方便;
盡量不養小朋友人機合一

簽名被屏蔽

我唔會比小朋友在車上玩 smartphone, 飲茶時都唔會, 最多乖時比佢在屋企玩一陣, 唔多過十五分鐘.  我只比玩啲益智, 真係要用腦的遊戲囉.

絕對唔贊成用任何 i 產品去安撫小朋友, even 日常生活上都唔會隨意比佢睇,
o係車上,其實有好多方法可以分散佢注意力,其餘時間都係用書,玩具等,都可以安靜下來,
眼見太多家長都會隨意比 i 產品小朋友, 甚至以買新產品比小朋友作之為[新玩具]為榮..大有人在
個人覺得不但大大影響專注力, 對周邊事物既興趣,影響眼仔,如果長期係咁,
真係敢想像個小朋友可以點樣善於溝通,表達...
我自己係連電視都限制,一星期只得 0 ~ 30mins 電視睇,睇既都只係一 d 語文DvD
之前更少機會比佢睇,
一個月睇0次~2次,每次15min 之內,明顯見到同朋友仔專注力上好大分別~

sorry 如果大家唔啱聽:我覺得大家唔需要太〝怪獸〞。

現實就係大家生於一個電子世界,我相信教導小朋友如何學會節制,好過一刀切無晒所有iphone ipad 電視電腦,然後就覺得自已對個小朋友好盡責,跟住驕傲地話自已control得好perfect 。
事實上,家長只不過封殺晒所有可能性去保護個細路,阿囝跟本無得揀,而唔係懂得揀。都無嘢揀,想唔專注都唔得啦!

真正嘅control係要平衡,話佢知要限時,但解釋點解要限時佢又明唔明、服唔服?唔服又點妥協,點定規矩?打?鬧?掟佢落街?no way !唔好以為兩歲太細佢就唔明、唔識揀,佢其實醒過你好多!
能夠養成小朋友自律先算係成功,而唔係收埋個iphone就叫好。有時佢見你成日收收埋埋,反而仲衰。

我信物極必反,今日你唔比佢接觸,他日佢自已需要揀時,可能誘惑更大,更唔識揀。其實而家幾歲就已經要上網揾資料做功課。

我覺得只要限制節目內容、時間,多d親子話動,大家唔需要太怪獸。
坦白講,如果你講故事講到栩栩如生,阿囝其實係prefer你,多過部ipad。

mspaint  咪係... 唔俾小朋友接觸, 同強國限制INTERNET/INFORMATION有乜分別... !  發表於 12-5-19 22:02
inkink  有point.  我buy  發表於 12-5-17 14:19

回復 Parisienne 的帖子

有親戚說,她女兒 (七歲)  不喜歡吃糖果
但有一次,我就見到她自己小手袋內有一些糖,她說是同學給她的,她又說媽媽不喜歡她吃糖,要我不要告訴她媽媽
聽落有點傷感
現在的小朋友並非我們想像的單純,懂得為討媽媽的歡喜,而瞞著媽媽
我想現在教小朋友真係唔可以乜都話唔比,倒不如用點心思,教教小朋友怎樣節制

Parisienne  exactly  發表於 12-4-29 16:46

唔好濫用怪獸家長四個字。
大家有不同的管教方法,
交流便可。

manmanchubb    發表於 12-4-29 16:32
‹ 上一主題|下一主題