用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教小朋友練習鋼琴問題?
樓主: bluefriend
go

請教小朋友練習鋼琴問題?   [複製鏈接]

四隻貓 發表於 12-4-5 12:04
回復 無氣同你講 的帖子

好同意你講, 教小朋友真係唔容易.出盡百寶.

miffy 發表於 12-4-5 12:22
正常, 學琴唔係從興趣出發就係咁, 我過往見好多, 練琴喊打喊殺, 我仔小四, 以前細個同學朋友仔個個都學琴, ...
佢有興趣架。。。。。但我仔既興趣只限所有唔駛練習既野。。。

也許幸運吧!早把孩子們的練琴推向成為習慣!
作為家長,重要的是從旁的提醒和陪伴.....渡過過程中的起起落落!
許多時以為對的,還不是發覺是錯了,
其實就算真的練錯也不要緊,下一堂老 師自然過不了關。
最後還是取決於老 師的功力和日子有功!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 12-4-5 12:45
也許幸運吧!早把孩子們的練琴推向成為習慣!
作為家長,重要的是從旁的提醒和陪伴.....渡過過程中的起起落落! ...
嗯嗯。。。。。你比我既感覺好似一個世外高人。

學琴或其他野一樣...真係好講興趣...如果小朋友鐘意同享受的話.....佢地會好自動自覺去做....家長只需要作出配合就已經足夠....

無氣同你講 發表於 12-4-5 12:48
嗯嗯。。。。。你比我既感覺好似一個世外高人。

你的感覺全對. bebebe12345 確是前輩級高人.
我之前也是拜讀左佢既文章, 才認識到建立每日練習習慣的重要.
仲有佢既簽名檔  - 三思而行, 百折不回.
我細心咀嚼左呢兩句說話, 先決定俾女學琴.

回復

抱歉、抱歉!只是一個不懂琴而準備登陸的"在世老人"而己。
作為過來人跟大家分享分享.....多一點點資料作參考。
並不試圖去說服任何人.....不同的環境和際遇,自然有不同的結果。
始終相信大家有一個共同點.....為了孩子!
過程當中總有起有落,難得可以陪伴在他們左右一同渡過。
既然要學就儘量配合她/他學好一點吧!
雖然漫漫長路.....還是可以保留少少"信念"。

chrismon  認同!  發表於 12-4-5 17:55
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 12-4-5 14:01
回復

抱歉、抱歉!只是一個不懂琴而準備登陸的"在世老人"而己。
為什麼要說抱歉呢?
大家雖然萍水相逢,但可以一起討論是一種樂趣也是一種緣份,而且你一直說話正面,沒有任何一點需要道歉的啊。

禮貌上的抱歉而已!
並不是道歉!

chrismon  真要學習前輩高修養!  發表於 12-4-5 17:59
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

四隻貓 發表於 12-4-5 12:04
回復 無氣同你講 的帖子

好同意你講, 教小朋友真係唔容易.出盡百寶.

你的方法我見過有小朋友係WORK,只要個小朋友係比較跟規舉就OK了。
‹ 上一主題|下一主題