用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬幼稚園 質疑協恩程度
go

質疑協恩程度 [複製鏈接]

昨日有女女同學個媽媽講,話覺得協恩D程度好似冇第二D學校咁深,佢地話人地K1下學期已經學寫字,協恩重係度畫線,係米真咖同家長日永遠都只講中文科吾講英文科

bgmame  k1未寫字唔會=程度好似冇第二D學校咁深, 有無其他因素?  發表於 12-5-2 11:50
bgmame  英文科, 班主任無上堂米無野講, 好似d小學咁姐!  發表於 12-5-2 11:40
bgmame  話雖是畫線/連線, 如果過界1mm都未必有 "right mark". 印印仔則咗都會mark住話你唔正. 好有要求+.  發表於 12-5-2 11:37
   9    0    0    0

除非協幼脫離學劵制,如果唔係,現時協幼教的程度都是跟住EDB套rule教o者。如果你擔心程度未夠深,亦可以選KV,St. Cat等不受學劵bound住的學校。
修身 齊家 治國 平天下
Learning never ends

雪豆講得完全正確, 而協幼既小朋友中文唔好, 協小好大機會唔收返

2010YL 發表於 12-4-12 17:10
雪豆講得完全正確, 而協幼既小朋友中文唔好, 協小好大機會唔收返

你說協幼既小朋友中文唔好, 協小好大機會唔收返?
請問從何得知?
不過我都估協幼唔會深架啦,始終是有學劵既KG
咁你地知唔知其他方面如何? 例如德育?

竟然程度那麼差,點解還有那麼多人入讀呢?因為味必上到協小,而程度差,分分鐘考第二間小學都未必收,還有單一性別問題呢?

kimberlybaby 發表於 12-4-18 10:23
竟然程度那麼差,點解還有那麼多人入讀呢?因為味必上到協小,而程度差,分分鐘考第二間小學都未必收,還有 ...

其他人我唔知,但在我手上的offer黎講,協恩是最好的選擇所以就選了hy,
但協幼程度真是甚少聽人提及,其實我都有興趣知道,不過又未聽過用差去形容噃!
其實很多KG k1都未寫字架,EDB建議的嘛, 當然KV果D 開學11月就寫字,都未必個個小朋友READY的,
不過睇佢學校個website,HY升小既成績又唔太差,而叩門也是優先考慮協幼學生的

kimberlybaby ,請問你囡囡是讀協幼嗎?

我個女未讀,重考慮緊,我手上除左協恩,重有學之園,同聖若望,同學媽媽話,聖若望重好啦,K1上學期已畫線,下學期已寫字,還有有外籍老師教英文

雪豆  St. Johannes話27 April 2012前要交雜費。我響權衡之下都決定了唔交,決定stick with HY。  發表於 12-4-19 16:16

我個女番興趣班的同學個媽媽話,吾知點解協恩見家長都只係講中文,程日都吾講英文,要問就問番英文老師,奇實個先生吾知係吾係吾識英文,佢自己又吾係好識英文,叫佢點問,我個女報左劍鳴因為人地講話派位好似都幾好,有人試過第二綸Kwa網入左協恩,同有人講小學校長好鐘意選劍鳴D學生

回復 trenycebaby 的帖子

你有學之園同聖若望作選擇當然更好吧,咁真係唔一定揀協恩,尤其如果你重視語言學習的話~

問過協恩,佢話每天有15 mins net lesson, 但聽聞是一名中國人(見過人地d blog),我估佢可能是在外國長大果種net 吧!

在我黎講,冇你有其他好選擇,所以暫時都是會揀協恩,除非其他waiting  wait 到吧!

kimberlybaby 發表於 12-4-19 07:39
我個女番興趣班的同學個媽媽話,吾知點解協恩見家長都只係講中文,程日都吾講英文,要問就問番英文老師,奇 ...

見家長唔講英文,係咪即係個老師唔講亞女在英文科的表現? 其實每天除左個net外,班主任唔知仲有冇教英文的呢? 每日只有15 mins 英文課會唔會實在太少?

你指第二輪跨網入協恩, 是否指大抽獎呀? 大抽獎人人機會平等噃!

咩情況都有可能發生o既。若果小朋友係有潛質的話,就算上中學都有機會俾佢插到班。
回應番樓主的問題,HY的程度咁差仍然不欠乏擁躉的原因如下:
辦學機構歷史悠久,建校超過五十餘年,為社會培育了無數的優秀
人材
。家長認同學校的辦學宗旨及理念, 部分家長更為學校之舊
生,對學校十分支持和信任。優越的校譽、學校廣闊的人際網絡
以及理想的生源都有助學校作長遠的規劃。
(Quote from EDB HY質素評核報告)

MamaRabbit 發表於 12-4-19 10:49
見家長唔講英文,係咪即係個老師唔講亞女在英文科的表現? 其實每天除左個net外,班主任唔知仲有冇教英文的呢 ...
ONLY 15 MINS,TOO SHORT

算吧啦~要多d native speaker教書,不如一早送小朋友去國際學校,免後顧之憂。
響國際學校讀的小朋友屋企背景又好,人際網絡又超強大,又少功課壓力,上到high school又直接考埋GCE,唔駛考埋香港呢d怪雞兼少認受性的Cert Level Exam。

回復 雪豆 的帖子

我很少看這邊的討論, 因女女已上小學.  她在協幼畢業, 現就讀九龍一著名女校三年級,但不是協小.

我不認為協幼程度差, 在小一的時候,還多謝k3時校內的中文科教導,令小女在小一時的中文成續比其他同學好, 她小一前也沒有在外學習中文的, 反而現在就要另找老師補習中文. 此外, 協幼一些非學科的教導及培訓, 對小朋友的發展甚有益處. 其他幼稚園同學上小一後的成績大多非常理想.

雪豆  謝謝你的意見 :) 希望有多一d父母了解中文同英文其實同樣重要。  發表於 12-4-30 17:14

回復 BoBo-mum 的帖子

BoBo-mum: 請問你覺得囡囡在英文方面又如何?因為很多家長都冇咩詳細評論,很想找一些有經驗的家長評論下,我仍在考慮小女讀協幼好定學之園好,請給些意見。

MamaRabbit  英文係咪要睇很多READER?  發表於 12-4-28 04:09
MamaRabbit  AGREE!  發表於 12-4-28 03:39

BoBo-mum 發表於 12-4-27 18:06
回復 雪豆 的帖子

我很少看這邊的討論, 因女女已上小學.  她在協幼畢業, 現就讀九龍一著名女校三年級,但不 ...

謝謝你的意見呀!
之前有家長話協幼著重中文,更話中文偏深添!

另外你提及的非學科德育培訓,可否舉些實際例子?

升小成績,想知道協幼學生考直資戰績如何? 考到邊間直資小學?
唔該你,因為真係想了解多D!

回復 mandycmt7 的帖子

英文方面, 協幼當時的老師是一個ABC, 每天約二十至三十分鐘(實際時間記不清楚)英文堂, 我也認為不足夠, 幼稚園三年的課程也教PHONICS, 但要小朋友在READING上進步,要靠父母平時的栽培,當時很多同學也在外邊再學習英文,阿囡也不例外,她主要學PHONICS及READING(同一課程),現在升上小學, PHONICS對她每次溫習英默幫助很多, 我要強調真的很有用, 現在她就算是UNSEEN DICTATION, 都可以拿取高分, 而溫英默範圍的話, 她只看一次, 已經可以掌握全部,阿囡現在小學的英文是頗深的.

雪豆  Thanks for sharing  發表於 12-4-30 17:16
MamaRabbit    發表於 12-4-29 01:30
mandycmt7  很多謝你的分享  發表於 12-4-28 14:06

回復 MamaRabbit 的帖子

不要客氣! 我是過來人, 當時跟大家一樣有很多疑問.

學科以外, 例如說故事, 小朋友要輪流出來向全部同學分享故事, 大約數分鐘, 說故事時要加埋表情,動作等,我當時好緊張, 兩三星期前已為阿囡準備. 此外, 又有新聞分享, 小朋友要輪流準備一則新聞跟大家分享, 之後老師再跟大家討論. 這些跟上小,中學的PRESENTATION差不多, 但小朋友可以在幼稚園時已有這個在一班人面前表達的經驗, 令她們學得大膽些及學習欣賞其他人, 新聞分享令她們留意社會發生的事, 訓練分析事情的思維, 這些都是我很欣賞的, 我不清楚其他幼稚園有沒有這些.

考小一方面, 我最近也看過協幼在網上的公布, 我相信資料是真實的, 以阿囡那一屆為例, 大多數的同學都入了理想的小學,但出生率越來越多, 現在要入理想小學可能比數年前困難.

MamaRabbit  Thank you so much  發表於 12-4-29 01:32
mandycmt7    發表於 12-4-28 14:07

回復 MamaRabbit 的帖子

德育培訓方面, 我感到協幼很著重培訓小朋友要關懷及愛護別人,還有些了解自己情緒等的培訓.

MamaRabbit  Thanks a lot!  發表於 12-4-29 01:33
‹ 上一主題|下一主題