用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬幼稚園 質疑協恩程度
樓主: kimberlybaby
go

質疑協恩程度 [複製鏈接]

我個女係 K1, 起初係有D唔習慣,係傳統D, 有D似我地細個果時, 學校主張通過小朋友傳遞信息給家長, 主力段練小朋友, 自理能力高. 個人覺得老師對學生態度較中肯, 是非觀念清楚, 只是少了點人性化的讚賞.

個人十分滿意教學課程, 有很多故事書和朗讀練習. 小女閒時愛改歌仔, 作中英句仔. 昨天, 在商場喊倦, 繼而說: "爸爸在那裡? 我要回家了. 爸爸在..."  英文也是用外國故事書和戲劇效果來教. 如果沒有英文底是有D難, 但如有睇開英文卡通的就ok.

不認為寫字少等同程度差, 要3歲多的小手指寫中文字, 真是不健康的. 學校在上學期已教了重要的拾筆技巧. 如 MamaRabbit 所提及, presentation skill 是十分難求的練習. 讀和寫, 可以在家慢慢教.

如小朋友能做到學校要求, 水平是相當之高的.

mandycmt7  多謝分享!  發表於 12-5-19 00:18
MamaRabbit  十分感謝你的分享!!  發表於 12-5-1 01:45
jonahlee  Your input is valuable  發表於 12-4-30 20:28
雪豆  Thanks for sharing :)  發表於 12-4-30 17:18
http://facebook.dj/fancygallery

謝謝 Bobo-mum和bgmame既親身分享, 我地呢度等左人分享經驗好耐啦! haha

bgmame  有同感. 上年, 我亦是像你們一樣 --- 等...  協恩好在那裡? 怎樣傳統? 真係入讀個多月, 才有些體會, 但唔知有無 feel 錯. 希望高年級d同學家長比d意見.  發表於 12-5-2 18:38

我覺得HY 是有學卷學校, 都要受政府政策監管, 資源好難同其他學校比較, 再者一班30人, 你吾主動, 吸收有幾多呢?
再者我們都不會放過d 週末, 都會安排 d 課程比你個小朋友學, 所以不用太擔心英文怎樣? 課程深淺?
就是資源問題, HY 會比較需要小朋友自理能力, 有規有矩, 家長都要配合, 所以你們都要諗下小朋友是否只需要識寫字或Phonics ...........等等

Yan-Yan,

你小朋友讀HY嗎?

是的, 我只想講, 很難滿足所有要求, 始終是有學卷學校, 小學是大抽獎學校, 這不會在這兩叁年改變

我個囡都是讀HY, 真是一伯間好的Kindergarten.  學術好, 教小朋友的自理能力十分好, 有禮貌, 和訓練自信, 我個囡是比較被動, 細擔, 但讀完差不多一年K1, 亞囡大擔了很多, 而且程度唔淺, 英文除Phonics外, 要讀16本故事書, 唔是只是只道個故事講什麼, 而是小朋友要每個字讀到.  每天約25分鐘英文, 可以做到成績出來, 我個人覺得已經好好, 有些學校都可能只是玩下玩下.  起碼英文程度比培正, MS, Truelight 都要好啦!

中文都是一樣, 中文更要是沒有圖像看, 都要識讀和認到.  仲有推理學.  而且有生活時事, 我個囡之前竟然回來同我講選特首, 那個落選, 梁XX成為新特首, 在電視見到他, 仲立即告訴我們, 我相信唔是間間都做到分享生活時事.  
升小一, 一定跟得上.

不過, 最重要都是看家長要什麼.  希望以上分享可以幫到大家.

jonahlee  多謝妳的分享,很期待協幼的生活呢!  發表於 12-7-10 11:41

回復 soam 的帖子

聽了你的分享,我覺得個心定D,因為之前選邊間讀,真係十五十六。
好多謝你的分享,你囡囡而家讀緊K幾? 會否擔心入唔到協恩小學?

我個囡玩在K1, 升K2, 無得擔心, 盡力而為啦!  首先對阿囡做好自己.  relax....!

mandycmt7    發表於 12-7-4 22:24

多謝分享!
‹ 上一主題|下一主題