用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教小朋友練習鋼琴問題?
go

請教小朋友練習鋼琴問題?  

大家好, 我家小朋友, 學鋼琴半年, 以前一直只係學而不練(偶爾到鋼行練), 最近買了個數碼鋼琴俾佢, 佢每天都願意練半小時至一小時.  現在有以下問題請教:

1. 每星期要花多少時間去練真鋼琴比較好?
2. 在家練琴時, 你們是如何指導她? (我只係同佢一齊數拍子)
3. 練琴時, 是要他去一边看譜一边彈, 還是要反覆練習一首歌,直到彈得好為止?
4. 其實現階段,除了練習手法外, 練習辨別琴音重唔重要呢?

Thanks!

你小朋友有多大?

回復 hyatt 的帖子

6岁4個月

點解唔直接問老師?

回復 NICOLE123 的帖子

這裡問可以綜合多點人意見. 當然都會問老師的.

bluefriend 發表於 12-4-2 13:54
大家好, 我家小朋友, 學鋼琴半年, 以前一直只係學而不練(偶爾到鋼行練), 最近買了個數碼鋼琴俾佢, 佢每天都 ...

第一題,無用數碼琴,唔識答。
第四題,留給老師答。
第三題,我將大囝老師的建議分享: 不要由頭彈到尾,將特別困難的地方重覆練習,甚至由最後兩個小節開始練,即是由尾練到頭。彈得好:做到老師的要求囉。

第二題,大囝老師叫我不要幫他,有困難就上課時問她,說教他彈琴是她的責任。不過,大囝已經11歲,要求可能不一樣。細囝,初初跟得好貼,所有我識睇的都幫他check.  自從老師叫我唔好跟咁多,睇下佢自己可以做幾多,我慢慢放手。(另外係我已開始跟唔到啦!哈哈!)
for every one criticism, three positives must be given.

大家好, 我家小朋友, 學鋼琴半年, 以前一直只係學而不練(偶爾到鋼行練), 最近買了個數碼鋼琴俾佢, 佢每天都 ...

應該問老師,相信老師。

因為如果你從網上得知既同老師有不同意見,你又同個老師講話係聽人講。個老師應該會唔係幾開心。

其實你買左琴之後,個小朋友都已經肯自動每日去練半小時至一小時,夫復何求??????

應該比D時間去睇下個成果。

無氣同你講 發表於 12-4-2 18:43
應該問老師,相信老師。

因為如果你從網上得知既同老師有不同意見,你又同個老師講話係聽人講。個老師應 ...

你話我小器都係咁話,我都唔喜歡學生周圍問人

katherinelam825  應該好多人都唔鐘意  發表於 12-4-2 19:37

多謝各位意見!
每位老師/家長對同一件事或一個問題可能有不同的看法.
但作為一個唔識鋼琴的家長(如我自己), 只是想了解多一點, 多聽聽別人的意見或經驗,

Thanks!

回復 bluefriend 的帖子

十分合理的做法、知多D不一定要照著做,多做一些資料搜集.....當越知越多,隨著孩子的長大,就會有不同要求,亦知所不足。我也是不懂彈琴的家長,摸著石頭過河的時間不少,似是而非的也見不少.....總是為了孩子而已。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

係啦!我都係從不同老師,不同書本,不同朋友,加埋上網,聽了很多方法。慢慢摸索出一個最適合小朋友的方法。

好鍾意在youtube prof v 的一句話:同一個問題,很多人有不同的方法,不是每個方法都適合自己,一個方法不一定適合所有人。

但我會將聽來的方法,問問老師意見。有時老師未聽過,但覺得好。有時老師聽過,覺得不好,就不要跟。

四隻貓  同意呀  發表於 12-4-3 10:08
for every one criticism, three positives must be given.

回復 bluefriend 的帖子

我沒用過數碼琴, 所以不知道. 之前一直覺得練真鋼琴比較好, 但又有不少意見說其實數碼琴觸感已十分接近真鋼琴.

2. 在家練琴時, 你們是如何指導她? (我只係同佢一齊數拍子)
我會同女數拍子, 佢彈錯我會出聲指正, 因為我有陪佢上堂, 老師講既我會提返佢.

3. 練琴時, 是要他去一边看譜一边彈, 還是要反覆練習一首歌,直到彈得好為止?
初練一首歌時是一边看譜一边彈, 有問題的地方會抽出來反覆練習, 還有分手練習. 彈好之後, 可以背譜彈.但我會看著譜上老師的指示提醒孩子.

4. 其實現階段,除了練習手法外, 練習辨別琴音重唔重要呢?
我覺得兩者都重要.不過要慢慢來.另外坐姿和椅子高度也要注意.

支持你每事問, 我也喜歡多收集意見.確實, 可先問老師意見, 但有時老師也未必解答到, 老師也有時不是全對的, 亦有些時候是不幸遇上不合適的老師, 經過收集大家意見, 會決定轉老師也有可能.( 我之前就是了), 很慶幸有EK 這平台, 有很多前輩在這裡教路, 問多d, 知多d.

其實我係出於一片好心。

既然跟得一位老師學,應該先選擇相信佢。當成果不如理想,才需要搵出問題所在,知道答案之後就可以憑所知既去搵個更好既老師。

唔識既家長更應該係咁,因為分別唔到所收集既資訊咩係啱咩係錯,一知半解咁抱著懷疑態度去參與,可能更形响左學習既成果,造成老師及小朋友困擾。

bebebe12345  唉!到了那時,還可以找更好的老師.....那要有非常好的運氣!  發表於 12-4-3 10:20

家長緊張子女學習,真的會想盡辦法去幫。我大囝老師話她有位學生的家長,為了幫小朋友 keep elbow high, 放兩個箱在旁邊托手㬹。
老師盡量在堂上提醒學生 elbow! elbow! 但在家家長怎樣去督促,是發揮創意的時候。

老實講,我係好信老師的家長,大囝真正跟過三位老師,前兩位提都無提過手㬹問題。現任老師一聽大囝就話佢音色唔好,手指無力,手㬹過低,bla bla bla. 唉!阿囝學琴6年,現在才有老師正視這問題,改得到將會係奇蹟!

lillymarie 發表於 12-4-3 11:05
家長緊張子女學習,真的會想盡辦法去幫。我大囝老師話她有位學生的家長,為了幫小朋友 keep elbow high, 放 ...

你意思係手踭問題?我最近至知手碀要等於white key或略高於white key。

回覆:無氣同你講 的帖子

你意思我同意。
係應該先問老師,這是最妥當的。
不過之後亦可上來傾下,交流下。等呢度熱鬧d, 多d話題呀

有些老師會介意,覺得你不信任他;但亦有些老師不介意,喜歡探討不同意見,解釋返利幣俾你聽。

醒目開學勳章 王國長老

我自己覺得咋, 如果初級, 屋企又無地方擺, 暫時用數碼都夠的, 當學深左, 老師建議換琴時再換LOR

我唔識琴但識基本"豆鼓", 我會提佢邊度錯左同教返佢

初練, 我只要求佢識彈就OK, 無迫佢練熟 (標準係老師肯教新野, 所以呢條問題要問老師)

當然樣樣都係要累積返黎, 但初學我唔會太迫佢.......學琴有排學, 慢慢黎啦, 培養左興趣先

借個機會問下大家

其實彈琴是否需要用手碗等姿態? 我仔一向彈的尾音較硬唔夠圓,最近至知原來要用手碗, 禁完個音然後手碗先升起,請問這些動作大約什么級別開始學? 我仔考左三級, 彈緊4-5級的歌。我問過老師,她主張大多少少至教這些姿勢或去修飾音的動作。想問下各位老師/媽媽/爸爸, 你們認為應何時教呢?

hyatt 發表於 12-4-3 11:10
你意思係手踭問題?我最近至知手碀要等於white key或略高於white key。
其實唔只係手踭,係由手臂到手指的方向,甚至身體的位置。大囝學琴這麼多年,我係第一次聽老師解釋我聽。其他老師有話佢手指無力,但原來係整個人的姿勢都錯了,阿囝好用力,但用錯力。咁樣彈出來的琴音唔實,更枉論甚麼音色或大細聲了。
這問題,我聽完老師解釋都唔識教人。只係提下身邊朋友要留意這問題,最終還是要由老師去教的。
我唔係話以前的老師無心機教阿囝,只係婉惜無早些處理這問題。