用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教小朋友練習鋼琴問題?
樓主: bluefriend
go

請教小朋友練習鋼琴問題?   [複製鏈接]

我的三囡囡這半年在練.....如何讓膊頭更加鬆!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我淨係教緊阿仔聽自己彈琴。

回復 bebebe12345 的帖子

啊仔練琴經常覺得膊頭緊,要我幫他按摩。

miffy 發表於 12-4-3 14:19
我仔學琴咁耐, 我從來都未理過佢, 跟本我都唔識, 如果要我跟, 我比錢老師賺做咩?? ...
好精明。

marcuscyrus  我覺得只限本身有興趣者  發表於 12-4-3 14:31

回復 miffy 的帖子

俾錢是去學琴,但回家練琴很重要,有家長陪練能事半功倍。

我女年紀少又初學, 我暫時跟得好緊.因為我唔想佢報我後塵 - 學錯姿勢, 跟錯老師卻朦然不知, 考到8級就以為自己好勁. 到有一天知道真實時已恨錯難返, 時間已經溜走了.唉.

我有時都覺得自己好笨, 晚晚在家陪練, 又要老遠跑到去對面海陪孩子上琴課.

要不要跟也看性格和能力,有些孩子比較自覺,有些則被動,如果只把責任交給孩子,有時他有心想做好,卻苦無方法,大人一個提點,一句鼓勵,可能就已經把事情解決,我兒算是很獨立,但也有遇到困難的時候,都要出手相助啦

四隻貓  你兒是萬中無一.
練習本是耐力之考驗. 大人也未必能持之以恆, 更何況小孩呢?  發表於 12-4-3 15:02

chrismon 發表於 12-4-3 12:29
啊仔學琴多年,陪練多年,小小體會:老師質數參差,每年音樂節見到不少人彈得很差,姿勢錯誤,音色渾濁,真 ...

除左音樂節見到, facebook, youtube 都見到好多人登自己小朋友彈琴既片段.佢地覺得自己小朋友彈得好好, 但我見到d姿勢真係錯到慘不忍睹, 但唔太熟又唔好意思出聲, 一來自己又唔係叻, 二來以免掃人興. 其實好多人只要求彈得出全首歌既音就好滿足.但其實"彈出"同"彈到"同"彈好"係可以相差好遠既事.

marcuscyrus  嘩哈,希望不是我兒xdddd  發表於 12-4-3 15:01

點評marcuscyrus  嘩哈,希望不是我兒xdddd

我有直接同你講呀XDDDDD你, 我當係熟人啦.
我女日日等睇你仔既片.

四隻貓 發表於 12-4-3 15:10
點評marcuscyrus  嘩哈,希望不是我兒xdddd

我有直接同你講呀XDDDDD你, 我當係熟人啦.

咁希望佢快d脫離慘不忍睹的畫面xd

回復 chrismon 的帖子

學放鬆膊頭是學琴者的大學問.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

miffy 發表於 12-4-3 15:11 如果唔打算第時大學讀音樂, 或者以彈琴為終生職業, 我都唔覺得有咩問題

其實你永遠唔知佢會唔會行呢條路
我細個學琴我媽都應該諗都冇諗過我會讀音樂
我提出時佢想反檯
我曾經抱怨過佢冇支持我,冇比資源我
咁當然我後來都明白屋企有屋企的困難
但好老實講,如果當時阿媽可以幫我搵個好d o既老師,我練琴時唔會走左去,我相信我唔駛現在幾十歲人才就去考個ft
~_~

彈錯音, 拍子錯都唔緊要, 姿勢錯就可大可小.會整親手同肌肉, 我有朋友真係因而0甘要做手術.

miffy 發表於 12-4-3 15:21
唔會, 我仔由細到大立志要做finance, 佢睇tv見到人分析財經, 佢流晒口水好想上去講埋一份 ...

我細個一直想教書
到中4, 5時想讀physics,第時教physics
然後考完alevel,我就想讀music 了
^_^

好多人日日迫小朋友練琴, 又迫小朋友不停考琴, 又要佢彈到excellent, 手勢又要好, 一粒音都唔錯得, 好讓能夠擺上facebook, youtube show off下, 學琴只係為咗父母面子

我對仔的練琴都有要求,不過我是覺得琴不一定要學,你想學請你學好,否則自己自娛下就算了
‹ 上一主題|下一主題