用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 翠茵小宇宙幼稚園 新都城翠恩令我頗失望......
樓主: eveningsit
go

新都城翠恩令我頗失望...... [複製鏈接]

回復 May媽媽 的帖子

請問你地係唔係都係住TKO 呀?  請問你是讀新都城還是坑口?
我兩間都去視察過環境, 兩間都差不多.  但知唔知邊間師資好D呀.
THANK YOU.

我係住TKO, 我個仔讀新都城個間. 因無讀過坑口那間不作評論.

我囡係新都城果間讀過PN(pm班),依家直升上K1,阿囡讀得好開心,學到好多野

我囡囡都係新都城果間剛讀完PN(pm班),K1將轉校,阿囡都讀得好開心,老師主任姐姐也很好,一直都好像很了解(留意到)囡囡性格,(我們是11月插班的),囡囡畢業典禮時也知道將轉校而很不捨得各位老師(班主任說她last week經常"失驚無神"攬著老師錫錫),,,,給學校多一些包容吧~~~相信學生適應學校同時,老師也同時在適應/了解每一個學生的...有問題也可主動多向學校溝通,讓學校多些了解你小朋友性格,~~~

已做了,可惜的是得到的回應令人失望!

回復 e6candy 的帖子

我囡囡有機會同你小朋友係同學仔喎,我囡都係上年11月插班入翠茵架,都係下午班

回復 chloe_b 的帖子

PNDpm.......

chloe_b  我女真係同你女同班呀!  發表於 12-9-28 22:39

回復 chloe_b 的帖子

我囡囡出年升K1下午班, 請問你邊個班主任

引用:+本帖最後由+janssenma+於+12-5-22+09:31+

原帖由 janssenma 於 12-05-22 發表

回復 skinwg 的帖子
我本來想近近地讀將軍澳的PN最有口啤的翠茵,但見到大家講貴而不值時,
現會比多少少出九龍塘讀間貴但值的,順道直升K1.
九龍塘有咩好介紹,想校園大些讓小朋友多空間上學和玩、師質有經驗和愛心、學術和品德也教得好?

仔仔也是新都城翠茵學生,回應一下想讀此校的媽媽:

1.仔仔是細仔,入學時是剛2歲。老師很照顧他,適應得好好!
2.能從學校web-site download上課照,從仔仔既眼神我見到他和同學都由不安(想哭)到淡定。
3.PN來說,原來學校近家是十分重要的。
4.學校有每月通告告知當月將會學什麼,每月有主題,每次問番仔仔他也能回答。

我就暫時滿意仔仔既進度,他可以講出嬸嬸同老師既名,話他們好錫自己,講出同學名,喜歡番學同成日唱歌仔。有日我回家仲比拖鞋和講"多謝媽咪"。

我地K1也有interview其他學校,但已決定如不是龍校或很心儀的就不會轉校了。

回覆:e6candy 的帖子

我個仔現讀PNDpm, 係同學仔呢!

回復 dreamshan 的帖子

請問翠恩PN有無得學phonics???

chloe_b  有呀  發表於 13-6-25 21:46

咁國際班好定主流班好呢?

我個B過幾日先滿1歲,請問應該咩時候就去報名?

好似今個星期六報名喇

回覆:eveningsit 的帖子

我個仔現在讀新寶城翠恩K3了,很喜歡上學,k2 時同他考starter ,之前無上starter 的課,只是同他做了starter 5本test book, 已經14 shields。其實第一次做starter 時已經70%識,所以無去上starter 的課。所以覺得學校係教得很好,重要是孩子對返學有興趣。

現在細佬下年1月都讀國際班,對學校有信心的。

回覆:schoischoi 的帖子

再講什麼觀課小孩無反應等問題,每人主動性都不同,一班咁多人,觀課只是30分鐘的video,可以看得出什麼?我覺得觀課主要是滿足家長想看孩子上堂的期望,如果大家係要用觀課的30分鐘video就得出什麼結論,可能對自己能力大高估。

me 2, 新都城果間翠茵令人失望, 經驗,愛心,學術和品德, 師資ma ma, 教得不好, $4000 per month, 不值 ...

回覆:schoischoi 的帖子

我囡囡曾經都是新都城PN 國際班用家,雖然而家已經冇讀,因為現在讀緊龍校K1 ,如果吾係怕咗升小的壓力,我一定會讀落去。我只可以講佢地教得囡囡好好,佢可以用流利英語溝通,自理能力好好,返學好開心,學校老師姨姨都好好,PE 堂又有一班專業教佢地的老師,我自己就好滿意,另外佢地程度絕對吾淺,所以我囡囡地同班同學喺出面考K1 都有好result !

回覆:sammilalang 的帖子

同我case 一樣

‹ 上一主題|下一主題