用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 可否講講你們學鋼琴的學費嗎?
樓主: chrismon
go

可否講講你們學鋼琴的學費嗎?   [複製鏈接]

miffy 發表於 12-4-20 14:50
你地跟d咁勁老師學琴, 係唔係個個都攞過晒??

我仔才6歲,唔會玩金牌獎掛
又..我睇唔出跟一個好老師同比賽拎獎有咩關係
當然有些家長個心"只"會向獎項看(實不相瞞,我只是一個普通過唔普通的老師仔,我都有部份學生家長係呢個心態),但唔係個個想學好d的都是為了獎項,孩子本身有要求,學習的過程,把自己想不通的事情都解決,這是最終目的

miffy 發表於 12-4-20 14:52
呢d我未去過, 唔知點買飛??

我公司樓下有tom lee, 有時我行過會睇下有咩鋼琴音樂會, 就買飛同我仔睇。

你指金牌獎之類?不用買飛,看節目表去追星就可以了
另外apa也常常有免費的academy concerts
上星期我就同仔去了兩場,一場piano,一場percussion
今明兩個月有超多,今晚又有一場piano啦,6點鐘去box office 就有飛拎
就算只是學鋼琴,最好也多聽不同類型的concerts
比起這兒的其他媽媽(本身不是音樂專修哪些),我已經不算甚麼

怎樣的父母,就有怎樣的孩子!

bebebe12345  噢!明晚高座有個Piano Recital。
http://www.marinahorak.com/sl/video  

明晚我是去支持大學同學的band,你會去piano這個嗎?看是否有機會碰個面

bebebe12345  我不會去、囡囡去。  發表於 12-4-20 15:11

昨天大會堂的Javier彈的Chopin其實很不錯,不過不太多人去聽

wootaitai  係一定要有勁老師才可諗吓拿這些獎

想當年還是少女時也參加過金牌獎,我還記得當年我有88分,嘩哈哈,但仍跟前列的參賽者有好一段距離,不過確實見識到甚麼是真音樂

marcuscyrus 發表於 12-4-20 16:16
wootaitai  係一定要有勁老師才可諗吓拿這些獎

想當年還是少女時也參加過金牌獎,我還記得當年我有88分, ...
88分都好勁喎!!!!

係唔係近年都係APA 學生囊括? 定當年已經係APA天下?

四隻貓 發表於 12-4-20 19:29
88分都好勁喎!!!!

係唔係近年都係APA 學生囊括? 定當年已經係APA天下?

應該一直都是apa related 人的天下(即就算不是apa的學生,也是跟apa老師的)
我參加了兩年,兩年的冠軍也是apa人
其中一人正是前輩的女兒

回覆:可否講講你們學鋼琴的學費嗎?

那些勝出者很多幾年後也奪得世界賽事的獎項,這比賽絶對是明日之星的溫床!
出年有機會一定要去看看!
今年只看了校際高級的一場弦樂決賽賽事,已令我大開眼界!嘩,那首carmen 在我腦中轉來轉去,之後不停上youtube看各不同演奏家的版本。

引用:+本帖最後由+miffy+於+12-4-20+09:43+編輯+

原帖由 miffy 於 12-04-20 發表
我地都有考試, 參加校際, 不過同一時間都會學其他歌, 唔會悶親

回復 marcuscyrus 的帖子

有能力去參加gold medal都唔簡單呀!仲要得88分,勁啦!
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 12-4-21 07:36
回復 marcuscyrus 的帖子

有能力去參加gold medal都唔簡單呀!仲要得88分,勁啦! ...
比賽對我來說,向來都是學習的機會
我生左大仔之後都去過一次比賽,幾廿歲人,為的只是拎返個台感

fcbttkw  對,比賽真是一個很好的學習機會!  發表於 12-4-21 09:45
四隻貓    發表於 12-4-21 09:45

回覆:可否講講你們學鋼琴的學費嗎?

引用:有好的老師....+也要有一個好心態的學生+再

原帖由 ilovethiscow 於 12-04-21 發表
有好的老師.... 也要有一個好心態的學生 再加一個中立的評判 才可以成事~
Sorry to disturb, did u get my pm?

引用:Actually,+the+most+important+is+-+we+can

原帖由 Singpiano 於 12-04-07 發表
Actually, the most important is - we can find a good and suitable teacher, right?
大家好!我個囡宜家2歳,幾時學琴好呢!跟有8級熟人學好嗎?

bebebe12345  俾囡囡輕輕鬆鬆聽下音樂、唱下歌仔,多二、三年再算。  發表於 12-4-27 11:29

2歳

回復 Adachong308 的帖子

如果鐘意唱歌仔,真係俾佢地唱多D,直接學左D musical 同埋rhythmic sense,佢地唔會知點解or係咩,但都大左D之後學樂器佢地會發覺原來自己之前已經歷過類似既野,上手會快好多.
‹ 上一主題|下一主題