用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣基小學, 陸慶濤小學, 播道書院
樓主: cowkingb
go

宣基小學, 陸慶濤小學, 播道書院 [複製鏈接]

cowkingb 發表於 12-4-11 10:52
BSCYL,

謝謝!  所有認識我地既人就連老師都話我個仔考小學唔會有無問題,  但係我個仔好多時對陌生環境都有 ...

可嘗試與小朋友多參與社區活動, 如青年協會, 靈實, 小童群益會 或坊間活動中心 的 海洋公園, 迪士尼, 釣墨魚, 泥膠, 象棋, 圍棋班等, 令小朋友多與陌生人, 陌生環境接觸.

鼓勵小朋友買喜歡的玩具, 自己到櫃枱付款, 麥當奴自已落單, 多嘗試, 胆量自然來

小朋友有潛質, 選直資宜有呈分, 進可攻, 退可守

除將天, 馮晴外, 區內都有不少的津貼小學, 為資優小朋友提供培育, 頭10不愁中學出路

BSCYL, 咁你之前有無比你既小朋友去參加面試班呀?  

阿仔其實比之前好左 D D 架啦, 至少而家返教會佢無話唔肯入班房, 係好間唔中先扭下計唔肯入.  不過無耐之前試過一次要轉班透, 咁阿仔就點都唔肯入去囉.  就算你係佢最鐘意既唱歌 SESSION (詩歌), 佢都唔肯入.  最後果次要跟我地去大人崇拜...  

cowkingb 發表於 12-4-13 09:42
BSCYL, 咁你之前有無比你既小朋友去參加面試班呀?

升小學無, 當時無打算報直資, 已有心儀小學
升中學有

幼稚園時已立定志向, 自行落選, 甲1填該小學, 空甲2, 甲3, 乙1再填同一小學
兩校屬同一辦學團體, 而且兩校校長關係密切.  預算統一都抽不到.  有信心
取得幼稚園校長 重磅推薦信, 加上一張有力証書,  相信叩門小學成功機會極高

sorry 其實我有 d confused...

自行落選 -  即係大抽獎前果次自行分配學位?  

如果自行唔收, 咁大抽獎張 form 就甲1填返該小學?  點解要空甲2, 甲3既?

乙一再填同間一小學 (即甲1落選左果間小學?), 目的係為表誠意?

...兩校屬同一辦學團體, 而且兩校校長關係密切... 呢個我唔係太明呀?  如果甲1同乙1係同一間小學, 咁點解會有兩個校長?

有力証書 - 學校既成績得唔得呀?

cowkingb 發表於 12-4-13 14:27
sorry 其實我有 d confused...

自行落選 -  即係大抽獎前果次自行分配學位?  

1.  自行是指大抽獎前那一次
2.  因我及小朋友一心一意希望入讀該小學, 若果甲2, 甲3填上其他校名, 又抽到, 變成放棄甲1那間
     空甲2, 甲3,  即甲1抽不到, 即自動跳至乙1, 再抽1次同一間學校.  這樣做, 當然誠意十足
3.  空甲2, 甲3的做法是 心中只有一間小學,  若心儀小學有2間或3間, 彼此重視程度相差不太, 甲2, 甲必須要填, 切勿放
     棄機會
4.  我指的兩校, 1是幼稚園, 1是小學.  另外我所指的有力証書(同一辦學機構), 只適用我當時的申請
5.  現時你申請直資, 或者日後叩門津校,  單一張幼稚園的成績表, 並不是絕對的保証, 當然好成績是有幫助
6.  你及小朋友應該有宗教信仰,  宣基有5分宗教分吧,  一間不錯的小學, 可積極考慮

cowkingb 發表於 12-4-13 09:46
阿仔其實比之前好左 D D 架啦, 至少而家返教會佢無話唔肯入班房, 係好間唔中先扭下計唔肯入.  不過無耐之前 ...

要多鼓勵面對陌生瓖境及人, 對考直資及叩門面試很重要

回復 BSCYL 的帖子

想請問, 抽 - 係咪真係好似六合彩咁抽 (BY SYSTEM), 定係學校都會 SCREEN 過架?

甲1 - 即係最想果仔入果間?  甲2 - 即係我地心中既次選?  如此類推?  甲部可以選誇區, 乙部一定係本區?

其實我本區真係心儀宣小, 其次係信義會.  我無諗過選誇區津校, 因為我驚如果我甲1同乙1唔同, 而呢間學校又唔收既話, 咁就死.

以我既諗法, 如果我津校只會諗本區, 咁係咪甲1選宣小, 空甲2同甲3?  乙1填返宣小, 乙2填信義會?  乙3填第3志願?  如此類推...?

唔記得講唔該

cowkingb 發表於 12-4-16 10:24

想請問, 抽 - 係咪真係好似六合彩咁抽 (BY SYSTEM), 定係學校都會 SCREEN 過架?

統一抽籤由教育局安排, 不是學校自行安排.  純講運氣
甲1甲2按喜好排先後, 甲部可跨區, 乙部是本區,
宣基放第2位可能已無機會,  信義會可能還有, 自行是否選宣小, 甲1,乙1都選宣小, 誠意較佳, 可用作日後叩門
若果一心想宣小, 甲2抽到信義會都失望, 要叩門宣小的話,  即按你想法, 甲1,乙1宣小, 空甲2,甲3, 乙2填信義會

cowkingb 發表於 12-4-16 10:24
唔記得講唔該

不用客氣

其實直資/津校我地都會比阿仔試.  因為怕我地喜好既直資 (本區同誇局既都有) 唔收阿仔.  所以津校都要留意.  本來都想比阿仔試考區外既出名既津校 (自行分配學位), 但如果自行 (即甲1 - 只係計分果 PART, 因我得一個仔, 我地又唔係0係該校就職) 所選既學校唔收, 咁我地就企0係度, 因為乙1一定要選區內既學校...如果甲1同乙1選唔同既學校會有影響區內大抽獎, 咁我就唔想搏, 唔係區外既名校唔收, 區內又入唔倒一間最心儀既, 唔知抽左去邊間, 我會好內疚.

我地本身返緊宣基堂既主日, 所以我地連阿仔對學校既地理情況其實都熟悉.  亦因為咁, 所以我地鐘意宣小, 好 WARM 既家, 阿仔好鍾意宣小.  不過宣小同宣中只係聯繫, 同埋阿仔而家 K 既課本係比較深 ( BASED ON 阿仔既校長), 所以想搵一間程度相若既比阿仔讀上去. 我地見阿仔面對而家既課程, 都讀得 OK 同開心, 所以唔想佢走回頭路, 讀返 D 淺既課程.

你係過來人, 我咁諗啱唔啱呀?  比 D 意見我呀?

cowkingb 發表於 12-4-16 15:31
其實直資/津校我地都會比阿仔試.  因為怕我地喜好既直資 (本區同誇局既都有) 唔收阿仔.  所以津校都要留意. ...
自行 不等於 甲1
自行只可選1間 (不限區域) 官/津校 (不包括直資/私校) 此部份計分, 同分抽籤
小朋友應該可以取得 與宣基相同信仰 的5分宗教分, 20分有機會抽, 但不一定抽到

統一甲部, 可選3間 (不限區域) 不計分, 只講運氣
統一乙部 , 只可選本區, 不計分, 只講運氣
其實以小朋友情況看, 自行, 甲1 (空甲2, 甲3) 乙1 再填宣基, 機會已不錯, 況且即使落選, 叩門機會都不俗

心儀中學是宣基, 更不用置疑, 宣小絕對是好選擇.  25%可以升上宣中, 比起其他小學, 相信不是頭10%,
無可能在自行可以獲得取錄.  要抽宣小可以先抽聯繫位, 再跟其他小朋友抽非保留位.  佔盡便宜

若果宣小課程淺, 小朋友更容易在校內取得好成績, 成功感是推動小朋友向前的動力.  
若果能力所及, 可以給予小朋友上一些課餘的增潤課程, 尤其英文, 中文, 打好根基, 對日後中學極有幫助
好像阿仔現在中二, 有同學在校外已進修大學2年級的數學

宣中 更有日文必修課, 小朋友可以有多一種語言發展

原來我攪錯左, 真係好多謝你呀.

如果自行既官/津校係對大抽獎無影響既話, 咁我要比 D 心機睇下誇區既出名學校.  .  

小心區內不少熱門小學, 要求 自行, 甲1, 乙1均選該校, 才會考慮叩門

宣基是否一樣, 最好在開放日留意學校宣佈

其實以你既經驗, 係唔係大部份既直資/私校, 都會o係自分之前出晒 result 同要家長 register?  thanks.

ziyi  其實間間唔同
好似TSL/HKUGAP等是可以睇埋自行結果才決定的
而EC是在自行之前
而YW則在自行之後  發表於 12-4-19 14:54

cowkingb 發表於 12-4-18 14:32

其實以你既經驗, 係唔係大部份既直資/私校, 都會o係自分之前出晒 result 同要家長 regi ...

對不起! 直資小學收生情況, 不清楚

不要緊, 謝謝...

cowkingb 發表於 12-4-3 11:11
ziyi, 好耐無見啦, 你好嗎?

多謝你既意見同資料.  LHT 無呈分係一個問題, 但播道無公開試既 track record  ...
根據小學概覽及教育博覽問過宣小代表, 宣小及宣中今年已脫聯, 即2013年入宣小並無入宣中優勢....
‹ 上一主題|下一主題