用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣基小學, 陸慶濤小學, 播道書院
go

宣基小學, 陸慶濤小學, 播道書院 [複製鏈接]

大家好, 我囝囝今年 K2, 要開始諗學校...

請問大家對以上 3 間學校有咩意見呀?  我知 3 間都唔易入, 但本區唔係好多選擇, 想問下大家意見.

都有諗過誇區一條龍, 不過競爭會重大....

多謝!!!!
   11    0    0    0

醒目開學勳章

1) 是津貼學校,如果夠分,第一輪都肯定入,如果唔夠分,那只有望抽中,不過,要注意的宣基跟宣中好似會斷聯繫,不過就算唔斷,宣中來年由5班轉4班,而聯繫關係代表了最多25%上
2) 陸慶濤校舍較小,不過中學部成績對比GT較好,只要成績符合要求可直升,沒有呈分,而學費較平,而且可以預算,因是以入學那一年的學費apply for all 6 years,即小一交多少,小六也是,而比較播道來說,容易入,小囡今年是小一,當年k2升k3時,因讀區內PLK,當時收到LHT的資料,上面基本說如果讀PLK幼稚園的申請,如無意外都收.但到2012/13的申請,因申請人多了,都有reject的,而且,不知道PLK幼稚園是否仍舊有優惠.
3) 播道是超熱門的,而他是可以選擇性呈分,但如果學生選擇了呈分,那等同放棄中學部的學位, 3間中,以EC是最多人申請,也最難入

ziyi, 好耐無見啦, 你好嗎?

多謝你既意見同資料.  LHT 無呈分係一個問題, 但播道無公開試既 track record 我都擔心, 重好似傳話個校長做埋今年唔做, 好多嘢都唔明朗咁.

宣小同宣中既聯繫好似會 extend 多兩年, 剛好 cover 倒我個仔.  不過宣小唔係普中, 宣中又係中中, 呢個我有 d hesitation, 因為我個仔而家係兩文三語, language 幾好, 我想佢可以繼續, 特別係佢比我地覺得佢有興趣語言, 連老師都咁話...

老實講將軍澳唔係太多選擇, 我由開初完全唔諗誇區, 到而家都想搏一搏...

一諗到咁就煩啦...

播道校長已多次澄清 '唔做' 的傳聞了.  不用擔心.
另外, 播道始終是新校, 現階段的中學都是外面收回來的, 成績有待觀察.
我兒在小學部, 整體來說我是滿意的.

宣基只得15分, 很難抽
讀陸慶濤, 心理預備上羅氏, 適合中上成績小朋友, 估計羅氏公開試成績比播道好. 壓力相對比播道大.  頂尖兒將天, 馮晴
播道存未知因素, 要考慮清楚
有宗教分在手, 可考慮循道, 成績好報將天, 中學派位較有保障
無宗教分, 馮晴(升中較好), 黃永樹 都是較受歡迎.
接下來, 信義會, 信義明道, 梁潔華, 王余家潔

真係好多資料呀.  多謝你地...

想請問點先算頂尖生?  我囝囝而家讀緊綠茵國際, 校長時時都話佢地既課程深, 同播道既二年級課程差唔多.  但我無真正去睇過其他 K 既課本, 所以唔知個分別?  如果我個仔既校內成績屬頭3名, 咁考將天機會大唔大呢?

我知大抽獎前, 只有一次機會向津校叩門, 如果唔得, 大抽獎要選返果間先大機會 d.  所以如果考宣小唔得, 直資又唔收就 c 啦....

我知 LHT 無呈分試, 不過佢地既成績又好似幾好.  播道, 我同老公都有去過學校睇過, D 學生真係幾乖, 至少無講粗口.  

BSCYL,

請問播道係咪屬英小/中學同中文係唔係用普通話教架?謝謝...

播道是英小, 英中.

cowkingb 發表於 12-4-3 14:55

想請問點先算頂尖生?  我囝囝而家讀緊綠茵國際, 校長時時都話佢地既課程深, ...

幼稚園已排名次了嗎?

Thanks, bignose.  請問你是否有小朋友就讀此校?  謝謝...

bignose  是的.  發表於 12-4-5 12:09

Gogojuly,

係呀, 我本身都唔知有名次分.  係上年K1 summer 前特然收到班主任電話, 話阿仔要去K3畢業典禮到攞獎先知...

你們好!我囝囝都係K2,我打算報讀直資,私立!播道都係心頭好!我發覺真道好似唔係咁多人喜歡?陸慶濤校舍真唔掂!黃永樹得15分是否好難入?我打算將來升中會用媽媽住址報!因為何文田區!這樣可以申請誇網網表選擇?好想考聖三一!因為私小!仲有機會大抽獎嘛!而且中學校網好﹐。各位都是住將軍澳嗎?

醒目開學勳章

回復 cowkingb 的帖子

宜中今年起是英中了,再之前是4班英中,1班中中.
今年減班後,全部是英文班了

回復 ziyi 的帖子

ziyi,

謝謝你的資料.  我姪女上年入左宣中, 我見佢有超多功課.  其實我都好鐘意宣小/中, 不過宣小同宣中只係聯繫 (如果聯繫真係 extend 多兩年去到 2014), 有 d 驚入唔倒宣中.  始中都要全級頭 20 名先 guarantee 入得宣中.

其實我想阿仔入一間英小又係普教中文既小學, 將軍澳好似唔多呢 d 選擇, 得播道, 陸慶濤? 津校好似無...

回復 cleokiko 的帖子

cleokiko

想請問陸慶濤校舍點唔掂呀?  你已經去左學校既OPEN DAY?   有無多 D 資料呀?  謝...

cowkingb 發表於 12-4-3 14:55

想請問點先算頂尖生?  我囝囝而家讀緊綠茵國際, 校長時時都話佢地既課程深, ...

第3, 很好.  在自行計分制, 統一抽籤, 報將天都無優待, 但叩門必定有利.  
小朋友受谷, 將天日後升中有保障

成績好及其他項目強 對報其他直資/私校 有幫助

其實區內各小學, 全級頭10名的學生, 不少都有報考區外名中學, 甚至傳統名校, 回報都不錯

若果要選區內數大熱門, 宣基, 將天, 馮晴, 最好立定志向,  只選一間, 自行, 統一甲一/乙一選同一間

若果預計小朋友將來都會是 band 1 頭 10名內, 而又不打算升讀羅氏的, 最好不要報陸

Gogojuly 發表於 12-4-3 23:47
幼稚園已排名次了嗎?

雖然大部份幼稚園都無排名次,  但都會對個別出色的小朋友給予獎勵
另外小朋友 對比其他同齡的小朋友, 處事及學習能力是否較強, 父母都可以察覺到,
是否可以接受催谷, 個性特質如何. 再選適合小朋友的小學

回復 BSCYL 的帖子

第3, 很好.  在自行計分制, 統一抽籤, 報將天都無優待, 但叩門必定有利.  
小朋友受谷, 將天日後升中有保障

成績好及其他項目強 對報其他直資/私校 有幫助

其實區內各小學, 全級頭10名的學生, 不少都有報考區外名中學, 甚至傳統名校, 回報都不錯

若果要選區內數大熱門, 宣基, 將天, 馮晴, 最好立定志向,  只選一間, 自行, 統一甲一/乙一選同一間

若果預計小朋友將來都會是 band 1 頭 10名內, 而又不打算升讀羅氏的, 最好不要報陸

多謝!  我個仔既成績都算 OK, 不過都聽見好多家長話要睇臨埸表現...所以我只可以幫倒 D 我可以幫倒既, 可唔可以考倒一間心儀既小學, 要睇下祂如何安排.  

阿仔只係上緊 3 個課外活動, 主力英文寫作, 普通話同鋼琴, 可以叫做無咩其他強項, 係咪即係比較難入倒直資呀?  

我由阿仔 PN 開始已經每日同佢一齊做功課, 溫書, 可以等佢臨 EXAM 之前無咁辛苦, 亦希望佢來緊小學可以 KEEP 住係咁既 PRACTICE.  佢今年 1ST TERM 考第一, 我地好想佢可以 KEEP 倒啦.

...若果預計小朋友將來都會是 band 1 頭 10名內, 而又不打算升讀羅氏的, 最好不要報陸....... 咁係唔係應該選有呈分既呢?   係唔係 BAND 1 頭10名內... 好難而家定斷喎.  同埋點先係屬於 BAND 1 頭 10 名呀?  我點先知係唔係 BAND 1 呀?

小朋友醒目, 精應對, 臨場表現好對考直資具優勢

當年一來直資並未十分流行, 二來經濟並不寬容, 所以一心報津校. 當然大氣候亦無現在熱衷表現學生各項活動能力.  小朋友只參加主要由校內舉辦的活動. 又留心幼稚園與心儀小學為同一辦學團體, 雖然自行統一無優待, 但叩門一定有幫助

你為小朋友已花了不少心血, 放鬆點吧, 衪會為你安排

因陸不呈分, 出外闖比較吃虧.  在一般5班大校, 考全級頭10名, 必是BAND 1頭.  可上各校網看看升中派位, 有多少人是區外名校, 就可知區內頭10不用擔心出路

BSCYL,

謝謝!  所有認識我地既人就連老師都話我個仔考小學唔會有無問題,  但係我個仔好多時對陌生環境都有保留, 唔肯入班房, 呢個係最大既問題.  學校其實好好,已經開始比D訓練小朋友, 我地做父母既亦都會間唔中同囝囝解釋, 希望佢可以勇敢 D...  我淨係做倒咁多咋.
‹ 上一主題|下一主題